Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΞΙΑΣ 200.000 € ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Έντονη συζήτηση για τη «Νίκη της Δράμας»


Διαφωνία στις λεπτομέρειες και στον σχεδιασμό του μνημείου





Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ήταν τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2013, η έγκριση του 1ου ΑΠΕ (Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών) του έργου «Κατασκευή υποδομών για την τοποθέτηση μνημείου για τα Ελευθερία 2013», παρ’ όλα αυτά ακολούθησε έντονη συζήτηση.
            Όπως είναι ίσως γνωστό στους περισσότερους Δραμινούς, το μνημείο για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Δράμας, στήνεται ήδη στο πάρκο της ανάπλασης επί της οδού Βεργίνας και Χελμού απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο. Πρόκειται για ένα μνημείο, το οποίο μαζί με την στήλη και το άγαλμα θα έχει περίπου 7 μέτρα ύψος. Γύρω από αυτό, υπάρχει μια μεγάλη βάση με λοξές πλευρές. Ένας μεγάλος διάδρομος από την αρχή του πεζοδρομίου με σκαλοπάτια θα οδηγεί μπροστά στο άγαλμα, ενώ όλο αυτό θα πλαισιώνεται από τρεχούμενα νερά και σιντριβάνι.
            Σε παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, η κατασκευή του μνημείου είχε ψηφιστεί ομόφωνα με έναν προϋπολογισμό 106.000 €. Στην προχθεσινή συνεδρίαση για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου για την κατασκευή των υποδομών για την τοποθέτηση του μνημείου, διαφώνησε έντονα η παράταξη της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας», επισημαίνοντας ότι τελικά κανένας δεν γνώριζε ποια θα ήταν τα τελικά σχέδια του έργου, ο τρόπος που θα κατασκευαζόταν οι υποδομές του μνημείου, ενώ υπήρξε μπέρδεμα σχετικά με το πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ολόκληρη η κατασκευή και άλλα τεχνικά ζητήματα.
            Όπως αρχικά είπε ο δήμαρχος κ. Χαρακίδης, «όταν ψηφίστηκε με προϋπολογισμό 106.000 €, η πρόβλεψη για την ολοκλήρωσή του για ενωρίτερα, όμως τελικά μόλις που το προλαβαίνουμε για την 28η Οκτωβρίου. Το πρόβλημα που υπήρχε ήταν αν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τον υπόλοιπο χώρο ή μόνο το σημείο της στήλης του αγάλματος.»
            Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρακίδης, το ποσό των 106.000 € είχε ψηφιστεί ομόφωνα τότε, «και καλά έκανε το δημοτικό συμβούλιο, γιατί αυτό το μνημείο θα μείνει στην ιστορία». Αναφορικά με το ζήτημα της τοποθέτησης των μαρμάρων, «αυτό ήρθε εκ των υστέρων», είπε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι όλα δωρεά του κ. Κυριακίδη. «Ακόμα και σήμερα προστίθενται επιπλέον μάρμαρα και αν υπάρχει αμφιβολία για τα 650 τμ, σας λέω ότι είναι πολύ περισσότερα. Ήδη προστίθενται καινούρια μάρμαρα και διαφορετικής ποιότητας».

Οι διαφωνίες
            Το όλο πρόβλημα, δημιουργήθηκε όταν με την έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου για το συγκεκριμένο μνημείο, η δημοτική αρχή έφερε ουσιαστικά και αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, 18.000 ευρώ. Σε σχετικό έγγραφο, αναφέρεται ότι, «για εργασίες διάστρωσης μαρμάρων σε μνημείο», ζητούνται επιπλέον 18.000 €. Επειδή δεν γίνεται σαφές για τι ακριβώς εργασίες πρόκειται, ή για ποιο ακριβώς μνημείο προορίζονται μιας και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα, η μείζονα αντιπολίτευση διαφώνησε.
            Συγκεκριμένα, η αρχική ψήφιση του έργου ομόφωνα, ήταν για 106.000 €. Το νέο ποσό των 18.000 € όμως, αλλάζει τα πράγματα, καθώς προστίθενται στα 106.000 €, άρα φτάνουμε στα 124.000 €.
            Όπως λέει ο κ. Μαμσάκος, εδώ υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν γίνεται καμία ανάλυση και ο διαγωνισμός γίνεται με κλειστές προσφορές, που σημαίνει ότι επιλέγεις όποιον θέλεις για τις εργασίες αυτές. Το θέμα είναι ότι αυτό το νέο ποσόν, έρχεται να περάσει μέσω του 1ου ΑΠΕ και όχι με αναμόρφωση προϋπολογισμού όπως πραγματικά είναι. Όπως εξηγεί ο κ. Μαμσάκος, δεν γνωρίζουμε αν στο μέλλον μας φέρει ένα ακόμα νέο ποσόν για το μνημείο, χωρίς επίσης να γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Το ζήτημα είναι ότι, τα 18.000 €, αναφέρονται ως «εργασίες διάστρωσης μαρμάρων σε μνημείο», χωρίς να κατονομάζει σε ποιο ακριβώς μνημείο. «Και δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και άλλοι κωδικοί που αύριο – μεθαύριο θα χρησιμοποιηθούν».
            Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, είπε ότι «όταν ψηφίσαμε το θέμα δεν γνωρίζαμε λεπτομέρειες». Τόνισε επίσης ότι «στην κοινωνίας της Δράμας συζητείται έντονα το θέμα και δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι. 106.000 € συν άλλα 100.000 € από χορηγίες, 200.000 € για να στηθεί όντως ένα μνημείο ιστορικής μνήμης, που θα έπρεπε να συσταθεί μια καλλιτεχνική επιτροπή. Δεν αμφισβητούμε την αξία του καλλιτέχνη αλλά όλο γενικότερα το οικοδόμημα που πάει να στηθεί εκεί. Δεν ξέρουμε καν την αισθητική του. Δεν έχουμε δει τα σχέδιά του, δεν τα γνωρίζουμε.»
Ο κ. Παπαεμμανουήλ συμπλήρωσε ότι «ίσως ικανοποιούμε προσωπικές ματαιοδοξίες παρά το χρέος μας απέναντι στην πόλη μας για την απελευθέρωση των 100 χρόνων», ενώ καταλήγοντας είπε ότι δεν συζητήθηκε ούτε και σε ποιον χώρο θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένα τέτοιο μνημείο  και είναι άγνωστο από ποια επιτροπή και πώς, πάρθηκαν αποφάσεις για το θέμα.
Μιλώντας για το θέμα ο αντιδήμαρχος κ. Χρυσοχοΐδης και απαντώντας στον κ. Γ. Παπαδόπουλος που έθιξε το ζήτημα του πόσα είναι τελικά τα τετραγωνικά μέτρα, είπε: «Το κόστος τοποθέτησης όσον αφορά τις τιμές είναι εξευτελιστικό. Αφορά τσιμεντοκονίες, εργασίες συν υλικά 530 τμ περίπου. Τιμές δεν αναφέρω για λόγους ανταγωνισμού. Σκαλοπάτια 65 τρέχοντα μέτρα. Ορθομαρμάρωση τοιχίων 170 τμ, δάπεδα 528 τμ, κανάλι 93 τρέχοντα μέτρα και ο το κόστος του γερανού που είναι 500 ευρώ, συν το ΦΠΑ.»
Ο κ. Αν. Τερζής από την παράταξη Σούτου «Μαζί για τη Δράμα», είπε ότι δεν ψηφίζει το θέμα και εξέφρασε δύο απορίες του: «Θα είναι πιο ψηλό από το άγαλμα της Ελευθερίας του δημοτικού κήπου ή πιο χαμηλό; Και από την στιγμή που θα στηθεί, πώς θα ονομάσουμε το άλλο άγαλμα της Ελευθερίας που έχουμε στη Δράμα.»
Εκεί ήταν που ο κ. Χαρακίδης αντέδρασε έντονα και είπε: «Να απαντήσω εγώ για την ειρωνική παρατήρηση (σ.σ. του κ. Τερζή). Δεν με πειράζει καθόλου το ότι έρχεστε σήμερα εδώ και αναιρείτε τον εαυτό σας. Το ψηφίσατε ως «Νίκη της Δράμας» και έρχεστε να χλευάσετε αυτό το οποίο ψηφίσατε. Αυτό χαρακτηρίζει τον καθένα εδώ. Αν είναι ματαιοδοξία του κάποιου ή δεν είναι, τουλάχιστον υπάρχει από πλευράς της πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου, η σοβαρότητα αυτό που ψηφίσανε να το υποστηρίζουν. Ευτυχώς!»
Μετά από έντονη συζήτηση ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία το σύνολο της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» καταψήφισε την έγκριση του 1ου ΑΠΕ με το αιτιολογικό: «Καταψηφίζουμε γιατί δεν είμαστε γνώστες της δουλειάς που γίνεται». Από την παράταξη της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας», ο κ. Δάντζερας ψήφισε ΝΑΙ. Από την παράταξη «Μαζί για τη Δράμα», οι κ.κ. Σούτος και Μελισσηνός ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ ο κ. Τερζής καταψήφισε λέγοντας: «Διαφωνώ με το έργο όπως εξελίχθηκε.»

Η έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου «Κατασκευή υποδομών για την τοποθέτηση μνημείου για τα Ελευθέρια 2013», πέρασε κατά πλειοψηφία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ