Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Σε καλό δρόμο η λειτουργία του Φαλακρού για τον χειμώνα

Το πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας με την ΚΟΙΝΣΕΠ




Του Θανάση Πολυμένη


ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο φαίνεται να βρίσκεται η όλη διαδικασία για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (ΧΚΦ) για τη νέα χιονοδρομική περίοδο 2013-2014. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται ως συμπέρασμα, από τα λεγόμενα του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο, ο οποίος προχώρησε χθες σε δηλώσεις για το ζήτημα αυτό.
            Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ), ενέκρινε δύο εισηγήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του ΧΚΦ. Η πρώτη, είναι για το ζήτημα της έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής όλων όσων δραστηριοποιούνται παράνομα στον χώρο του ΧΚ. Η δεύτερη έγκριση, αφορά την διακήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για τον εκχιονισμό του δρόμου που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο.
            Οι προσπάθειες αυτές γίνονται στα πλαίσια για τη λειτουργία του ΧΚΕ, μετά από την ΚΥΑ που παραχωρεί το Φαλακρό στην Περιφέρεια και μετά από τους δύο άγονους διαγωνισμούς για την εκμίσθωση του κέντρου. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή, είπε ο κ. Ξανθόπουλος, γίνεται εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, από το οποίο ζητείται απόφαση ώστε να συναφθεί προγραμματική σύμβαση και να εγκριθούν οι όροι συνεργασίας με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) των εργαζομένων που έχει ήδη συσταθεί.
            Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και αν θα κινηθούν νομικά για την αποβολή τους από τον χώρο, ο κ. Ξανθόπουλος εξήγησε ότι αυτοί έχουν ήδη ειδοποιηθεί να φύγουν. Εάν δεν αποχωρήσουν οικιοθελώς, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για την διοικητική αποβολή τους. «Η έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν όσοι μέχρι σήμερα λειτουργούν στο Φαλακρό. Είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος που υφίσταται», τόνισε συγκεκριμένα. Τονίζοντας μάλιστα, ότι, πιθανόν να κινηθούν ακόμα και νομικά
            Είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Ξανθόπουλος, ότι «στο Φαλακρό πρέπει να μπει μια τάξη. Να είναι νόμιμη η λειτουργία του, να μην παράγει καινούρια χρέη τα οποία θα πληρώνει ο ελληνικός λαός και μια λειτουργία η οποία θα αναπτύξει περισσότερο το ΧΚΦ. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες να πιστεύουμε ότι αυτό θα το πετύχουμε από την πρώτη χρονιά, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια, ώστε να λειτουργήσει το ΧΚΦ μ’ αυτές τις προϋποθέσεις.»
            Σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη λειτουργία του ΧΚΦ, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι αυτά θα βρεθούν από τα χρήματα που μέχρι σήμερα έχουν εξοικονομηθεί από τα προηγούμενα χρόνια, από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, διευκρινίζοντας ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, θα καλύπτει το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα κίνησης, ενώ θα αναλάβει την συντήρηση του ΧΚΦ, την ασφάλιση και τον εκχιονισμό του δρόμου. Η λειτουργία των αναβατήρων και η οι εργασίες διάστρωσης και διαμόρφωσης του χιονιού στις πίστες, θα παραχωρηθούν στην ΚΟΙΝΣΕΠ. Όσον αφορά τα διάφορα καταστήματα πώλησης ειδών σκι, καντίνες κτλ., γι’ αυτά θα γίνουν πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για να τα αναλάβουν ιδιώτες.

            Σε σχετική ερώτηση του «Π.Τ.» για το ποιο θα είναι το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και της ΚΟΙΝΣΕΠ, ο κ. Ξανθόπουλος διευκρίνισε: «Δεν θα προχωρήσουμε σε καμιά ενέργεια αν δεν είναι νόμιμη, και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να την πληρώσουμε. Είχαμε σκεφτεί να αναθέσουμε τη λειτουργία των αναβατήρων στην ΚΟΙΝΣΕΠ και να της εκχωρήσουμε το δικαίωμα να εισπράττει τα εισιτήρια. Αυτή την στιγμή ελέγχουμε αν αυτό μπορεί να γίνει νόμιμη. Εάν όχι, θα εκχωρήσουμε την λειτουργία στην ΚΟΙΝΣΕΠ, να εισπράττουμε εμείς τα εισιτήρια και να τους δίνουμε ένα τίμημα το οποίο θα καθοριστεί μέσα από την προγραμματική σύμβαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ