Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

FATE – Από τα στρατόπεδα στην επιχειρηματικότητα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
FATE – Από τα στρατόπεδα στην επιχειρηματικότητα
Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα και την εκμετάλλευση των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Δράμας, στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υλοποιεί αυτή την περίοδο το πρόγραμμα FATE (From Army To Entrepreneurship), «Από τα Στρατόπεδα στην Επιχειρηματικότητα». Σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, ενημερωτική εκδήλωση – δημόσια διαβούλευση με θέμα: «Αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων της Δράμας». Είναι η δεύτερη εκδήλωση στα πλαίσια της δράσης «ανοιχτές ημέρες ενημέρωσης».
Το Επιμελητήριο Δράμας συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Νοτιοανατολική Ευρώπη» (South East Europe: Transnational Cooperation Program). Κύριος στόχος του είναι η ανάπτυξη της οικονομικής ζωής μιας περιοχής, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις, όπως η μετατροπή παλαιών στρατοπέδων σε οργανωμένες δομές επιχειρηματικότητας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται επίσης και από τις χώρες: Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Ισπανία, με τις οποίες η Δράμα θα μπορεί να ανταλλάξει την σχετική τεχνογνωσία για να μπορέσει να αξιοποιήσει τους χώρους αυτούς, προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
- Καλές πρακτικές – παραδείγματα αξιοποίησης στρατοπέδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Αξιολόγηση της περιοχής (SWOT analysis).
- Ζητήματα Επιχειρηματικότητας.
- Τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της Δράμας.

Τρία στρατόπεδα στη Δράμα
Ο κ. Κυριάκος Γρηγορίου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δράμας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνει ότι «στόχος του προγράμματος είναι να καταγραφούν αρχικά τα στρατόπεδα που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, και να βρεθεί ο τρόπος μετατροπής τους σε επιχειρηματικές καινοτομίες».
Όλο το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό περίπου 2,3 εκατ. ευρώ και στη Δράμα αντιστοιχούν 230.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να καλυφθούν μελέτες και λειτουργικά έξοδα  που απαιτούνται για όλες τις συναντήσεις. «Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2009 και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2011 να τελειώσουν με κάποιες μελέτες και να έχουμε στα χέρια μας κάποια αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Γρηγορίου
Σε ερώτηση αν έχει ξεκινήσει η τελική υλοποίηση του προγράμματος σε κάποια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει ακόμα κάτι τέτοιο. «Προς το παρόν βρισκόμαστε στη φάση καταγραφής και γι’ αυτό υπάρχει μια συντονισμένη δράση από τον συντονιστή εταίρο και τα στάδια υλοποίησης είναι ίδια για όλους τους εταίρους».
Ερωτώμενος για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά και εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, ο κ. Γρηγορίου, τονίζει:
«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία στρατόπεδα στην πόλη της Δράμας τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Πρόκειται για το παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο, το ΚΙΧΝΕ, το παλιό στρατόπεδο Πυροβολικού «Ανδρικάκη» και η πρώην αποθήκη πυρομαχικών απέναντι από του «Μαρινόπουλου».
Για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αυτά τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα ως διακομεταμιστικά κέντρα. Θα μπορούσε σε κάποιον από αυτούς τους χώρους, να γίνει ένα τέτοιο κέντρο, ούτως ώστε να έρχονται εδώ εφοδιαστικές αλυσίδες και από εδώ να διακινούν τα εμπορεύματά τους. Είμαστε σε νευραλγικό σημείο, τα σύνορα με τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια είναι πολύ κοντά και η πρόσβαση στους οδικούς άξονες για τις μεγάλες πόλεις της περιοχής είναι κοντά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι να λειτουργήσει το λεγόμενο Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων, όπου διάφορες νέες κυρίως επιχειρήσεις, να πάρουν την τεχνογνωσία και την υποστήριξη στα πρώτα στάδια της ύπαρξής τους, να υπάρχει μια κοινή γραμματειακή υποστήριξη ή μια κοινή διεύθυνση, ώστε να βοηθηθούν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους με λιγότερα έξοδα».
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ