Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ημεροδείκτης


Του έσβησε η Ολυμπιακή Φλόγα του λαμπαδηδρόμου στη Μόσχα. Μόλις έγινε η τελετή αφής στην Κόκκινη Πλατεία από τον Πούτιν, ο λαμπαδηδρόμος πήγε να κάνει ένα γύρο και εισήλθε στο Κρεμλίνο. Ακριβώς εκεί του έσβησε η φλόγα και ένας πρόθυμος αξιωματούχος, έβγαλε τον zipo αναπτήρα του και την άναψε και πάλι! Ευτυχώς βέβαια η αυθεντική Φλόγα που είχε ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία υπάρχει ακόμα, καθώς καίει σε έναν βωμό στην Κόκκινη Πλατεία. Φυσικά, ο εν λόγω λαμπαδηδρόμος, προφανώς αγνοούσε ότι η Φλόγα συνοδεύεται από την … αναπληρωματική της Φλόγα μέσα σε ειδικές λυχνίες!!! Σκεφτείτε τι θα έπρεπε να γίνει αν έσβηνε εντελώς η Φλόγα; Φτου κι απ’ την αρχή… Λέτε όμως να είναι κακός οιωνός για τη Ρωσία αυτό;




«Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη…»
Ήταν ένα από τα πλέον γνωστά σλόγκαν, που κυριάρχησε στη χώρα πριν από 20 χρόνια περίπου. Ένα κακόγουστο διαφημιστικό σποτάκι, προσπαθούσε να μάθει στον Έλληνα καταναλωτή, να ζητάει απόδειξη. Τα χρόνια πέρασαν, οι αποδείξεις μπήκαν – βγήκαν από τις φορολογικές δηλώσεις και η φοροδιαφυγή ολοένα και δυνάμωνε, ασχέτως αν το συγκεκριμένο σλόγκαν πέρασε στο μυαλό των Ελλήνων. Προσέξτε όμως… στο μυαλό, όχι στη συνείδηση. Μπορεί να μας έμεινε να λέμε για οτιδήποτε αφορά πια τη χώρα… «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη», όμως στη συνείδηση των Ελλήνων δεν έμεινε τίποτα. Όλοι έκαναν το ακριβώς αντίθετο… Γιατί προφανώς, ποιος νοιαζόταν για το τι κάνει το Κράτος, το Δημόσιο, πέρα από την προσωπική του τσέπη; Τώρα όμως που το Κράτος απαιτεί να παίρνει τους φόρους του, όλα είναι πιο δύσκολα από πριν!
Στα πρόθυρα λοιπόν του κλεισίματος του έτους, ως συνήθως, έρχονται νέες ρυθμίσεις στο μάζεμα των αποδείξεων. Για παράδειγμα, μας λένε ότι δεν θα ισχύουν πλέον αποδείξεις από το πετρέλαιο θέρμανσης, από το φυσικό αέριο, ή τα ενοίκια, της κινητής τηλεφωνίας, ασφάλιστρα, φωτοβολταϊκά κτλ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στις αποδείξεις που θα αναγνωρίζονται στην Εφορία, εντάσσονται αυτές που αφορούν δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες αλλά και αποδείξεις που εκδίδονται από αγορές σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Προς το παρόν βέβαια μάλλον ισχύουν οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ  καθώς και διαφόρων άλλων αγορών, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν για το 2014. Πάντως, όπως λέγεται, όσοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, θα έχουν φορολογική ποινή 22% επί του ποσού των αποδείξεων που απέτυχε να συγκεντρώσει. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας έως και 25% των εισοδημάτων του. Συνεπώς αν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερο, θα του επιβληθεί ποινή 22% επί του ποσού που του υπολείπεται ώστε να πιάσει το όριο. Κερδισμένοι από το νέο σύστημα, θα είναι πάντως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα κι' από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.), καθώς θα χρειαστεί να μαζέψουν αποδείξεις αξίας μικρότερης του 25% του συνολικού τους εισοδήματος. 
Φυσικά και στόχος του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και γι’ αυτό το λόγο δίνουν βάση σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν αποδείξεις. Το υπουργείο θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων και στο τέλος κάθε έτους θα ανακοινώνεται η λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Σε περιπτώσεις υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, όπου ο ΦΠΑ είναι πλέον 13%, η έκπτωση - επιστροφή φόρου θα κινείται περίπου στο 20% επί της αξίας των αποδείξεων. Με αυτές τις δύο «κινήσεις», τον προσωρινό έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα των ελέγχων που γίνονται σε επαγγελματίες αλλά και το νέο καθεστώς αποδείξεων που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, στην Καραγεώργη Σερβίας ευελπιστούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή που παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος σταθερότητας και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Ξεκίνησε η ανακύκλωση στη Δράμα
Όπως έχουμε γράψει με επανειλημμένα ρεπορτάζ, αυτές τις ημέρες έχει ήδη ξεκινήσει και επίσημα η ανακύκλωση στη Δράμα. Οι μπλε κάδοι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία της πόλης, ενώ έχει ξεκινήσει η ενημέρωση. 22.000 πακέτα, τα οποία περιλαμβάνουν ενημερωτικά έντυπα και μια τσάντα για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών μας στους κάδους, έχουν αρχίσει να διατίθενται σε όλα τα σπίτια του Δήμου, πόρτα-πόρτα. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο οι Δραμινοί πολίτες, θα βοηθήσουν στην ανακύκλωση, πόσο ενημερώνει είναι και κυρίως πώς θα συμπεριφερθούν. Και πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, αν η ανακύκλωση δουλέψει σωστά, αυτό θα έχει ανταπόδοση προς τους δημότες, καθώς θα μπορέσουν να ελαφρυνθούν τα τέλη της καθαριότητας, ή το αντίθετο, αν αυτά αυξηθούν. Όπως είπαμε, οι πράσινοι κάδοι με τα σύμμεικτα απορρίμματα θα ζυγίζονται και αναλόγως το βάρος τους, θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η προσφορά των δημοτών προς τον Δήμο μέσω των τελών καθαριότητας.

Έτοιμοι οι λαχανόκηποι του Δήμου
Έτοιμοι να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες, είναι οι 78 κοινωνικοί λαχανόκηποι του Δήμου Δράμας, οι οποίοι έχουν στηθεί σε οικόπεδο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας. Την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας πρόκειται να ψηφιστεί ο κανονισμός λειτουργίας τους  και από την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να πάρουν έναν λαχανόκηπο. Κάθε λαχανόκηπος είναι 100 τετραγωνικών μέτρων, είναι οριοθετημένος, διαθέτει αυτόνομη ύδρευση και ένα μικρό χώρο για την αποθήκευση των εργαλείων. Στον χώρο υπάρχει επίσης διαμόρφωση δρόμων, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ όλο το οικόπεδο είναι περιφραγμένο. Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι καθαρά οικονομικά και θα ζητείται εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, έντυπο Ε9 για ακίνητα. Οι κοινωνικοί λαχανόκηποι στοχεύουν στην στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

ΕΣΠΑ για αγρότες!
Νέοι ενδιαφερόμενοι να γίνουν αγρότες, μπορούν να ενταχθούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» μέσω ΕΣΠΑ. Θα δοθούν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ σε νέους αγρότες από 18 έως 40 ετών σε όλη την Ελλάδα που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους καλλιέργεια. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.
Μέχρι 20.000 ευρώ σε ορεινές περιοχές - Μέχρι 17.500 ευρώ σε μειονεκτικές περιοχές. - Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ. - Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη και τα ακόλουθα κριτήρια: Περιοχή μόνιμης κατοικίας: Ορεινή- 7.500 ευρώ.
Μειονεκτική- 5.000 ευρώ.  Λοιπές περιοχές- 2.500 ευρώ. Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή: Κτηνοτροφική- 7.500 ευρώ.
Φυτική- 7.500 ευρώ. Μεικτή- Μελισσοκομία- 5.000 ευρώ.
Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης:
Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς- 5.000 ευρώ
80%- 120% του εισοδήματος αναφοράς- 2.500 ευρώ
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους υποψηφίους για την υποβολή αίτησης:
Να είναι ηλικίας 18 έως 40 ετών
Να είναι μόνιμοι κάτοικοι μειονεκτικής, ορεινής ή κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως και 100.000 κατοίκους
Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή να αναλάβουν την δέσμευση να την αποκτήσουν μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης

Να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ