Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΧΑΡΑΚΙΔΗ

Τεράστια έξοδα κάθε χρόνο από τους βανδαλισμούς σε δημοτική περιουσία

«Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο Κοινωνικό Παντοπωλείο»




Του Θανάση Πολυμένη



ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ και οι βανδαλισμοί που γίνονται καθημερινά σε δημοτική περιουσία, παιδικές χαρές, σχολεία, κάδοι απορριμμάτων, μνημεία κτλ., κοστίζουν στον Δήμο Δράμας περίπου 135.000 ευρώ, ποσό  που κοντεύει στον ετήσιο προϋπολογισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου! Αυτό επεσήμανε χθες το πρωί σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης.
            Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χαρακίδης, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα και ένα «από τα πιο άσχημα φαινόμενα» για κάθε Δήμο. Οι βανδαλισμοί που συμβαίνουν, γίνονται σε διάφορα σημεία και σε διάφορους χώρους, όπως σε κάδους του υπηρεσίας καθαριότητας, σε σχολεία, σε παιδικές χαρές, στον φωτισμό της πόλης καθώς σπάζουν λάμπες, καταστρέφουν ηλεκτρικούς πίνακες, σε μνημεία και πάρκα και οπουδήποτε αλλού που αποτελεί περιουσία του Δήμου και φυσικά, περιουσία όλων των δημοτών.
            Ο Δήμος καλείται να διορθώνει όλες αυτές τις ζημιές και αυτό κοστίζει για 135.000 ευρώ το χρόνο!!! Κι αυτό, όταν ο Δήμος παίρνει από το κράτος μόνο 1 εκατ. ευρώ για το 2014! «Είναι αδιανόητο να μην προστατεύεται η περιουσία του Δήμου με οποιονδήποτε τρόπο», είπε ο κ. Χαρακίδης.
            Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος είναι χαρακτηριστικά του πόσο σημαντικές είναι οι καταστροφές που γίνονται.
            Από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, τον ηλεκτροφωτισμό και τις παιδικές χαρές τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ο τρόπος που γίνονται οι ζημιές, δεν είναι από μικρά παιδιά, αλλά από μεγάλους ανθρώπους. Όλοι ξέρουμε ότι απαγορεύεται να εισέλθει κάποιος σε παιδική χαρά, αν δεν συνοδεύει παιδιά. Καινούριες παιδικές χαρές  που στήνονται από τον Δήμο με ένα κόστος που μπορεί να ξεπερνάει και τις 100.000 ευρώ, φτάνουν στο σημείο να βανδαλίζονται ακόμα και από την επόμενη μέρα που κατασκευάζονται.
            Στον ηλεκτροφωτισμό, το κόστος του Δήμου ανέρχεται πάνω από 60.000 ευρώ από τους βανδαλισμούς. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει κυρίως στον δρόμο του Κορυλόβου όπου κάθε εβδομάδα συμπληρώνονται λάμπες που έχουν σπάσει, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Πάνω από 2.000 λάμπες, γλόμποι και βάσεις φωτιστικών καταστρέφονται κάθε χρόνο και συνεχώς αναπληρώνονται. Πάνω από 10 ηλεκτρικοί πίνακες που βρίσκονται στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, στον δημοτικό κήπος ή σε άλλα πάρκα, καταστρέφονται σκόπιμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενη δυσλειτουργίας. Μεγάλη καταστροφή γίνεται επίσης στους προβολείς που φωτίζουν τον μεγάλο σταυρό στον Κορύλοβο, καθώς κάθε χρόνο τον σπάσουν άπειρες φορές. Μόνο αυτοί οι προβολείς, κοστίζουν κάθε χρόνο 5.000 ευρώ!
            Όσον αφορά τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς που συντηρεί ο Δήμος, γίνεται κυριολεκτικά πανικός. Κλέβουν μέχρι και τα αλεξικέραυνα ενώ γίνονται συχνότατες κλοπές. Το κόστος από τους βανδαλισμούς στα σχολεία, ανέρχεται στις 25.000 ευρώ το χρόνο.
            Μεγάλο πρόβλημα επίσης στα πάρκα και στο δημοτικό κήπο, καθώς σπάζουν τα καλαθάκια των σκουπιδιών, τα παγκάκια, τις βρύσες, τα μπεκ που ποτίζουν το πράσινο. Τα αφαιρούν και τα κλέβουν, όπως κλέβουν και τις βρύσες από τις δημόσιες τουαλέτες ενώ σπάζουν τις λεκάνες.
            «Ο Δήμος δεν έχει μάτια παντού για να δει τι συμβαίνει. Θα πρέπει όλοι οι συνδημότες μας, να αναλογιστούν ότι έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης και να ενημερώνουν αμέσως μόλις δουν κάποιος να προκαλεί ζημιές», είπε ο κ. Χαρακίδης. Εχθές μάλιστα, συνελήφθησαν δύο άτομα τα οποία έβαζαν φωτιά σε κάδους. Κάθε χρόνο, καίγονται περίπου 100 κάδοι, κάτι που οφείλεται κυρίως σε βανδαλισμούς. Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι περίπου 30-40 ετών. Στις 30.000 ευρώ το χρόνο, ανέρχεται το κόστος αντικατάστασης των κάδων που καίγονται από ασυνείδητους.
            Ο κ. Χαρακίδης, συνέκρινε το σύνολο των ζημιών που ανέρχεται στις 135.000 ευρώ και πάνω, με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου που ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Δράμας. «Θα μπορούσαμε τα χρήματα αυτά, να τα χρησιμοποιήσουμε για κοινωνικές δράσεις».

Κάμερες στα μνημεία
            Αναφορά έκανε ο κ. Χαρακίδης και στον βανδαλισμό που γίνεται στα μνημεία της πόλης και συνεχίζονται παρά τις εκκλήσεις του Δήμου. «Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ανάγωγα άτομα, τα οποία βανδαλίζουν τα μνημεία του Δήμου». Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Δήμος, μετά από την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου μπορούν να παρακολουθούνται τα μνημεία από τους Δήμους, θα προχωρήσει και ο Δήμος Δράμας στην τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος, ώστε να σταματήσει αυτός ο βανδαλισμός.
            Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, ότι πολλές φορές έχουμε γράψει για το άγαλμα του Άρμεν Κούπτσιου στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας, του οποίου έφτασαν στο σημείο να σπάσουν την μύτη του, αλλά και στο άγαλμα της Ελευθερίας στον κήπο, όπου πάνω στα μάρμαρα γράφουν οτιδήποτε απίθανο και χυδαίο.

            Ο κ. Χαρακίδης έκανε έκκληση προς όλους, να σταματήσει αυτή η κακή συνήθεια, οι βανδαλισμοί και οι ζημιές. Και ακόμα, ζήτησε από τους δημότες να ενημερώνουν τον Δήμο ή την Αστυνομία, όταν δουν κάποιους να καταστρέφουν, να βανδαλίζουν και να καταστρέφουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ