Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ημερίδα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής στη Δράμα

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΘΡΑΚΗΣ

Ημερίδα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής

Διαπιστώσεις για την σημαντικότητα του μαρμάρου στην περιοχή της Δράμας και στην περιφέρεια και προτάσεις για λύσεις των προβλημάτων των βιομηχανιών μαρμάρου


ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας, με θέμα: «Προοπτικές αξιοποίησης των ορυκτών πόρων στη χωρική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης», με πρωτοβουλία του γραμματέα της κ. Ευθύμιου Σώκου, ο οποίος έκανε και την κήρυξη της ημερίδας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, εκτός από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Σώκο, η βουλευτής Δράμας κα Κεφαλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Ξανθόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Κ. Χαρακίδης, ο δήμαρχος Καβάλας κ. Κ. Σιμιτσής, πολιτικοί εκπρόσωποι, εκπρόσωποι μαρμαροβιομηχανιών της περιοχής, ιδιώτες επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον ορυκτό πλούτο της περιοχής σε διάφορα επίπεδα, εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ οι οποίοι είχαν και σχετικές εισηγήσεις και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Τα θέματα
Τα θέματα της ημερίδας, επιγραμματικά, αφορούσαν:
- Η συμβολή του μαρμάρου στην Εθνική Οικονομία. Προοπτικές, προβλήματα, προτάσεις.
- Η συμβολή του ΙΓΜΕ στη βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη.
- Μάρμαρα – Σχιστόλιθοι – Αδρανή και άλλα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα Μακεδονίας –Θράκης.
- Τα διακοσμητικά πετρώματα και οι δομικοί λίθοι στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο ρόλος του ΙΓΜΕ στην ανάπτυξη της λατομικής δραστηριότητας.
- Λευκόλιθος – Μαγνησίτης, Ολιβίνης, Φυσικά σκληρά αδρανή στη Μακεδονία και Θράκη.
- Γραντικά πετρώματα Μακεδονίας – Θράκης.
- Φυσικοί ζεόλιθοι Μακεδονίας – Θράκης.
- Μη ενεργειακές (μεταλλικές) ορυκτές πρώτες ύλες στην Ελλάδα. Αξία, αναπτυξιακές δυνατότητες, προοπτικές έρευνας.

Δηλώσεις – Χαιρετισμοί
Κύρια διαπίστωση και συμπέρασμα, πέρα από τις κατά ειδικότητα αναφορές στα θέμα της ημερίδες, ήταν ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη κυρίως του μαρμάρου στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τα οποία επιτέλους, θα πρέπει να σκύψει η πολιτεία, η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις γι’ αυτά. Συμπερασματικά, σταχολογώντας από τις δηλώσεις και τους χαιρετισμούς, επισημαίνονται.

Ευθύμιος Σώκος
Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευθύμιος Σώκος, σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:
[Η ημερίδα αυτή προέκυψε από μια διαπιστωμένη ανάγκη να κουβεντιάσουμε για ζητήματα που μας αφορούν. Πρωτίστως το θέμα της ανάπτυξης και βεβαίως της ανάπτυξης που στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Αυτός ο τόπος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχει και χαρακτηριστική υστέρηση στην ανάπτυξη και σε σχέση με την αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων και τώρα και σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, δεν το αξιοποιούμε σωστά και στην ώρα του, με ευθύνη όλων και κυρίως της πολιτείας.
Έχουμε για παράδειγμα γεωθερμικά πεδία στην περιοχή, και για να αξιοποιήσεις αυτόν τον πλούτο, πρέπει να περάσεις χίλια μύρια κύματα και αν!
Έχουμε, και λυπάμαι να το πω, και κάποιες εμμονές και δοξασίες σε πολλά και διάφορα θέματα και συμπεριφερόμαστε όπως ή Μαρία Αντουανέτα: δώστε τους παντεσπάνι αφού δεν έχουμε ψωμί, ή μεταφέρουμε πρότυπα που δεν μας αναλογούν και δεν μας αρμόζουν, σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την προστασία του, τη βιώσιμη ανάπτυξη και όλα αυτά.
Νομίζω ότι σ’ αυτή την περίοδο, της βαθιάς και μεγάλης κρίσης, εκείνο που πρέπει πρωτίστως να κάνουμε, είναι να κουβεντιάσουμε σοβαρά. Με την πρωτοβουλία από εκεί που πρέπει να την πάρουμε. Και σοβαρά κουβεντιάζουμε στην πολιτική, όταν αποφασίσουμε να βάλουμε την πολιτική στα πόδια της, γιατί τώρα είμαστε με το κεφάλι κάτω!]

Χαρά Κεφαλίδου
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, η βουλευτής Δράμας κα Χαρά Κεφαλίφου, επισημαίνει ότι το μάρμαρο για τη Δράμα, είναι όρος επιβίωσης:
[Είναι ένα θέμα το οποίο, για το νομό το δικό μας είναι όρος επιβίωσης. Και εννοώ την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που στο μυαλό του κάθε Δραμινού, είναι συνυφασμένο με την αξιοποίηση των μαρμάρων μας. (…)
Θεωρώ ότι είναι καιρός να μπορέσουμε, πολύ συντονισμένα πια, να αξιοποιήσουμε ένα φυσικό πλούτο, που μέχρι τώρα είχαμε υποτιμήσει και τη σημασία του, αλλά και την συμβολή του στην τοπική οικονομία του νομού μας. Θεωρώ ότι αυτή η ημερίδα μπορεί να είναι η έναρξη μιας πρωτοβουλίας που θα μας βρει όλους συστρατευμένους και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα εάν και η κυβέρνηση σκύψει στο πρόβλημα, με τη δέουσα προσοχή.]

Γιάννης Ξανθόπουλος
Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σημαντικότητα του μαρμάρου για την περιοχή και πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία στη Δράμα Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:
[Ο ορυκτός πλούτος, ως μη ανανεώσιμος φυσικός πλούτος, αποτελεί εθνική περιουσία αποφασιστικής σημασίας για την αυτοδύναμη ανάπτυξη και τη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας του κράτους.
Στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείριση αυτού του πλούτου, πολιτείας και ιδιωτών, πρέπει να είναι πάντοτε η στοχευμένη και ορθολογική αξιοποίησή του με γνώμονα πάντοτε το κοινό συμφέρον. Είναι γνωστό, ότι, το 70% της εξαγωγής μαρμάρων εξορύσσεται στη Δράμα κυρίως και στην Καβάλα. Ο νομός Δράμας είναι γνωστός παγκοσμίως για το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρό του, η αξιοποίηση του οποίου συμβάλλει σημαντική στην ανάπτυξη και της περιοχής και της εθνικής οικονομίας. Παράλληλα με τα λατομεία έχουν αναπτυχθεί μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας μαρμάρου, δίνοντας ιδιαίτερο οικονομικό δυναμισμό, δυνατότητες απασχόλησης και στήριξη στην περιοχή μας.
Προτάσεις.
- Πρέπει να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος των τοπικών κοινωνιών, μέσω παροχών προς την αυτοδιοίκηση, από την παραχώρηση, την εκμίσθωση και την εκμετάλλευση των λατομείων.
- Πιστεύω ότι ο έλεγχος της αποκατάστασης, ίσως και η ίδια η αποκατάσταση, πρέπει να περιέλθει στην αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, ακόμα και αν χρειάζεται γι’ αυτό συνταγματική ρύθμιση. Θα ήταν καλύτερα για όλους, ακόμα και για τους επενδυτές, αν συνεισφέρουν σε ένα ειδικό ταμείο αποκατάστασης του οποίου τη διαχείριση θα έχει η αιρετή και άμεση ελεγχόμενη αυτοδιοίκηση, η οποία και θα λογοδοτεί στους πολίτες των περιοχών παρέμβασης.
- Υπάρχει αναγκαιότητα, οι κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα ορυκτά, να έχουν έδρα τη Δράμα. Καθώς το συντριπτικό ποσοστό των λατομείων και των επιχειρήσεων μαρμάρου της Περιφέρειας, είναι στη Δράμα. Προτείνω την ίδρυση και λειτουργία Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Δράμα, όπως και την αναβάθμιση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας σε διεύθυνση.]

Κυριάκος Χαρακίδης
Ο δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, σημείωσε:
[Νομίζω ότι δεν περιμένουν οι Δραμινοί να τους πουν το τι πρέπει να γίνει για την περιοχή τους κάποιοι τρίτοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά. Δυστυχώς όμως, όλες αυτές οι προτάσεις που κατά καιρούς γίνονται, όλες αυτές οι επισημάνσεις που κατά καιρούς γίνονται, δεν λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα που αφορούν την περιοχή μας.
Το μάρμαρο και ο ορυκτός πλούτος για την περιοχή μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή μας εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη απασχολησιμότητα σε έναν κλάδο ότι είναι αυτή του μαρμάρου, γνωρίζουμε ότι ο πλέον εξαγωγικός κλάδος του νομού μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο κλάδος του μαρμάρου. Άρα, θα πρέπει να σκύψουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα τα οποία έχουν οι μαρμαροβιομηχανίες. Εγώ προσωπικά αλλά και με την ιδιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου, επανειλημμένα έχουμε κάνει τις επισημάνσεις, επανειλημμένα έχουμε κάνει συναντήσεις με φορείς και με υπουργούς, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά τους, αλλά δεν έχουν λυθεί.
Σήμερα που φτάσαμε στο δια ταύτα, έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων αυτών. Λύσεις οι οποίες θα σεβαστούν απόλυτα το περιβάλλον, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενταθεί η δραστηριότητα των μαρμαροβιομηχανιών. Ο νομός μας φιλοξενεί μαρμαροβιομηχανίες σε ένα μεγάλο αριθμό όπως και βιοτεχνίες μαρμάρου σε έναν ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, πολλαπλάσιες, άρα τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας θα είναι σημαντικά για το μέλλον της περιοχής μας.]

Κωστής Σιμιτσής
Αναφορά για την ημερίδα έκανε στα μέσα ενημέρωσης και ο δήμαρχος Καβάλας κ. Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
[Η περιοχή μας είναι φημισμένη για τα μάρμαρά της και όλη η Ανατολική Μακεδονία, και κατά συνέπεια ο ορυκτός της πλούτος είναι ένας μεγάλος, σπουδαίος και θαυμάσιος φυσικός οικονομικός πόρος για όλους μας. Πρέπει να τον προσέξουμε, πρέπει να βρούμε μεθόδους για να τον προβάλουμε και για να μπορέσουμε να επεκταθούμε όσο γίνεται περισσότερο στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι που γίνεται αυτή η πρωτοβουλία και μάλιστα στη Δράμα, μια περιοχή στην οποία υπάρχουν τα καλύτερα μάρμαρα και οι καλύτερες μαρμαροβιομηχανίες της Ελλάδας. Μακάρι να στηριχθούν, μακάρι να βοηθηθούν από την κυβέρνηση και να πάρουν οι Καβαλιώτικες και οι Δραμινές επιχειρήσεις το 12% το οποίο αδικαιολόγητα το καθυστερεί η κυβέρνηση για την περιοχή μας, και γενικότερα να εφαρμόσει καθεστώς ισονομίας για όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης ώστε να υπάρξουν υγιείς κανόνες ανταγωνισμού.]

Γεώργιος Παπαδόπουλος
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, σε δηλώσεις τ ου στα μέσα ενημέρωσης επισημαίνει:
[Είναι πολύ σημαντική ημερίδα καθ’ ότι την πρωτοβουλία ανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που είναι ο καθ’ ύλην εκπρόσωπος της πολιτείας στη Βόρεια Ελλάδα.
Βέβαια, η ημερίδα αυτή αφορά όλο τον ορυκτό πλούτο της περιοχής μας, αλλά ιδιαίτερα για το νομό της Δράμας και της Καβάλας, είναι τα μάρμαρα. Εμάς μας απασχολεί το θέμα, γιατί έχουμε μια νομοθεσία ξεπερασμένη και θα πρέπει να φροντίσει η πολιτεία, σύντομα, να θεσμοθετήσει ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα λύσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί. Επομένως, τα συμπεράσματα αυτής της ημερίδας θα είναι πολύ σημαντικά ώστε να περάσουν στο κέντρο, στα αντίστοιχα υπουργεία ή τουλάχιστον στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο είναι το υπερυπουργείο για τη δική μας δραστηριότητα, καθ’ ότι συγκεντρώνει χωροταξία, περιβάλλον, ορυκτό πλούτο, δάση κτλ. Αν το υπουργείο αυτό πειστεί ότι τα προβλήματά μας είναι δίκαια, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια είναι πάρα πολλά.]
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ