Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Δεν τόλμησαν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης στη Δράμα


ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η μεγαλύτερη ...μειοψηφία στη συνέλευση της ΤΕΔΚ

Αν υπολογίσουμε ότι κάτι δημοτικό συμβούλιο έχει 27 άτομα μέσο όρο, και οι δήμοι είναι 8 στη Δράμα, τότε έχουμε: 216 δημοτικούς συμβούλους. Αν πρόσθεσουμε και από 3 σε κάθε τοπικό συμβούλιο δημοτικού διαμερίσματος, το νούμερο ανεβαίνει. Στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Δράμας ήταν μόνον 64 άτομα!!! Για ποια συνέλευση μιλάμε;

ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομό Δράμας να καταθέσουν προτάσεις. Ο ένας έδειχνε τον άλλον κι όλοι μαζί το σημερινό καθεστώς που υπάρχει με τους 8 Δήμους και τη μία Κοινότητα Σιδηρονέρου (8+1).

Χωρίς προτάσεις, τι συζήτηση να υπάρξει; Αφού αναλώθηκαν για 100 ολόκληρα λεπτά, κουβεντιάζοντας αν έπρεπε να αναβληθεί η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ και να συζητήσει αργότερα για την πρόταση των 7 Δήμων, στο τέλος κατέληξαν να προτείνουν στο υπουργείο Εσωτερικών να παραμείνει ο νομός Δράμας με τους 8 Δήμους και τη μία Κοινότητα (8+1).

Η γενική συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Δράμας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα του δημοτικού Ωδείου Δράμας, δεν τόλμησε να προτείνει κανένα απολύτως νέο σχεδιασμό στα πλαίσια του «Καλλικράτη», αφήνοντας το νομό και τους Δήμους του σε μια από τα ίδια κατάσταση, ακυρώνοντας έτσι επί της ουσίας τη διοικητική μεταρρύθμιση στο νομό.

Όλοι όσοι πήραν το λόγο, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τόνισαν τη σημασία του «Καλλικράτη», την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης και πάνω απ’ όλα το απαραίτητο των συνενώσεων, παρ’ όλα αυτά, κανένας δήμαρχος δεν τόλμησε να θέσει συγκεκριμένη πρόταση. Ήξεις αφήξεις και μακριά από εμάς το ποτήριον τούτο!

Η αρχική πρόταση

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Δράμας, αποφάσισε κατά πλειοψηφεία, με ψήφους 4 έναντι 3, να προτείνει (προς συζήτηση στη γενική συνέλευση), τη δημιουργία 7 Δήμων χωρίς καμία Κοινότητα. Με μόνη συνένωση αυτή μεταξύ των Δήμων Παρανεστίου και Νικηφόρου και η Κοινότητα Σιδηρονέρου να εισχωρούσε στο Δήμο Δράμας. Και οι υπόλοιποι Δήμοι ως έχουν σήμερα: Δοξάτου, Καλαμπακίου, Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Σιταγρών. Μ’ αυτή την πρόταση ξεκίνησε χθες η γενική συνέλευση (Γ.Σ.)

Πρόταση αναβολής

Πρώτη το λόγο πήρε η δήμαρχος Παρανεστίου κα Αλίκη Σωτηριάδου, η οποία χαρακτήρισε ως ανεδαφική, προβληματική και επικίνδυνη την πρόταση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, για συνένωση των δύο βορειοανατολικών Δήμων, τονίζοντας ακόμα και το 4-3 του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ και καταλήγοντας να ζητήσει αναβολή της γενικής συνέλευσης (Γ.Σ.) και ακύρωση της πρότασης του προέδρου κ. Αθανασιάδη για τους 7 Δήμους. Με το σκεπτικό ότι, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις και ο χωροταξικός σχεδιασμός που θα προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, διαφώνησε με την αναβολή της συζήτησης στη Γ.Σ., τονίζοντας ότι μόνο τώρα μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση και να την υπερασπιστούμε. Σημείωσε ότι αίτημα της αυτοδιοίκησης είναι η μεταρρύθμιση και επεσήμανε την ιδεολογική αλλαγή που σημειώθηκε στην πορεία του χρόνου. Ότι δηλαδή, ενώ παλαιότερα, για τον λεγόμενο «Καποδίστρια 2», ζητούσαμε την αναβολή του λόγω του ότι οι Δήμοι δεν είχαν τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους, τώρα με το νέο σχεδιασμό του «Καλλικράτη», θέλουμε να γίνει η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, για να μαζέψει το κράτος χρήματα!

Ο δήμαρχος Δράμας, αν και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πρόταση, δεν παρουσίασε δική του και είπε ότι θα ψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση αποφασίσει η συνέλευση και ζήτησε τη συνέχεια των εργασιών της.

Η πρόταση Καριώτη

Κατά τη συζήτηση για αναβολή της Γ.Σ. ή όχι, ο δήμαρχος Νικηφόρου κ. Γιώργος Καριώτης, προκειμένου να βοηθήσει να ξεμπλοκάρει η πρόταση των 7 Δήμων που είχε κατεβεί στη συνέλευση από το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, πρότεινε να παραμείνουν οι Δήμοι ως έχουν με τη σημερινή τους μορφή και με τη μία Κοινότητα. Και να μην γίνει καμία συνένωση. Να παραμείνει δηλαδή η ίδια εκείνη πρόταση που είχαν πάρει και πριν από δύο χρόνια ως ΤΕΔΚ και να γίνει η επικαιροποίησή της. Και αυτό, αφενός για να σταθεροποιήσει στον κόσμο του νομού μια πρόταση και να μην υπάρχει ανησυχία για 7, 5 ή 4 Δήμους.

Σε κάποιο άλλο σημείο της δευτερολογίας του, ο κ. Καριώτης είπε ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται για καμιά καρέκλα και ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι υποψήφιος όπως έχει ήδη δηλώσει. Και ο Δήμος Νικηφόρου θα μπορούσε να συνενωθεί με έναν ή με άλλους Δήμους. Το ζήτημα είναι όμως, αυτή τη στιγμή, να μην αναβληθεί η συνέλευση και να κατατεθεί μια συγκεκριμένη πρόταση.

Η ψηφοφορία

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις στην αίθουσα για το αν θα έπρεπε να αναβληθεί ή όχι η γενική συνέλευση (Γ.Σ.), με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Δράμας κ. Θόδωρο Αθανασιάδη να υπενθυμίζει ότι, η ΚΕΔΚΕ έδωσε προθεσμία στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι 28 Φεβρουαρίου να ανοίξει τα χαρτιά του, και ότι, τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και το υπ. Εσωτερικών θα έπρεπε να έχουν την πρόταση της ΤΕΔΚ Δράμας πριν από αυτή την ημερομηνία.

Μετά από 100 λεπτά περίπου συζήτησης και κάποιων απαράδεκτων προστριβών, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία, σε σύνολο 64 ψήφων, οι 43 δέχτηκαν τη συνέχιση των εργασιών της γενικής συνέλευσης.

Η τελική πρόταση

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Δράμας κ. Θ. Αθανασιάδης, διαμόρφωσε εκ νέου την πρότασή του, σύμφωνα με αυτήν που είχε προτείνει ο κ. Γ. Καριώτης. Να παραμείνουν δηλαδή οι Δήμοι στη Δράμα ως έχουν. Οκτώ Δήμοι και μία Κοινότητα Σιδηρονέρου.

Τις διαφωνίες της εξέφρασε και πάλι η δήμαρχος Παρανεστίου κα Αλ. Σωτηριάδου, ρωτώντας από πού αποφασίστηκε αυτό: «έχετε κάνει λαϊκές συνελεύσεις; Πήρατε λαϊκές αποφάσεις;» Χαρακτήρισε έωλη και χωρίς επιχειρήματα την πρόταση, χωρίς όμως η ίδια να έχει συγκεκριμένη δική της πρόταση. Όπως δεν είχε και κανένας δήμαρχος επί της ουσίας. Και κατέληξε ότι, θα κάνει άλλη πρόταση όταν θα γνωρίζει τα περαιτέρω στοιχεία που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Σάκης Ντεμίρης, δημοτικός σύμβουλος από την Προσοτσάνη, μίλησε τολμηρά λέγοντας ότι «όλοι θέλουν να μειωθούν οι Δήμοι, αλλά κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους» και σημείωσε πως η μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνενώσεις Δήμων.

Ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος υποστήριξε την πρόταση των 8 Δήμων συν μία Κοινότητα όπως είναι ήδη, και σημείωσε ότι «είμαστε μακριά από τον στόχο». Είπε ότι μπορούμε να πετύχουμε μέχρι και 5 Δήμους στο νομό και ότι με τη θέση των 8+1 δεν θα προκαταβάλουμε το υπ. Εσωτερικών.

Ο πρώην δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Μελέτης Μαυρίδης, ζήτησε ξεκάθαρα να παραμείνει ο Δήμος όπως είναι σήμερα και επεσήμανε το γεγονός ότι είναι ένας μεθοριακός Δήμος, με 120 χιλιόμετρα σύνορα, ο τελευταίος Δήμος στην έξοδο από την Ελλάδα και ο πρώτος στην είσοδο προς τη χώρα.

Ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Βασίλης Φατράλης, είπε ότι χρειάζεται θάρρος να πούμε όχι μόνο ποιοι Δήμοι θα παραμείνουν, αλλά θάρρος χρειάζεται και ποιοι Δήμοι δεν θα παραμείνουν και ότι δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει κανέναν. Κατέληξε ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση βάσει των κριτηρίων που θέτει το υπ. Εσωτερικών, και ψήφισε την πρόταση της ΤΕΔΚ να μείνουν οι Δήμοι ως έχουν σήμερα. Το 8+1.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας κ. Μιχάλης Μλεκάνης, τόνισε ότι κανείς δεν λέει ποιος με ποιον θα συνενωθεί γιατί αυτό βολεύει σε όλους και σημείωσε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν συνενώσεις μεταξύ των Δήμου του νομού Δράμας. Υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ Δήμων που μπορούν να συνενωθούν και Δήμοι που δεν έχουν κοινά στοιχεία οι οποίοι θα διαμελιστούν. Θεώρησε ότι η πρόταση 8+1 θα πρέπει να απορριφθεί και να μην διατυπωθεί καθόλου, γιατί δεν θα μας πάρουν στα σοβαρά στο υπ. Εσωτερικών. Τόνισε ότι με το νούμερο των 370 Δήμων σε όλη τη χώρα που θέτει η κυβέρνηση, σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε 4 αν έχουμε σταθερή και αξιόλογη πρόταση και ότι η πρόταση του 8+1 ακυρώνει τη μεταρρύθμιση στη Δράμα.

Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ