Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ενημέρωση για το δημοτικό Κυνοκομείο από τον δήμαρχο

«Το πρόβλημα του τύφου των σκύλων δεν αντιμετωπίζεται»




Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΔΙΚΗ αναφορά στη λειτουργία του δημοτικού Κυνοκομείου έκανε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, ο δήμαρχος κ. Χαρακίδης. Όπως είπε, την ενημέρωση έκανε ο ίδιος, καθώς τις τελευταίες ημέρες συζητείται ευρέως η λειτουργία του Κυνοκομείου.
            Μάλιστα, όπως σχολιάσαμε και χθες στη στήλη «Ημεροδείκτης», οι Φίλοι των Ζώων Δράμας έχουν κυκλοφορήσει ένα κείμενο, μέσα από το οποίο καταγγέλλεται η λειτουργία του Κυνοκομείου, εξαιτίας του ασθένειας τύφου που υπάρχει στον χώρο και πολλά από τα φιλοξενούμενα σκυλιά έχουν κολλήσει και οδηγούνται στον θάνατο, καθώς η αρρώστια δεν είναι θεραπεύσιμη.
            Ο κ. Χαρακίδης επεσήμανε ότι το Κυνοκομείο του Δήμου Δράμας λειτουργεί χρόνια, είναι το μοναδικός στο νομό «και δυστυχώς άλλο κυνοκομείο είναι μακριά από τη Δράμα». Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί και άλλους Δήμους. Αυτό σημαίνει ότι, δεν μπορεί να έρθει αδέσποτο σκυλί να νοσηλευτεί στο Κυνοκομείο και να μην γίνει δεκτό. Το Κυνοκομείο, δεν είναι καταφύγιο αδέσποτων ζώων όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι νοσοκομείο αδέσποτων σκύλων. Η φιλοξενία τους εκεί γίνεται για όσο διάστημα νοσηλεύονται και δεν είναι για μόνιμη φιλοξενία. Αυτό γίνεται μόνο όταν υπάρχει καταφύγιο αδέσποτων ζώων, είπε ο κ. Χαρακίδης, επισημαίνονται ότι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εξεύρεσης χώρου για να γίνει κάτι τέτοιο. «Αλλά ούτε το καταφύγιο θα λύσει το πρόβλημα, γιατί ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων είναι επανατροφοδοτούμενος».
            Ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, έδωσε στοιχεία που αφορούν το δημοτικό Κυνοκομείο Δράμας. Για το έτος 2011, πραγματοποιήθηκαν 375 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ηλεκτρονική σήμανση σε 175 αδέσποτα σκυλιά, ενώ πραγματοποιήθηκαν 198 υιοθεσίες.
            Το 2012, έγινε περισυλλογή και εισαγωγή στο Κυνοκομείο 402 αδέσποτων από διάφορα σημεία του Δήμου. Πραγματοποιήθηκε στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση σε 350 αδέσποτους σκύλους (198 θηλυκά και 152 αρσενικά), ενώ έγιναν 214 υιοθεσίες. Το σύνολο των αδέσποτων που εισήχθησαν στο Κυνοκομείο, εμβολιάστηκα και αποπαρασιτώθηκαν.
            Το 2013 έγινε περισυλλογή και εισαγωγή 142 αδέσποτων. Πραγματοποιήθηκαν 116 υιοθεσίες. Για πρώτη φορά έγιναν 275 αντιλυσσικοί εμβολιασμοί σε αδέσποτους σκύλους και 52 γάτες. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακατασκευής του χώρου με αποτέλεσμα τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών. Πραγματοποιήθηκαν 50 στειρώσεις γάτων. Μέχρι τέλους του 2013, θα έχει πραγματοποιηθεί στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση σε 220 αδέσποτους σκύλους, σχεδόν αποκλειστικά θηλυκούς.
            Επίσης, όπως είπε ο κ. Χαρακίδης, ο Δήμος διαθέτει κάθε χρόνο 2.500 κιλά προς τις φιλοζωικές οργανώσεις για το τάισμα των ζώων, εκτός από αυτά που συντηρούνται μέσα στο Κυνοκομείο.
            Ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Δράμας πληρώνει για τα αδέσποτα περίπου 135.000 ευρώ όλο το χρόνο για το Κυνοκομείο. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο πέρυσι δώσαμε 90.000 ευρώ και φέτος 150.000 ευρώ. Μεγάλο πρόβλημα είναι ο τύφος στα σκυλιά, ο οποίος δεν μπορεί να καταπολεμηθεί. Το Κυνοκομείο είναι προσβεβλημένο με τύφο μονίμως. Γίνονται συνεχώς αποστειρώσεις και αποπαρασιτώσεις, αλλά η αρρώστια αυτή δεν εξαφανίζεται. Τα μεγάλα σκυλιά δεν έχουν πρόβλημα, αλλά μόνο τα μικρά. Ο τύφος των σκύλων δεν είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο.
            Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Χαρακίδης στη μελλοντική δημιουργία ενός καταφυγίου – κυνοκομείου σε συνεργασία με όλους τους Δήμους του νομού. Το οποίο όμως και πάλι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Κατέληξε μάλιστα, λέγοντας ότι, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Κυνοκομείου είναι πολύ μεγάλο. Η δημιουργία ενός νέου μεγάλου Κυνοκομείου, κοστίζει 700.000-800.000 ευρώ.
            Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χαρακίδη, ο Δήμος είχε ζητήσει με αίτημά του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ένα μέρος από την έκταση του ΚΕΓΕ  που μένει ανεκμετάλλευτο για τη δημιουργία εκεί ενός Κυνοκομείου. Όμως όπως απάντησε ο συντοπίτης μας υπουργός κ. Τσαυτάρης, το υπουργείο δεν μπορεί να το παραχωρήσει, καθώς σκέφτεται να εκμεταλλευτεί τον χώρο για κάτι άλλο. 

            Ο δημ. σύμβουλος κ. Γ. Κάργας, πρότεινε να γίνει μια ειδική συνεδρίαση με θέμα τα αδέσποτα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, ενώ ο κ. Θ. Μαργαρίτης, είπε ότι όταν επί θητείας του είχε ζητηθεί η οικονομική συνδρομή και των άλλων Δήμων του νομού, εκείνοι τότε αρνήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ