Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ
Δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι συμπράττοντες – Γιατί γίνεται ο καυγάς για το πάπλωμα του 5%!!!


ΤΟ απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» της Αντιπεριφέρειας Δράμας, σχετικά με το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, που είχε εξαγγείλει στη Δράμα η υπουργός Εργασίας κα Κατσέλη στα μέσα του Φεβρουαρίου 2011.
Στη άτυπη σύσκεψη προέδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος με την παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Κ. Μιχαηλίδη και τους περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Στ. Παπαδόπουλου, Γ. Ζιμπίδη, Ν. Κεφαλίδου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Δήμων του νομού. Ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Χατζηλαζάρου, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάολγου, εκ μέρους του Δήμου Δράμας ο αντιδήμαρχος κ. Ζαχαριάδης, ένας αντιδήμαρχος από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων: ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Σαβρίδης με τα μέλη της διοίκησης κ.κ. Τοπαλίδης, Συνόλα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελμαβιοτεχνών Δράμας κ. Μουρμούρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Δράμας κ. Μωυσιάδης, ο δ/νων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μ. Χατζόπουλος, η διευθύντρια της Παιδικής Μέριμνας Αρένων Δράμας κ. Κουτεκίδου και άλλοι παράγοντες.

Δικαιούχοι και συμπράττοντες
Να εξηγήσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι το πρόγραμμα για να λειτουργήσει, προβλέπει τους δικαιούχους και τους συμπράττοντες. Δικαιούχοι είναι φορείς εκείνοι που θα αναλάβουν να προσλάβουν τους ανέργους και να τους προωθήσουν στους τελικούς συμπράττοντες, οι οποίοι θα τους απασχολήσουν στις θέσεις εργασίας για πέντε μήνες.
Δικαιούχοι λοιπόν μπορούν να είναι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως σωματεία, ιδρύματα, εταιρείας αστικού δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις. Όλοι αυτοί θα πρέπει να προβλέπουν στο καταστατικό τους την υλοποίηση δραστηριοτήτων κοινωφελούς και κοινωνικού χαρακτήρα.
Συμπράττοντες είναι οι φορείς εκείνοι που θα ζητήσουν να προσλάβουν τους ανέργους στις διάφορες θέσεις κοινωφελούς εργασίας που θα προσφέρουν, όπως οι Δήμοι, νοσοκομεία, η αντιπεριφέρεια Δράμας, οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κτλ.
Οι συμπράττοντες φορείς θα πρέπει:
- να έχουν χαρτογραφήσει με συστηματικότητα τις ανάγκες τους στο χώρο των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα,
- να έχουν την αρμοδιότητα παρέμβασης στο συγκεκριμένο πεδίο που θα υλοποιηθεί το έργο,
- να έχουν επιλύσει όλα τα ενδεχόμενα διαδικαστικά και θεσμικά ζητήματα (άδειες, αποφάσεις κλπ),
- να έχουν διασφαλίσει τους λοιπούς απαιτούμενους για την εκτέλεση του έργου πόρους, πλην του εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους, το οποίο θα καλύπτεται από το πρόγραμμα,
- να πιστοποιούν σε μηνιαία βάση προς το Δικαιούχο την ολοκλήρωση του αντίστοιχου τμήματος του φυσικού αντικειμένου του έργου, βάσει του εγκεκριμένου Μνημονίου Συνεργασίας.

Η σύσκεψη
Στα πλαίσια του άτυπου συντονιστικού ρόλου της Αντιπεριφέρειας Δράμας, καλέστηκαν οι δυνητικά πιθανοί τελικοί δικαιούχοι και οι συμπράττοντες, ώστε να υπάρξει μια αλληλοενημέρωση για την πορεία προς το πρόγραμμα. Αυτό που κατ’ αρχάς διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, είναι ότι υπάρχει ετοιμότητα από τους συμπράττοντες και από τους Δήμους κυρίως. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπάρχουν δύο τάσεις προς τις συμπράξεις. Η πρώτη τάση είναι να υπάρξει ένας υποψήφιος δικαιούχος και εστιάζεται στη μη κερδοσκοπική οργάνωση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας και η άλλη τάση να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι. Φάνηκε πάντως ότι οι περισσότεροι συμπράττοντες προσανατολίζονται προς τον φορέα που θα εκπροσωπεί την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας.

Αντιπαλότητες
Κατά τη διάρκεια της άτυπης αυτής σύσκεψης, φάνηκε να υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ των φορέων που θέλουν να είναι υποψήφιοι δικαιούχοι: Εργατικό Κέντρο, Ένωση Καταναλωτών, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κτλ. και αυτό φάνηκε από κάποια σημεία της συζήτησης κατά τα οποία υπήρξε ένταση και αντεγκλίσεις.
«Ο λόγος είναι ότι, η διαδικασία της ανάθεσης είναι ανταγωνιστική», λέει μιλώντας στην εφημερίδα μας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ξανθόπουλος και συνεχίζει: «Αν τέσσερις φορείς όπως εμφανίζονται να είναι στη Δράμα, υποβάλλουν τον σχετικό φάκελο ως δικαιούχοι, τότε το Υπουργείο εργασίας θα πρέπει να σκεφτεί σε ποιον θα δώσει το πρόγραμμα, γιατί η τελική απόφαση θα παρθεί μετά από βαθμολογία που θέτει το Υπουργείο. Και ίσως αποφασίσει να δώσει τη δουλειά σε έναν δικαιούχο ή σε δύο. Αν δηλαδή κάποιος δικαιούχος καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την πρόσληψη 1.500 ανέργων και βαθμολογηθεί ως καλύτερος ο φάκελός του, αυτός θα πάρει και την όλη ανάθεση του έργου. Δεν υπάρχει καμιά διαδικασία ότι θα μοιραστεί το πρόγραμμα».
Να τονίσουμε εδώ ότι, το 5% από το σύνολο της δαπάνης του προγράμματος, θα πάει στους δικαιούχους γιατί θα πρέπει να στήσει τον διοικητικό μηχανισμό που θα εκτελέσει το πρόγραμμα ή να αμείψει αυτούς τους οποίους έχει.  «Το θέμα είναι ότι, οι φορείς – συμπράττοντες που θα προσλάβουν τα άτομα, θα πρέπει να ορίσουν τον τρόπο που θα εργαστούν και θα υπάρξουν γι’ αυτό το λόγο έξοδα τα οποία δεν προβλέπονται πουθενά», επισημαίνει ο κ. Ξανθόπουλος.

Στήριξη του προγράμματος
«Θέλουμε να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα, ώστε 1.500 άνεργοι από το νομό μας να απασχοληθούν έστω και για πέντε μήνες με πλήρες ένσημο», μας λέει ο κ. Ξανθόπουλος. «Και θεωρώ ότι, παρ’ όλο που ίσως δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι κι αυτό κάτι. Και το βιώνουμε καθημερινά αυτό, όταν έρχονται συμπολίτες μας στο γραφείο και ζητάνε κάποια δουλειά, έστω και ένα μεροκάματο».

Χρονοδιάγραμμα
Ήδη προ εικοσαημέρου ξεκίνησε η προετοιμασία των Δήμων μετά από συνάντηση εργασίας για την συμπλήρωση τεχνικών δελτίων που θα καταγράψουν και συσχετίσουν έργα και ωφελούμενους. Η κατάσταση είναι πλέον πιεστική με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση της πρότασης από πλευράς δικαιούχων εκπνέει στις 31 Μαΐου 2011.
Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και με ΠΕ Δράμας και Νοσοκομείο. Ενημερώθηκαν επίσης και φορείς με περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης ανέργων όπως Σύνδεσμος Εργοληπτών, Μέριμνα Ποντίων Κυριών, Ένωση Κυριών, Σύλλογος Παραπληγικών κ.α. 
 Επειδή ο φάκελος που θα κατατεθεί από τους δικαιούχους περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία απαιτείται επιτάχυνση και ολοκλήρωση Τεχνικών Δελτίων μέχρι 15 Μαΐου, προετοιμασία και υπογραφή Μνημονίων συνεργασίας μέχρι 20 Μαΐου  ώστε να προλάβουν οι δικαιούχοι να καταθέσουν αξιοπρεπείς φακέλους.

Το Εργατικό Κέντρο
Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, το Εργατικό Κέντρο Δράμας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
[Τα μέλη της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά Σωματεία κ.ά.) οι οποίοι μπορούν να είναι συμπράττοντες στο πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας στο εν λόγω πρόγραμμα, προκειμένου να προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο στην κατάθεση των σχετικών αιτήσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας μετά τη σύμπραξή του με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια που απαιτείται για τις ανάγκες του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας και άρα μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην υποβολή των προτάσεων για τη δημιουργία των θέσεων απασχόλησης Κοινωνικής Εργασίας.
Τέλος, τονίζουμε ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι σε βάρος των Ανέργων καθώς οι προθεσμίες τρέχουν και ο κίνδυνος απώλειας του προγράμματος είναι μεγάλος.]
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ