Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Διεκδίκηση του Θεραπευτηρίου από το Δήμο Δράμας

Μια τελική συγχώνευση του Ιδρύματος στον Ενιαίο Φορέα θα σημάνει την υποβάθμισή του




Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΡΟΣΤΑ στις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν προ ημερών αναφορικά με το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων (ΘΧΠ) Δράμας (αναφερθήκαμε προχθές αλλά και παλαιότερα σε σχετικό ρεπορτάζ), όπου ορίστηκε πλέον το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ενιαίου Φορέα με έδρα την Καβάλα στον οποίο εντάσσεται και το ΘΧΠ Δράμας, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης έφερε ως έκτακτο θέμα συζήτησης, την διεκδίκηση του Ιδρύματος και τη λειτουργία του μέσα από τις κοινωνικές του Δήμου Δράμας.
            Όπως γράφαμε και προχθές, η συγχώνευση του ΘΧΠ Δράμας στο νέο Ενιαίο Φορέα με έδρα την Καβάλα, όπου η αναλογία στο διοικητικό συμβούλιο είναι 4 Καβαλιώτες και 1 Δραμινός, αναμένεται να σημάνει την άμεση υποβάθμιση του Ιδρύματος της Δράμας, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα και δυναμικότερα στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και γενικότερα στη Βόρειο Ελλάδα. Μια πιθανή μεταφορά του ΘΧΠ στις κοινωνικές δομές του Δήμου Δράμας, θα βοηθήσει στο να παραμείνει αυτόνομο το Ίδρυμα ώστε να μην υποβαθμιστεί, αλλά και η περιουσία του να παραμείνει στο Ίδρυμα και να μην μοιραστεί και στα υπόλοιπα των άλλων νομών, τα οποία βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
            Το θέμα έθεσε εκτάκτως ο δήμαρχος κ. Χαρακίδης, ζητώντας ομόφωνη απόφαση από το σώμα. Κατά τη συζήτηση, ο δημ. σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης ζήτησε να μάθει τι επιβάρυνση θα έχει ο Δήμος, εάν όλα τα οικονομικά του ΘΧΠ θα έρθουν και αυτά στο Δήμο ή αν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός του Δήμου.
            Ο δημ. σύμβουλος κ. Παπαεμμανουήλ είπε ότι ο Δήμος Δράμας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη μισθοδοσία του προσωπικού, και αναρωτήθηκε αν έχει αναζητηθεί τρόπος εξεύρεσης λύσης σε σχέση με το Νοσοκομείο και ενίσχυση της Ψυχιατρικής κλινικής ή παρεμφερούς τμήματος του Νοσοκομείου, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος.
            Ο επικεφαλής της «Ώρας της Δράμας» κ. Ευμοιρίδης, αναφέρθηκε στην οικονομική επιβάρυνση, ρώτησε αν η μεταφορά του ΘΧΠ στο Δήμο θα βελτιώσει τις συνθήκες των τροφίμων.
            Ο δημ. σύμβουλος κ. Τερζής σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπουδαίο θέμα όμως υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση από τη δημοτική αρχή, καθώς έρχεται με εξαιρετικά επείγοντα τρόπο. Ο κ. Τερζής είπε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ώστε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει, αν ο Δήμος μπορεί να αντέξει την οικονομική επιβάρυνση και θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με κτήρια. Αναφορά έκανε ακόμα στις νομικές διαδικασίες που χρειάζονται και ως εκ τούτου, το σώμα δεν μπορεί να προχωρήσει βεβιασμένα σε μια τέτοια απόφαση.
            Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος, είπε ότι είναι λογικό, ότι, οποιοσδήποτε φορέας έρχεται στο Δήμο, να έρχεται μαζί με τους πόρους του. Το ΘΧΠ έχει οικονομική αυτάρκεια και χρηματοδότηση από την πολιτεία, ενώ άλλοι Δήμοι έχουν παρόμοιες υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα.
            Μιλώντας προς το δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΘΧΠ Δράμας κ. Μουσμουλίδης, τόνισε ότι ο λόγος που γίνεται η συγχώνευση αυτή, είναι καθαρά οικονομικός. Το Δραμινό Ίδρυμα υπερέχει των άλλων οικονομικά, ενώ στο νέο Ενιαίο Φορέα θα παραδώσει 1.300.000 €, χρήματα  που είναι από τις εισφορές των θεραπευόμενων, ενώ έχει και σημαντική ακίνητη περιουσία. Όλα αυτά θα περιέλθουν στο νέο Ενιαίο Φορέα και δυστυχώς θα διαμοιραστούν και στα άλλα Ιδρύματα της περιοχής, τα οποία ήδη χρωστούν αρκετά χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι, η περιουσία του Θ.Χ.Π. Δράμας σύντομα θα εξανεμιστεί, και θα παρουσιαστούν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του, αλλά και στη διαβίωση των φιλοξενούμενων και τις δομές του.
            Ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης, σημείωσε ότι εκ προοιμίου η παράταξη της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» συμφωνεί με τη μεταφορά του ΘΧΠ στο Δήμο Δράμας, και ότι δεν πρέπει τα χρήματα του Ιδρύματος της Δράμας να μπουν σε έναν κοινό κορβανά. Ζήτησε όμως από τον δήμαρχο Δράμας, να δουν  καλύτερα το νομικό καθεστώς που διέπει μια τέτοια μεταφορά και αν μπορεί ο Δήμος να διεκδικήσει την απόσπαση μιας μονάδας.
            Τέλος, ο κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι ένας ενιαίος προϋπολογισμός θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του ΘΧΠ Δράμας, ότι τα νοσήλεια που εισπράττονται από το Ίδρυμα της Δράμας και οι δωρεές προς αυτό αποτελούν ένα σημαντικό ποσό, και τόνισε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για την διεκδίκηση του Θεραπευτηρίου γι’ αυτό και ζήτησε ομόφωνη απόφαση. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ολοκληρωθεί ο νέος ενιαίος προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα. Ενώ σ’ αυτό το σημείο, ο δημ. σύμβουλος κ. Τ. Χατζηγιάννης, αναρωτήθηκε αν έπρεπε όλα αυτά να γίνουν ενωρίτερα, αν η δημοτική αρχή άργησε να κινηθεί, και να μπορούμε να διεκδικήσουμε το ΘΧΠ, τώρα που η διοίκηση του νέου Ενιαίου Φορέα δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ.

            Τελικά, η διεκδίκηση του Θεραπευτηρίου από το Δήμο Δράμας και τη λειτουργία του μέσα από τις κοινωνικές δομές του, πέρασε ομόφωνα και τις επόμενες ημέρες μένει να δούμε τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ