Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Κάποιοι σκιάζονται...

● ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ περασμένης εβδομάδας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα μια είδηση. Ότι στα Σκόπια συναντήθηκαν πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και τη FYROM, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές μας. To ΑΠΕ δεν έδινε περισσότερα στοιχεία, παρά μόνο το όνομα της πανεπιστημιακού κας Χριστίνας Κουλούρη.

● Τα Σκόπια όμως έδωσαν στη δημοσιότητα αρκετά ονόματα και περισσότερα στοιχεία για τη συνάντηση αυτή. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν: η Χριστίνα Κουλούρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Δρ Αθηνά Σκουλαρίκη Λέκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών γλωσσών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Δρ Λάμπρος Μπαλτσιώτης του τμήματος πολιτικών επιστημών και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από πλευράς Σκοπίων συμμετείχαν ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Δρ Ljubomir Δ. Frckoski, ο οποίος αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα στην πΓΔΜ «μεταξύ του λαϊκισμού και της μυθομανίας», ο ιστορικός καθηγητής Βλάντο Ποπόφσκι για τις σλαβο- αλβανικές σχέσεις, ο Μιλάνο Νέντκοφ πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και ο διευθυντής της Brima Gallup Γκεόργκι Κίμοφ για τον λαϊκισμό και την κατάχρηση των σφυγμομετρήσεων της Κοινής Γνώμης κ.α.

Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια της προσέγγισης των δύο λαών με ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή ιστορία, την εθνική ιστορία, την ένταξη των μουσουλμάνων και χριστιανών Αλβανών στην ελληνική κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την εδραίωση του κράτους δικαίου μέσα από το πρίσμα της συζήτησης σχετικά με το νόμο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Στη συζήτηση δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ούτε και στη διένεξη των δύο χωρών σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία και το Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως αναφέρεται, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναφανούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινωνίες στη σύγχρονη εποχή, να γίνει ενημέρωση και κατανόηση της συλλογικής αντίληψης που επικρατεί στις δύο χώρες. Επί μια εικοσαετία το θέμα της διαφοράς για την ονομασία των Σκοπίων έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δύο μερών με αποτέλεσμα να παραμεληθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο λαοί. Επισημαίνεται ακόμη πως η πρωτοβουλία αυτή προσβλέπει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που ενώνουν τους δύο λαούς.

● Αφού ξεπούλησαν τη χώρα κανονικά και με το νόμο… του διεθνούς ληστρικού κεφαλαίου, την υποθήκευσαν για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα (τουλάχιστον), τώρα ετοιμάζονται για συναινέσεις και στα εθνικά μας ζητήματα. Όλες αυτές οι δήθεν πανεπιστημιακές συνομιλίες, για τη δήθεν «συλλογική αντίληψη», για τη δήθεν ένταξη μουσουλμάνων και χριστιανών Αλβανών, είναι προφάσεις για την κατάληξη του ονόματος των Σκοπίων.

● Άραγε, το δάνειο περιορίζεται μόνο στο επιτόκιο των 6,2% ή μήπως επεκτείνεται και σε άλλους τομείς; Ακόμα δεν μας ξεκαθάρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τι εννοούσε όταν έλεγε προ ημερών ότι «κινδυνεύει η εθνική ανεξαρτησία της χώρας». Θα το πούμε άλλη μια φορά: ο μόνος εχθρός του Έλληνα είναι ο Έλληνας και φυσικά ο ραγιαδισμός του, 188 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821! Ακόμα να το ξεπεράσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ