Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ


Με ένα απίστευτο τέμπο, οι Έλληνες πολιτικοί μας, επαναλαμβάνουν παπαγαλιστί: «έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Γιατί να μην έχουν άλλωστε, αφού όλα τα λαμόγια και πρώτα-πρώτα τα κομματικά, παραμένουν στην απ’ έξω! Τι λέμε τώρα…



«Γεια! Είμαι ο Μπάμπης…»
«Γεια! Είμαι ο Μπάμπης, ο επόπτης των αποδείξεων» Ποιος είναι ο Μπάμπης; Ο Μπάμπης είναι μια ιστοσελίδα (http://www.mpampis.com/el) στην οποία υπάρχει μόνο μια φόρμα καταχώρησης ΑΦΜ (φωτογραφία). Σκοπός του, όπως αναφέρει, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Τι είναι αυτό; Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία. Κανένα άλλο στοιχείο πουθενά! Ούτε ένας δεσμός (link), όπου θα έπρεπε ίσως να αναφέρεται κάποια άδεια που θα έπρεπε να έχει ο κύριος Μπάμπης, προκειμένου να συγκεντρώσει ΑΦΜ εταιρειών, καταστημάτων κτλ., ή υποτιθέμενες καταγγελίες. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα δεν αναφέρεται ούτε ένα τηλέφωνο, ούτε μία ηλεκτρονική διεύθυνση (email), ούτε καν ταχυδρομική διεύθυνση.
Ο κύριος «Μπάμπης», στη στήλη του «σχετικά», αναφέρει ότι βρίσκεται στην Κρήτη. Σκοπός του είναι η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». «Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τους πολίτες και να συλλέξω σχετικές, χρήσιμες πληροφορίες, που ύστερα προωθώ στο ΣΔΟΕ προς αξιοποίηση». Και μας εξηγεί ότι «θέλει να βάλει το λιθαράκι του στην προσπάθεια να βγει η Ελλάδα από την κρίση».
Μας δίνει μάλιστα και ένα παράδειγμα: «Με συντηρητικούς υπολογισμούς, το κυλικείο μιας σχολής πουλάει 80 φραπέδες τη μέρα, προς 1€ τον ένα.  Δεν κόβει αποδείξεις. Αν ο φραπές του κοστίζει 20 λεπτά, κλέβει 18.4 λεπτά (Φ.Π.Α.) στον κάθε φραπέ. Στους 80 φραπέδες κλέβει 14,72€ την ημέρα. 14,72€ x (22 μέρες το μήνα) x (~9 μήνες που δουλεύει το κυλικείο) = 2914€. Συνολικά, το κυλικείο μιας σχολής κλέβει από σένα, από μένα, απ’ όλους μας, περίπου 3000€ το χρόνο, μόνο απ’ τους φραπέδες.»
Το θέμα είναι ότι ο κύριος «Μπάμπης», προφανώς δεν είναι σύννομος! Και δεν θα μπορούσε, γιατί η Πολιτεία δεν έχει εκχωρήσει σε ιδιώτες την άδεια να μαζεύουν καταγγελίες για μη κόψιμο αποδείξεων σε διάφορες επιχειρήσεις. Το μοναδικό τηλέφωνο για καταγγελίες που μπορεί να κάνει κάποιος για επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις, είναι στο 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας ή στο τηλέφωνο του ΣΔΟΕ 1517, επώνυμα ή ανώνυμα. Οι αρμόδιοι θα προβούν άμεσα σε ελέγχους.
Τώρα, βέβαια, ο «Μπάμπης», μπορεί να είναι ένας «σταυροφόρος», μπορεί να θέλει να γίνει ο τιμωρός αυτών που δεν κόβουν αποδείξεις, αλλά μπορεί να προβεί ακόμα και σε πιθανή πώληση των ΑΦΜ που θα συγκεντρώσει ή να τα χρησιμοποιήσει για λόγους που αυτός ξέρει. Θα μπορούσε να προβεί ακόμα και σε πιθανούς εκβιασμούς, αποσπώντας ίσως χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, απειλώντας ότι θα καταθέσει την καταγγελία στο ΣΔΟΕ ή την Εφορία. Παράξενα πράγματα σε μια Ελλάδα που βουλιάζει!!! Ίσως να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να δώσουν ένα τέλος στον κύριο «Μπάμπη», ο οποίος συγκεντρώνει μια χαρά διάφορα στοιχεία προσωπικών δεδομένων! Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις γιατί έχει ενδιαφέρον!

Κατασχέσεις από λογαριασμούς!
Φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο η κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς! Πρέπει να μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο προφανώς, καθώς δεν πρέπει να έχει συμβεί ξανά σε άλλη χώρα. Μετά και την καλοκαιρινή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών που ενέκρινε τέτοιες δράσεις και διαδικασίες-εξπρές περί πρόσβασης των ελεγκτικών μηχανισμών στους αποταμιευτικούς ή τρεχούμενους λογαριασμούς, χιλιάδες είναι τα αιτήματα εκ μέρους φορέων του Δημοσίου για κατασχέσεις εις βάρος πολιτών. Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα στοιχειώδες ποσοτικό όριο σε αυτές τις απαιτήσεις, η κατάσταση από τα στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
Η αναλγησία εκ μέρους του κράτους έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε απαιτούνται από τις τράπεζες της χώρας αναγκαστικές κατασχέσεις για ποσά ακόμη και 1 ευρώ! Σαν να μην έφτανε αυτό το τυφλό χτύπημα του Δημοσίου που εξελίσσεται κάτω από την πίεση για αύξηση των δημοσίων εσόδων, όπως παρουσιάζουμε, υπάρχουν εξωφρενικές περιπτώσεις απαιτήσεων από κρατικούς φορείς και δήμους ακόμα και για κατασχέσεις χρημάτων για ανεξόφλητα τέλη νεκροταφείων ύψους 4,4 ευρώ ή για ποσά 200, 300 ή και 400 ευρώ. 
Οι ίδιες οι τράπεζες, έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών, για ένα ανεξέλεγκτο κύμα απαιτήσεων που θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, αλλά και για τον φόβο κύματος ανάληψης καταθέσεων εάν οι πολίτες αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο δρα το Δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο δεν έχει σχετική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει, και θεωρεί ότι οι κατασχέσεις αφορούν ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ!

Στη φυλακή ο Άκης!
Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφόρησε μια ψευδής είδηση στο διαδίκτυο, ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος αφέθηκε ελεύθερος – και μάλιστα εν μέσω της δίκης του – με εγγύηση 150.000 ευρώ. Υπήρξε μάλιστα και «εκτενές ρεπορτάζ» γύρω από τον τρόπο της αποφυλάκισής του. Η είδηση φυσικά δεν ισχύει και είναι παραπλανητική. Διακινήθηκε και αναδημοσιεύθηκε εντέχνως από διάφορα «ειδησεογραφικές» ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, οι οποίες προφανώς είχαν λόγους να το κάνουν. Φυσικά, οι υπόλοιποι ανόητοι και ηλίθιοι έτρεξαν να την αναδημοσιεύσουν. Από εκεί και πέρα έγινε ένας μικρός χαμός. Μάλιστα ακόμα και στην εφημερίδα μας πήραν τηλέφωνα για να ρωτήσουν αν όντως έγινε κάτι τέτοιο! Προφανώς η μετάδοση της ψευδούς είδησης είχε ρόλο … αποσταθεροποίησης του κλίματος των αγορών, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος, κάπου έκανε μια πλάκα!
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα βρίσκεται στη φυλακή μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από τη δίκη του. Αν είναι αθωωτική, προφανώς και θα αφεθεί ελεύθερος. Αν είναι καταδικαστική, προφανώς και θα συνεχιστεί η φυλάκισή του.

Αδιαφορούν για τη διαφάνεια!
Από εδώ το πάνε, από εκεί το πάνε, όλο και συσκοτίζουν τα πράγματα. Ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ορίζει ότι επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μιας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ. Η «Διαύγεια», η λεγόμενη Ανοικτή Διακυβέρνηση, γνωστός και ως «Νόμος Ραγκούση», ήταν η μοναδική ίσως καλύτερη πολιτική ενέργεια της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Όποια διοικητική πράξη και αν γίνει, συμβάσεις, έργα και άλλα πολλά, πρέπει να ανεβάζονται στο «Διαύγεια» προκειμένου να ισχύσουν. Μέσα από εκεί, όλα αυτά τα έγγραφα, είναι ελεύθερα να αναζητηθούν από τον κάθε πολίτη, χωρίς καμιά απολύτως άδεια ή άλλη υποχρέωση του αναζητούντος.

Ενώ μέχρι τώρα στον νόμο έγραφε ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο», άλλαξε η διατύπωση, η οποία προβλέπει ότι οι αποφάσεις του Κράτους «ισχύουν από την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο … εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις». Δηλαδή, κάθε συντάκτης μίας διοικητικής απόφασης θα μπορεί να κρίνει από μόνος του, εάν αυτή πρέπει να αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Κι εάν το κάνει, τότε η πράξη του θα ισχύει χωρίς να χρειαστεί να το μάθει κανένας μας, διότι ο νόμος θα του παρέχει ελεύθερα το δικαίωμα της αυτεξαίρεσης. Ύπουλο;
Θ.Πολ.(Η στήλη "Ημεροδείκτης" δημοσιεύεται καθημερινά στον "Πρωινό Τύπο" της Δράμας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ