Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΔΡΑΜΑΣ

Ενημέρωση αγροτών για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης

Μειώθηκαν στο 50% η καλλιέργεια και η παραγωγή ελαιοκράμβης




Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προς τους αγρότες του νομού Δράμας, για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης, το γνωστό ενεργειακό φυτό από το οποίο παράγεται το γνωστό πια βιοντίζελ, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, σε συνεργασία με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
            Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Βασικές αρχές διαχείρισης της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης. Δυνατότητες και προοπτικές» και η παρουσίαση έγινε από την κα Στέλλα Τσιότσιου, τεχνολόγο γεωπόνο. Η ελαιοκράμβη είναι ένα φυτό που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ανήκει στην κατηγορία των ενεργειακών φυτών, με κύριο σκοπό την παραγωγή βιοκαυσμίων αλλά και ζωωτροφής (κραμβάλευρο). Ως χειμερινή καλλιέργεια συνιστάται ως εναλλακτική λύση στην καλλιέργεια των χειμερινών σιτηρών, ενώ διέπεται από καθεστώς συμβολαιακής γεωργίας.

Μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή!

            Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο γεωπόνος του ΚΕΓΕ Δράμας κ. Άνθιμος Αναστασιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι, «η καλλιέργεια στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια περίπου. Η Δράμα ήταν από τους πρώτους νομούς όπου καλλιεργήθηκε η ελαιοκράμβη, αλλά υπήρξαν δύο χρονιές που δεν πήγαν καλά. Πριν από τρία χρόνια είχαμε ξηρό φθινόπωρο με αποτέλεσμα να έχουμε κακό φύτρωμα και μια άλλη χρονιά παρουσιάστηκε ένα έντομο, το οποίο έκανε αρκετές ζημιές. Ήταν δύο ανασταλτικοί παράγοντες που καθήλωσαν την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης και ενώ πανελληνίως είχαμε τα τελευταία χρόνια γύρω στις 100.000 στρέμματα, τώρα έχουμε πέσει στα 50.000 στρέμματα και μάλιστα η Δράμα έχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση έναντι άλλων νομών. Η ελαιοκράμβη καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης με περίπου 20.000 στρέμματα έκαστος. Στη Δράμα, είμαστε κοντά στα 2.000-3.000 στρέμματα, κυρίως στην περιοχή Χωριστής και Δοξάτου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ