Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ψηφίστηκε η λειτουργία της φετινής Ονειρούπολης

Ανακήρυξη του Γ. Γραμματικάκη ως επίτιμου δημότη – Τα νέα Κοιμητήρια του Δήμου Δράμας




Του Θανάση Πολυμένη


ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, με 36 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση στα προ ημερησίας θέματα, καθώς ο δήμαρχος κ. Χαρακίδης έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας στο Δήμο Δράμας (έχουμε γράψει και παλαιότερα για το θέμα), ενώ έκανε ειδική αναφορά για το ζήτημα του δημοτικού κυνοκομείου. Από τα ενδιαφέροντα τακτικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν αυτό της Ονειρούπολης, όπου ψηφίστηκε ομόφωνα και η φετινή λειτουργία της, με ορισμένες ενστάσεις την αντιπολίτευση.
            Αναλυτικότερα για το Θεραπευτήριο και το Κυνοκομείο θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό σημείωμα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δράμας έθεσε έξι έκτακτα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα πριν από την τακτική συνεδρίαση.
            Κατά τη διάρκεια των προ ημερησίας συζήτησης θεμάτων, ο δημ. σύμβουλος κ. Φουτσιτζής της δημοτικής αρχής, ζήτησε ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ να συνδιοργανωθούν κάποιες εκδηλώσεις με τον Δήμο Δράμας και άλλους φορείς, με δύο διαφορετικά θέματα: 1. Εκδήλωση με αντιφασιστικό περιεχόμενο, είτε με τη μορφή ομιλίας, συναυλίας, συγκέντρωσης κτλ. και 2. Εκδήλωση – συζήτηση από το Δήμο, για τις επερχόμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αίτηση έγινε από το σώμα και στη συνέχεια θα ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι σχετικές εκδηλώσεις

Νέα Κοιμητήρια
Μέσα στην επόμενη δεκαετία 
πρόκειται να δημιουργηθούν 
τα νέα Κοιμητήρια 
του Δήμου Δράμας 
στην περιοχή του Μικροχωρίου.
            Στα προ ημερησίας συζήτησης θέματα, ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τα νέα κοιμητήρια που πρόκειται να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δράμας. Όπως είπε, το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το τι συμβαίνει.
            Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Χαρακίδης, είπε ότι είχαν προταθεί τρεις περιοχές για τα νέα κοιμητήρια. Η μία είναι αριστερά στο δρόμο πριν από το Μικροχώρι, η δεύτερη στην περιοχή της Χωριστής και η τρίτη στην περιοχή του Αρκαδικού. Από το ΙΓΜΕ επιλέχθηκε ως κατάλληλος ο χώρος πριν από το Μικροχώρι. Ο κ. Χαρακίδης είπε ότι ο Δήμος έχει δώσει μάλιστα και κάποια προκαταβολή για το ξεκίνημα των μελετών, όμως έχουν κολλήσει τα πάντα στο ΙΓΜΕ, καθώς η υπηρεσία αυτή σήμερα βρίσκεται υπό διάλυση. Τόνισε επίσης, ότι, η κατασκευή νέων κοιμητηρίων αποτελεί μια πολυδαίδαλη διαδικασία και συν τοις άλλοις, ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι ιδιωτικές εκτάσεις και όχι του δημοσίου. Άρα υπεισέρχεται και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, κάτι που παίρνει τελικά χρόνο για να ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι και οι άλλες δύο τοποθεσίες που κρίθηκαν ακατάλληλες, είναι επίσης ιδιωτικές. Κάνοντας μια εκτίμηση για το πότε πιθανόν θα τελειώσει το θέμα αυτό ο κύριος δήμαρχος, είπε ότι το πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει τουλάχιστον ακόμα 10 χρόνια!
            Αναφερόμενος στα υφιστάμενα Κοιμητήρια, ο κ. Χαρακίδης είπε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρξουν νέοι ταφόνες, ενώ γίνεται μια καταγραφή ώστε να αδειάζουν τάφοι που δεν είναι ιδιωτική περιουσία οικογενειών. Έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, ότι υπάρχουν τάφοι, στους οποίους ενώ έπρεπε να γίνει ανακομιδή των λειψάνων, στα 9 χρόνια όπως προβλέπεται, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και αρκετοί παραμένουν γεμάτοι. Σημαντικό είναι επίσης, το ζήτημα ότι αρκετοί δεν πληρώνουν τα απαιτούμενα ποσά.

Γραμματικάκης – Επίτιμος δημότης
            Πρώτο θέμα στην τακτική συνεδρίαση, ήταν η ανακήρυξη του γνωστού καθηγητή και πρύτανη Γεωργίου Γραμματικάκη, ως επίτιμου δημότη Δήμου Δράμας. Μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Γραμματικάκη ο κ. Χαρακίδης, είπε ότι αυτό γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου έχει αποφασίσει να τιμήσει φέτος στις 28 Οκτωβρίου τον γνωστό καθηγητή. Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, βραβεύει μόνο εξέχουσες προσωπικότητες σε συγκεκριμένους τομείς Έλληνες και κατοικούντες εν Ελλάδι. Γνωστοποίησε επίσης ο δήμαρχος, ότι φέτος, το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου θα εκδώσει ειδικό λεύκωμα για τα 10 χρόνια, όπου θα γίνεται μνεία για όσους έχουν βραβευθεί όλα αυτά τα χρόνια.
            Η ανακήρυξη του Γ. Γραμματικάκη ως επίτιμου δημότη Δήμου Δράμας, θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου, πριν από την τελετή βράβευσής του από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου. Το θέμα πέρασε ομόφωνα από το σώμα.

Ονειρούπολη
            Από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν κατά την τακτική συνεδρίαση, ήταν η πραγματοποίηση της 10ης εκδήλωσης της Ονειρούπολης. Το δεύτερο θέμα συζήτησης στο σώμα είχε τον τίτλο: «Πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης (Ονειρούπολη Δράμας 2013-2014) στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Ελευθερίας και επί της οδού Εθν. Αμύνης από την πλευρά του δημ. κήπου και κατά μήκος αυτού στο ένα ίχνος (από την πλευρά του δημ. κήπου).
            Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχ. Μλεκάνης, είπε ότι η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από 4 Δεκεμβρίου 2013 έως και 6 Ιανουαρίου 2014, το κόστος της θα μειωθεί σημαντικά, από 500.000 € σε 300.000 €, ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν από τις χορηγίες, καθώς πρόκειται να προστεθούν δύο νέα παιχνίδια. Οι χορηγίες πέρυσι από τα παιχνίδια ήταν 40.000 €, ενώ φέτος αναμένεται να αγγίξουν τις 70.000 €.
            Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης, εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με το ζήτημα των οικίσκων επί της οδού Εθν. Αμύνης, καθώς αφενός δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά γενικά δημιουργούν μια άσχημη εικόνα σ’ εκείνο το σημείο. Ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι μπορούν να αναπτυχθούν σε άλλο σημείο.
            Ο δημ. σύμβουλος κ. Αν. Τερζής, εκφράστηκε θετικά για την Ονειρούπολη, διαφώνησε και αυτός με τα σπιτάκια επί της οδού Εθνικής Αμύνης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διοργάνωση θα πρέπει να τελειώσει στις 5 Ιανουαρίου και όχι στις 6, καθώς εκείνη την ημέρα έχουμε την κορύφωση των Διονυσιακών δρώμενων του Δωδεκαημέρου με τις μεταμφιέσεις στα χωριά του νομού. Τόνισε επίσης, ότι, με την συνεχή προσθήκη νέων παιχνιδιών, κοντεύουμε να χάσουμε το νόημα της γιορτής, με τις δράσεις για τα παιδιά, ενώ αυξάνεται συνέχεια το καθημερινό κόστος για μια οικογένεια και αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε όλοι μας. Σημείωσε τέλος, ότι, θα πρέπει να προσέξουμε την έντονη εμπορευματοποίηση που έχει επικρατήσει στη γιορτή τα τελευταία χρόνια.
            Με το τέλος της συζήτησης  του θέματος ορίστηκε και η νέα διαπαραταξιακή επιτροπή την οποία αποτελούν: Από τη δημοτική αρχή: Γρ. Παπαδόπουλος, Π. Ζαχαριάδης, Γ. Μυστακίδης, Χρ. Σιδερά, Νικ. Χαρίσκος. Από την αντιπολίτευση: Γρ. Παπαεμμανουήλ, Αν. Τερζής, Γ. Κάργας.

            Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με δύο επισημάνσεις από την αντιπολίτευση: να μην αναπτυχθούν τα σπιτάκια επί της Εθν. Αμύνης, και να λήξει η γιορτή στις 5 Ιανουαρίου και όχι στις 6 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ