Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Εμβολιασμός από αέρος για τη λύσσα

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εμβολιασμός από αέρος για τη λύσσα


Ν. Ιώβης: «Η λύσσα είναι ελεγχόμενη και κυρίως στον πληθυσμό των αλεπούδων» - «Καμία ανησυχία – κανένα κρούσμα σε ανθρώπους»



Του Θανάση Πολυμένη


Ο κ. Νίκος Ιώβης δ/ντής Αγροτικής
Οικονομία και Κτηνιατρικής Δράμας
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα, πρόκειται να γίνει μαζικός εμβολιασμός για τη λύσσα, κυρίως στον ορεινό όγκο της Βόρειας Ελλάδας, σε μεγάλο πληθυσμό αλεπούδων. Όπως έγινε γνωστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τα τέλη του Αυγούστου 2013, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 κρούσματα λύσσας, από τα οποία τα 24 αφορούσαν αλεπούδες, δύο καταγράφηκαν σε σκύλους και ένα σε γάτα.
            Έτσι, το διάστημα από 11 έως 18 Οκτωβρίου 2013, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ελικόπτερα θα ρίξουν από αέρος δολώματα, τα οποία θα περιέχουν το εμβόλιο της λύσσας. Ο εναέριος εμβολιασμός θα γίνει κυρίως στον ορεινό όγκο των περιοχών αυτών, καθώς εκεί διαβιούν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί αλεπούδων, που είναι και οι κύριοι φορείς της λύσσας.
            Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Νίκος Ιώβης, επισημαίνει ότι ο εναέριος εμβολιασμός γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι δοκιμασμένος παγκόσμια και έχει απτά αποτελέσματα.

Αδιαφορία από τους Δήμους
            Το πρόβλημα με την λύσσα στις αλεπούδες υπάρχει εδώ και ένα χρόνο περίπου και παραπάνω. Όπως λέει ο κ. Ιώβης, «στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λύσσας, πέρα από τους εμβολιασμούς που πρέπει να γίνουν στα σκυλιά τα οποία έχει ο κόσμος στο σπίτι, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε εμβολιασμούς κατά της λύσσας στα αδέσποτα της περιοχής τους. Δυστυχώς σ’ αυτό το θέμα, μόνο ο Δήμος Δράμας έχει ανταποκριθεί και εμβολιάζει τα αδέσποτα. Οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού Δράμας, που είναι και πιο κοντά σε ορεινές περιοχές, δυστυχώς εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, επικαλούμενοι διάφορα προβλήματα και δικαιολογίες».

Η άγρια πανίδα
«Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος αυτού», συνεχίζει ο κ. Ιώβης, «και επειδή η φυσική δεξαμενή του ιού της λύσσας είναι η άγρια πανίδα και κυρίως οι αλεπούδες που είναι και πιο πολυπληθείς όσον αφορά την άγρια πανίδα, θα γίνει εμβολιασμός από αέρος. Με ειδικά δολώματα, επιστημονικά δοκιμασμένα, τα οποία θα φάει η αλεπού και μέσα σ’ αυτά είναι το εμβόλιο. Αυτό το πρόγραμμα έχει δοκιμαστεί παγκοσμίως, δεν είναι κάτι που θα γίνει πειραματικά και είναι αποδεδειγμένα λειτουργικό. Μετά από τους εμβολιασμούς θα γίνει και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, με την έννοια ότι θα δούμε μετά από ένα μήνα περίπου, κατά πόσο, στις αλεπούδες, έχει δημιουργηθεί ανοσία, με εξετάσεις αίματος. Αναπόφευκτα λοιπόν κάποιες αλεπούδες θα πυροβοληθούν για να κάνουμε τις εξετάσεις αίματος.»

Πρώτη φορά!
            Σε ερώτηση αν ο εμβολιασμός αυτός γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο κ. Ιώβης το επιβεβαιώνει επισημαίνοντας: «Γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γίνεται κυρίως στον ορεινό όγκο, εκεί όπου κυριαρχεί ο όγκος των αλεπούδων. Για παράδειγμα, δεν γίνεται στην Πελοπόννησο όπου δεν υπάρχει όγκος των ζώων αυτών».

Ελεγχόμενη η λύσσα – απαιτούμενος ο εμβολιασμός
            Ερωτώμενος για το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τη λύσσα, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Δράμας κ. Ιώβης απαντά: «Το πρόβλημα με τη λύσσα, αυτή την στιγμή, είναι υπό έλεγχο. Είναι μερικά περιστατικά κυρίως σε αλεπούδες και μέχρι στιγμής μόνο σε δυο σκυλιά σε όλη τη χώρα βρέθηκε λύσσα. Εκείνο το οποίο πρέπει να καταλάβει ο κόσμος και για να μην υπάρχει πανικός, είναι ότι θα πρέπει να είναι συνεπής με το εμβολιαστικό πρόγραμμα του σκυλιού που έχει στο σπίτι του. Όπως πηγαίνουμε το παιδί μας και ξέρουμε ότι θα γίνει εμβόλιο στην ανάλογη χρονική περίοδο, έτσι θα πρέπει να κάνουμε και το ανάλογο εμβόλιο στα σκυλιά μας.
Εμείς επιπλέον, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, θα διανείμουμε ενημερωτικό υλικό υπό μορφή φυλλαδίων στους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων, γιατί συνήθως τα παιδιά είναι οι καλύτερες πρεσβευτές αυτής της ενημέρωσης και ποιο ευαισθητοποιημένοι δέκτες και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.»

            Σε ερώτηση αν υπάρχει κρούσμα σε ανθρώπους, ο κ. Ιώβης επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα: «Κρούσμα σε ανθρώπους δεν έχουμε μέχρι σήμερα. Είχαμε σε άτομα οι οποίοι, στο φόβο τους ότι είχαν έρθει σε επαφή με λυσσασμένες αλεπούδες, υπέστησαν θεραπεία. Αλλά κρούσμα σε άνθρωπο με την έννοια να νοσήσει ή να πεθάνει κανένα. Σε δύο περιστατικά σε όλη τη χώρα, θεραπεύτηκαν ακόμα και προληπτικά, πριν καν επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε το περιστατικό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ