Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Μέτρα, μέτρα, μέτρα...


● ΜΕΤΡΑ, ΜΕΤΡΑ, ΜΕΤΡΑ… μια ζωή μέτρα. Ήμουνα νιος και γέρασα! Κι άλλα μέτρα. Από τη Μεταπολίτευση και μετά, όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα! Η χώρα πάντα κινδύνευε και κινδυνεύει. Τα ταμεία ήταν και είναι μονίμως άδεια και έπρεπε να γεμίζουν! Και το περίεργο στην όλη υπόθεση; Κάποιοι πάντα έτρωγαν το χρήμα και ο κοσμάκης έπρεπε να το αναπληρώνει!

● Σκέτο θρίλερ κατάντησε πια η επιβίωση σε τούτη τη χώρα! Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, που λένε! Αλλά φαίνεται ότι αυτή τη φορά το σταυρόλεξο είναι πάρα πολύ δύσκολο! Από τη στενωπό του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και το φως το τούνελ, φτάσαμε στα μαύρα σκοτάδια και στα βαθιά υπόγεια χωρίς διεξόδους του Γιώργου Παπανδρέου!

● «Τα ’μαθες τα νέα πατέρα;», παίρνω κι εγώ μέτρα για να σώσω τη χώρα! «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» πατέρα! Βουτιά στη βαρβαρότητα πατερούλη, κι ας ξεχάσουμε προς το παρόν τον σοσιαλισμό! Το θέμα είναι πατέρα, ότι κάποιοι τρώνε και θα τρώνε με χρυσά κουτάλια! Και οι υπόλοιποι θα καταντήσουμε να τρώμε με κινέζικα ξυλάκια!

● Και πού φτάσαμε τελικά; Στα ίδια περίπου μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή! Άντε, όχι ακριβώς στα ίδια, αλλά στο περίπου: Γενικό «πάγωμα» μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο τομέα και στην αυτοδιοίκηση (τι έγινε εκείνος ο Χρήστος Παπουτσής; Θα κάνει την επανάστασή του να υπερασπιστεί τα διχίλιαρα; Ποιος θα υπερασπιστεί τα εξακοσάρια και τετρακοσάρια;)

● Αυξήσεις του φόρου στα καύσιμα (θα πούμε τη βενζίνα βενζινούλα κι από το πετρέλαιο θα το γυρίσουμε στα καυσόξυλα!) Και φυσικά, τι άλλο, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Εγώ λέω να χρηματοδοτήσουν οι κυβερνήσεις καμιά μελέτη, ώστε να βρουν ένα κόλπο να ζούμε μέχρι τα 150 χρόνια, και να βγαίνουμε σύνταξη στα 125! Για σκεφτείτε το…

● Πού είσε Σπράο ν’ ακούσεις τα κελεύσματα του χρόνου! Δίδαξες για το μέλλον! Τελικά, τίποτα δεν ξεχνιέται, τίποτα δεν χάνεται. Η αυστηρότητα προς το λαό εξαντλείται μέχρι τελευταίας ρανίδας του ιδρώτα και του αίματός του! Αμ πως…

● Παλαιότερα είχαμε τους επιτήδειους και τους κρατικοδίαιτους που απομυζούσαν το κράτος. Έτρωγαν απ’ όπου μπορούσαν να φάνε χρήμα! Αργότερα προστέθηκαν τα λαμόγια που λυμαίνονται τον κρατικό μηχανισμό και κάτι κουμπάροι από δίπλα στο γλείψιμο! Τώρα μας την έπεσαν οι κερδοσκόποι από το εξωτερικό!

● Αυτοί οι «πάντα φίλοι μας» από το εξωτερικό. Οι Αγγλογάλοι, οι Ρώσοι, οι Πρώσοι, οι Γερμανοί, ύστερα η Βρετανία της μεταπολεμικής εποχής και του Γεωργίου Παπανδρέου, και οι Αμερικανοί που αντικατέστησαν τους πάντες από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα! Τώρα η Ελλάδα λυμαίνεται από τα golden boys της Wall Street και τους κερδοσκόπους των off shore χρηματιστηριακών εταιρειών!

● Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση και το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται γύρω από το ευρώ σε βάρος της Ελλάδας: «Είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό».

● Όμως φάνηκε περίεργα αισιόδοξος λέγοντας ότι την επόμενη εβδομάδα που θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, θα μπει «τέλος στα παραθυράκια της φοροαποφυγής», θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα μερίσματα και οι off shore εταιρείες, και ότι θα σταματήσει ο άδικος πλουτισμός εις βάρος των πολλών με τη διασταύρωση στοιχείων. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τώρα ανησυχώ περισσότερο!

● Την μαύρη αλήθεια; Μακάρι να πετύχει το κόλπο! Αλλά γιατί δεν μπορώ να το πιστέψω όλο αυτό; Πόσες φορές τα ακούσαμε όλα αυτά και προεκλογικά και μετεκλογικά, και πόσες φορές δεν έγινε τίποτα; Πόσες φορές μας μίλησαν για «αναδιανομή του πλούτου»; Για τη διασφάλιση της καταβολής των φόρων από τους έχοντες και κατέχοντες; Και πόσες φορές την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και το τσιγαράκι τους κι ο καφές τους; Και η βενζινούλα για να πάμε στη δουλειά μας;

● Τα μέτρα, λέει, θα αποδώσουν εντός του 2011! Οπότε μέχρι τότε, σφίχτε ζωνάρια και οπλιστείτε με υπομονή (όχι με καδρόνια). Μιλάμε για 12 έως 18 μήνες το λιγότερο. Και για να υπάρξει άμεσο κέρδος είπε ο πρωθυπουργός μέσα στο 2010 θα αυξηθεί ο φόρος στα καύσιμα! (Πόσα βαρέλια βενζίνη να γεμίσω να έχω άραγε; Προλαβαίνω;)

● «Πάγωμα» όλων των μισθών στο δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση! Ορδές υπαλλήλων αναμένεται να κατακλείσουν τους δρόμους διαδηλώνοντας για περικοπές επιδομάτων που έρχονται, για μισθούς που δεν θα φτάνουν και για το ενιαίο μισθολόγιο που πλησιάζει, δαμόκλειος σπάθη πάνω απ’ τα κεφάλια όλων στο δημόσιο!

● Και τώρα δηλαδή που πήραμε τα μέτρα, θα έρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας βοηθήσει, όπως λένε τα δημοσιεύματα; Θα αποκαλύψει το «μυστικό σχέδιο βοήθειας» που μας έκρυβαν και θα μας το έδιναν μόνο αν η κυβέρνηση έπαιρνε σκληρά και αυστηρά μέτρα; Και ποια θα είναι αυτή η βοήθεια του σχεδίου Β΄ ή όπως αλλιώς λέγεται;

● Άντε, άντε, κι όταν τελειώσουν όλα αυτά, θα φάμε με χρυσά κουτάλια! Τυχερούληδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ