Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Το αυγό του φιδιού


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, στρέφονται κυρίως προς την πλευρά των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Αρχικά ξεκίνησε με τους Αλβανούς, και στη συνέχεια ήταν οι Πακιστανοί και άλλοι λαοί. Όταν περισσεύει η ανεργία κυρίως σε μια χώρα, επόμενο είναι να έχουμε δείγματα ξενοφοβίας, αρχικά, και στη συνέχεια δείγματα ρατσισμού.

Στην Ευρώπη, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η οικονομική κρίση έχει εντείνει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ε.Ε., ιδιαίτερα στην Ιταλία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, είναι το συμπέρασμα έκθεσης που επεξεργάστηκε η Διεθνής Αμνηστία. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ένας νέος νόμος στην Ιταλία υποχρεώνει δασκάλους και τοπικές αρχές να αναφέρουν παράνομες δράσεις στην αστυνομία και ως εκ τούτου εκτιμάται, ότι οι παράνομοι μετανάστες θα έχουν μειωμένη πρόσβαση στα σχολεία και τα νοσοκομεία υπό τον φόβο αποκάλυψης της παράνομης ταυτότητάς τους.

Στη Σλοβακία αναφέρεται ότι το 60% περίπου των τσιγγανόπουλων έχουν υπαχθεί σε σχολεία για διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά, μολονότι δεν υπάρχει ανάλογη διάγνωση, ενώ επίσης εγκαλείται η Μπρατισλάβα ότι κάνει τα στραβά μάτια σε ακούσιες στειρώσεις γυναικών της ίδιας μειονότητας των Ρομ.

Στην Ουγγαρία μια μεγάλη αστυνομική δύναμη ασχολείται με την εξιχνίαση αλλεπάλληλων δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος τσιγγάνων, που άφησαν πίσω τους εννιά νεκρούς -κυρίως γυναίκες και παιδιά- ενώ, η άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος Jobbik εντείνει τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας», όπως την ονειρεύονται δεκάδες χιλιάδες καταφρονεμένοι του κόσμου μας...

Το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζει ότι «πρέπει να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που αναγνωρίζει η Σύμβαση σε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση που θα βασίζεται στο φύλο, τη ράτσα, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές απόψεις, ή όλες τις άλλες γνώμες, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, ή που σχετίζονται με μια εθνική ενότητα, τον πλούτο, την γέννηση ή κάθε άλλη κατάσταση». Το άρθρο αυτό ενισχύθηκε και με το Πρωτόκολλο αρ.12 που απαγορεύει γενικώς κάθε είδους διάκριση.
Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις ενισχύθηκε σημαντικά και με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενάντια στο Ρατσισμό και την Έλλειψη Ανοχής (ECRI), στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ECRI, Michael Head, ο ρατσισμός είναι όπως ο διάβολος που προσαρμόζεται στο περιβάλλον. «Ο ρατσιστικός λόγος γίνεται πιο ορθολογιστικός για να εμφανιστεί ως πιο αποδεκτός. Η βάση όμως παραμένει η ίδια: εκείνη της έκφρασης του φόβου και του μίσους του άλλου, της διαφορετικότητας εκείνου που δεν αποτελεί μέλος της πλειοψηφίας ή της ομάδας στην οποία ανήκετε», υποστηρίζει ο κ. Head.
Το διαδίκτυο επίσης έχει γίνει ένα εργαλείο στην υπηρεσία του ρατσισμού και των διακρίσεων, γι
αυτό προωθήθηκε το πρώτο επιπρόσθετο πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο (Cybercriminalite) με την οποία διοργανώνεται η δίωξη όσων διαδίδουν ρατσιστικές ιδέες και λόγους μέσω διαδικτύου.

Μια άλλη όψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είναι και αυτή που πλάθεται σε έναν λαό, ότι είναι «καλύτερος», «ισχυρότερος» και «ανώτερος» από κάποιον άλλον. Είναι το λεγόμενο σύνδρομο της Άριας φυλής. Και είναι ό,τι πιο επικίνδυνο θα μπορούσε να υπάρξει για έναν λαό. Στην Ελλάδα, αυτή τη λογική της Άριας φυλής, αναπτύσσεται με τη μορφή του συνθήματος κατά των Αλβανών: «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ».

Μεγάλη σημασία έχει να προσέξουμε να μην πέσουμε σ’ αυτή την παγίδα. Είναι το αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται μέσα στον κόρφο μας. Διάφορες ακροδεξιές ομάδες, με θεμέλιο τον υπέρτατο φασισμό και ρατσισμό, και με πρότυπο τις σαρωτικές ομάδες του Χίτλερ, δραστηριοποιούνται στη χώρα, διασπείροντας τα αυγά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα του σήμερα!

Θ.Πολ. (ΒΑΒΕΛ - Πρωινός Τύπος 29 Μαϊου 2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ