Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Από αριστερά: Γιάννης Στεφανίδης, πρώην γραμματέας Ν.Ε. Δράμας ΚΚΕ, το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Μάκης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Μήτρου γραμματέας Ν.Ε. Δράμας του ΚΚΕ.
Απαραίτητη η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας
Στόχος η φθηνή λαϊκή κατανάλωση, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.


ΤΟ ΠΡΩΙ της Κυριακής 22 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΚΚΕ Δράμας, «για την ενέργεια και τα λιγνιτικά αποθέματα της περιοχής μας καθώς και για τις προτάσεις του κόμματος για τη διέξοδο από τη σημερινή καπιταλιστική κρίση».
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι, στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού φορά ενέργειας, στον οποίο θα υπαχθούν όλες οι ενεργειακές πηγές, τα δίκτυα και οι σταθμοί παραγωγής, και που θα στοχεύει στη φθηνή λαϊκή κατανάλωση, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και στην ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική και περιφερειακή ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της περιφερειακής ανισότητας.

«Η Ε.Ε.  θέλει φθηνούς εργαζόμενους…»
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αναφέρεται κατ’ αρχάς στην κρίση και στην οικονομική ύφεση που ταλαιπωρεί αυτή την περίοδο την Ελλάδα. Επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επίθεση διαρκείας που εξαπολύει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της κρίσης ή τη διαχείριση του χρέους. Υπερβαίνει κατά πολύ αυτούς τους στόχους, και έχει στόχο να πετύχει φθηνότερη εργατική δύναμη σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο βαθύτερος στόχος της Ε.Ε. είναι να έχουμε φθηνούς εργαζόμενους, για να μπορεί να ανταγωνιστεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, αναδυόμενες αντίπαλες δυνάμεις όπως για παράδειγμα η Κίνα και οι Ινδίες. Πρέπει να κρατήσουμε αυτό το ζήτημα για να γίνει κατανοητό, ότι ακόμα και αν μηδενίζαμε το χρέος στη χώρα, η επίθεση θα συνεχίζονταν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει αυτό που λέμε, είναι η επίθεση που δέχεται ο Γερμανός εργαζόμενος που η χώρα του ούτε βρίσκεται σε φάση κρίσης, ούτε είναι υπερχρεωμένη. Ή αν θέλετε ο Βρετανός εργαζόμενος, του οποίου η χώρα είναι εκτός ευρωζώνης. Επιμένουμε λοιπόν ότι μιλάμε για μια προαποφασιζόμενη επίθεση στρατηγικής σημασίας  που αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία.
Σαφέστατα, στην Ελλάδα πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι η κρίση βαθαίνει και διογκώνεται το χρέος. Όμως γι’ αυτή την κρίση και για τη διόγκωση του χρέους, δεν ευθύνονται σε τίποτα οι εργαζόμενοι. Το χρέος διογκώθηκε από τον πακτωλό κρατικής χρηματοδότησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, από τις ανισότιμες σχέσεις που είχε η Ελλάδα στην Ε.Ε. και το πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική μεταποίηση και η ελληνική γεωργία, καθώς και από την επίδραση της κρίσης, η οποία οδηγεί σε διόγκωση του χρέους. Για προφανείς λόγους. Μειώνονται μια σειρά κρατικά έσοδα, υπάρχουν πολύ μεγάλα πακέτα κρατικής στήριξης μεγάλων ομίλων, κυρίως των τραπεζών και τέλος έχουμε ληστρικά επιτόκια που οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, ο εργαζόμενος έχει έναν μόνο δρόμο. Την οργάνωση της αντεπίθεσής του. Μιας λαϊκής αντεπίθεσης, η οποία πρέπει να στηριχθεί σε ριζοσπαστικούς τρόπους πάλης, τους οποίους προβάλουμε σαν κόμμα, την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, την σταθερή και πλήρη εργασία, με ουσιαστικές αυξήσεις, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη μάχη για το ασφαλιστικό, την πάλη σε κάθε κλάδο για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, μόνο που αυτή η πάλη για να έχει αποτελέσματα δεν μπορεί να περιοριστεί σε αποσπασματικούς αγώνες.»

«Ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας»
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας, ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος, επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας. Συγκεκριμένα:
«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορεί να δείξει τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της λύσης, είναι η ενέργεια. Προτείνουμε, στα πλαίσια αυτής της λαϊκής οικονομίας, έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, στον οποίο θα υπαχθούν όλες οι ενεργειακές πηγές, τα δίκτυα και οι σταθμοί παραγωγής, τα ενεργειακά κοιτάσματα αντίστοιχα, ο οποίος θα στοχεύει να πετύχει συνδυασμένα φθηνή λαϊκή κατανάλωση, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική ανάπτυξη και στην περιφερειακή ανάπτυξη, καταπολέμηση της περιφερειακής ανισότητας. Πιστεύουμε ότι μπορεί να το πετύχει αυτό, γιατί αν απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από τους νόμους της αγοράς, τη ζούγκλα της αγοράς, το νόμο του κέρδους, αν σχεδιαστεί η ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες, θα απογειωθεί η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας που είναι πάρα πολλές, πολύ πλούσιες, σε ολικό δυναμικό, υδάτινο δυναμικό, δυνητικά αποθέματα, πετρελαϊκά κοιτάσματα, κοιτάσματα φυσικού αερίου, γεωθερμία, έχουμε δηλαδή μια σειρά δυνατότητες  που μπορούν να απογειώσουν την ανάπτυξη σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις πλήρους σταθερής απασχόλησης, θα σέβεται το περιβάλλον, θα σέβεται τη δημόσια υγεία.»

Λιγνιτικά κοιτάσματα
Αναφορικά με την εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής της Δράμας, και ερωτώμενος από την εφημερίδα μας, για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει:
«Εμείς έχουμε ασκήσει δριμύτατη κριτική, στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα λιγνιτικά αποθέματα η ΔΕΗ, και στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, και λέμε ότι δεν λήφθηκαν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Από αυτή την άποψη, σε καμιά περίπτωση δεν μιλάμε για αξιοποίηση με αυτούς τους όρους, των λιγνιτικών αποθεμάτων. Όσο δεν διασφαλίζεται η κρατική ιδιοκτησία, η λαϊκή περιουσία αυτού του στρατηγικού τομέα της οικονομίας, πολύ δύσκολα μπορούν να διασφαλιστούν αυτοί οι όροι.
Ωστόσο, θέλουμε να προφυλαχτούμε και από μια άλλη ακραία τοποθέτηση. Που μονοδιάστατα αξιολογεί οποιαδήποτε επένδυση, μόνο στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ότι στο ενεργειακό πρόβλημα που είναι σύνθετο, πρέπει να συνυπολογίσουμε όλες τις λαϊκές ανάγκες. Δηλαδή, τη φθηνότερη λαϊκή κατανάλωση, ξέροντας ότι σήμερα ότι, το «πράσινο» ρεύμα, σημαίνει τριπλάσιο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που κάποιος πρέπει να το πληρώσει, και θα το πληρώσει ο λαός.
Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, ξέροντας ότι αν δεν αξιοποιηθεί καθόλου ο λιγνίτης, αυτό σημαίνει εισαγόμενες πηγές ενέργειας, εισαγόμενο φυσικό αέριο, που πάλι θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, βαθαίνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
Τρίτον, την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας, ξέροντας ότι φυσικά, περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούν οι λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από τις ανεμογεννήτριες ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.
Συνυπολογίζουμε λοιπόν το σύνολο των αναγκών, και ζητάμε λύσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προάσπιση όλων των κριτηρίων. Φυσικά, μια ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, προδιαγράφει για μας, απαιτεί, προϋποθέτει για μας, έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης αυτών που περιγράψαμε, της λαϊκής οικονομίας. (…)
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, καθώς αυξάνουν οι ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, από κάποια πηγή τελικά θα έχουμε νέες επενδύσεις. Δεν μπορούμε λοιπόν να ανάγουμε τη λύση όλου του προβλήματος στο σοσιαλισμό. Λέμε και τώρα ότι θα παλέψουμε κάτω από οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς ώστε να υπάρχει πλήρης εφαρμογή αυτών των κριτηρίων.» - ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ