Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ένα υπουργείο Μετανάστευσης, μήπως;


● Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ μια χώρα, της οποίας ο πληθυσμός μεταναστεύει διαρκώς. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως οικονομικούς! Ο Έλληνας γνωρίζει στο πετσί του τι πάει να πει «οικονομικός μετανάστης». Όπου και να ταξιδέψεις στον πλανήτη, σίγουρα θα βρεις μπροστά σου έναν Έλληνα, να δραστηριοποιείται σε πολλά πράγματα σε μια ξένη χώρα.


● Κι όμως, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καν ένα υπουργείο Μετανάστευσης. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Είναι η σειρά της να δεχθεί μετανάστες, είτε αυτοί έρχονται λαθραία και παράνομα στη χώρα, είτε νόμιμα. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να κωφεύουμε. Το πρόβλημα είναι πρόβλημα.


● Η χώρα γέμιζε με μετανάστες τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά δυστυχώς καμιά κυβέρνηση δεν φρόντισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εκείνα, που θα προστάτευαν τόσο την ελληνική πολιτεία και τον πληθυσμό, όσο και τους ίδιους τους μετανάστες, λαθραίους ή νόμιμους. Η ατολμία των ελληνικών κυβερνήσεων και όχι μόνο, είναι χαρακτηριστική πολλές φορές.


● Όταν όμως ο κόμπος φτάνει στο χτένι, τότε πρέπει να δράσεις αποτελεσματικά και να ξεπεράσεις τους σκόπελους όσο πιο ανώδυνα γίνεται για όλους. Έτσι οριστικοποιήθηκαν οι νέοι όροι στο λεγόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Είναι άδικο για πολλούς ανθρώπους, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, που τα παιδιά τους γεννήθηκαν εδώ, να μην τους εντάξεις στην ελληνική κοινωνία. Όπως άδικο ήταν και για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, να ζούσαν απομονωμένοι σε γκέτο!


● Τι ορίζει λοιπόν το νέο νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Για τους ενήλικες: διαμονή 5 ετών, Επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, εξοικείωση με τους θεσμούς και την πολιτική ζωή, παράβολο 1.000 ευρώ. Στους νέους όρους περιλαμβάνονται: Υποβολή 3 συστατικών επιστολών από Έλληνες, διενέργεια ειδικών τεστ για τη γλώσσα, πολιτικής αγωγής και Ιστορίας, κώλυμα σε περίπτωση καταδίκης για σοβαρά αδικήματα (τρομοκρατία, ληστεία κτλ.), παράβολο 100 ευρώ για ομογενείς, κοινοτικούς υπηκόους, πρόσφυγες.


● Για τους ανήλικους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα: Με την γέννηση έπειτα από δήλωση των γονέων ή με την ενηλικίωσή τους αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, και οι γονείς να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Νέος όρος, να έχουν συμπληρώσει και οι δύο γονείς 5ετή νόμιμη παραμονή. Οι ανήλικοι που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έπρεπε να έχουν εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο ενώ προστέθηκε ο όρος για παράβολο 100 ευρώ. Απαλείφθηκε η προϋπόθεση για παρακολούθηση μόνο 3 πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.


● Δικαίωμα ψήφου. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ως σύμβουλοι στις δημοτικές εκλογές έπειτα από 5ετή νόμιμη διαμονή και κατοχή συγκεκριμένου τύπου αδειών (επί μακράν διαμένοντος, αόριστης ή δεκαετούς διάρκειας κ.α.). Προστέθηκαν οι νέοι όροι: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας ενώ θα υπάρχει κώλυμα σε περίπτωση καταδίκης για αδικήματα που τιμωρούνται με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.


● Με το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, πρόκειται να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου 266.250 άτομα. Νούμερο που αναλύεται ως εξής: 120 ανιθαγενείς – 1.000 δικαιούχοι διεθνούς προστασίας – 1.000 γονείς ημεδαπών – 14.000 με δελτία διαμονής με πενταετία – 130 επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες – 62.000 με άδειες αορίστου ή δεκαετούς διάρκειας – 3.000 λοιποί ομογενείς – 25.000 υπό έκδοση άδειες όλων των τύπων – 160.000 με ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς πενταετίας. Σύνολο 266.250.


● Όπως φαίνεται, δεν είναι δυνατόν να μονιμοποιείται εύκολα ο κάθε λαθρομετανάστης που εισέρχεται στη χώρα. Αυτοί είναι άλλο ζήτημα και άλλου παπά ευαγγέλιο! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αν εξαιρέσει κανείς τους ομογενείς, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές είναι μόλις το 0,65% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.


● Γεγονός είναι ότι, όσον αφορά την Εκκλησία, η Διαρκείς Ιερά Σύνοδος, με μια λιτή και ισορροπημένη ανακοίνωση που κινείται στη γραμμή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ξεκαθαρίζει ότι είναι θέμα της Πολιτείας: «Η θέσπιση του νόμου που αφορά την ιθαγένεια, δεν προέβλεπε ούτε και τώρα προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, δια του Ελληνικού Κοινοβουλίου…»


● Έτσι μπαίνει και τέλος επίσημα στις εθνικιστικές φωνές όπως αυτή του Άνθιμου Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν ξεκάθαρο και σαφές: «Εμείς ως κληρικοί οφείλουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους που στερούνται τα προς το ζην».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ