Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Καλά μου το ’λεγε η μανούλα μου: μια ευκαιρία να βρεις να τρυπώσεις…

● ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ περί της κυκλοφορίας νέου νομίσματος στη χώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσα από τα διάφορα ιστολόγια στο ίντερνετ! Τα σπουδαιότερα από αυτά τα σενάρια, δεν μιλούν απλώς για την επαναφορά της παλιάς γνωστής δραχμής μας! Μιλούν για ένα νόμισμα που θα ονομάζεται «ευρω-δραχμή» και θα είναι πληθωριστικό.

● Το νόμισμα αυτό, η «ευρω-δραχμή» θα εκδίδεται από την Ελλάδα υπό τον αυστηρό έλεγχο όμως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, το σημερινό μας ευρώ θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ως, επίσης, επίσημο νόμισμα της χώρας. Τα σενάρια λένε ότι, η σχέση της πληθωριστικής «ευρω-δραχμής» με το «ευρώ» θα είναι της τάξης 30% και άλλοι 37%!

● Αυτό είναι το ισχυρότερο σενάριο για τους μήνες του καλοκαιριού!!! Σκεφτείτε τώρα, πώς θα μπορούν να κυκλοφορούν δύο νομίσματα σε μια χώρα: το ένα πληθωριστικό και το άλλο ισχυρό! Η διάλυση των κοινωνικών δομών που θα επιφέρει η κυκλοφορία των δύο νομισμάτων, θα είναι πέρα για πέρα τελεσίδικη.

● Δεν λέμε ότι αυτό είναι μια επερχόμενη πραγματικότητα. Η στήλη το μεταφέρει εδώ, μιας και είναι ένα ισχυρό σενάριο το οποίο κυκλοφορεί. Για τα σενάρια αυτά όμως, λόγο έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος τα διέψευσε όλα, λέγοντας:

● «Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα που ακούμε για πρώτη φορά. Είναι φανερό πως τέτοια διασπορά πλήρως ανυπόστατων φημών μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί η προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για την ασφαλή έξοδο από την κρίση». Ο χρόνος θα δείξει! Η στήλη απλά τα δημοσιεύει!!!

● ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΓΙΟΥΧΑΡΙΣΜΑΤΑ… όπου νάναι έρχονται και τα γιαούρτια! Το γράφει η «Ελευθεροτυπία» στα σχόλιά της, ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, γιουχάρανε κανονικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σε συναυλία της Φαραντούρη στο Ηρώδειο, όταν η καλλιτέχνιδα τον καλωσόρισε από μικροφώνου! Τι το ’θελε κι αυτή;

● Αλλά πού να φανταστεί η γυναίκα; Νόμισε ότι βρίσκεται ίσως στη δεκαετία του ’80, ποιος ξέρει! Πάντως, η τακτική των τηλεκάναλων η γνωστή: ούτε ένα τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας το έδειξε! Όλοι το έκοψαν… λες και δεν συνέβη ποτέ! Να δούμε τι θα κάνουν όταν θ’ αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι ντομάτες… πάνω στις κάμερες!

● ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του Άκη Τσοχατζόπουλου, μπορώ πια να κοιμάμαι καλύτερα τα βράδια! Τώρα λοιπόν που ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν είναι κομματικό μέλος του Κινήματος, ο σοσιαλισμός μπορεί να προχωρήσει! Κι αυτό, γιατί η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ έκρινε τις εξηγήσεις του για την περιουσία που κατέχει, ανεπαρκείς!

● Βρε τι γίνεται στον κόσμο! Ο ίδιος πάντως δηλώνει πλήρη άγνοια για όλα! Λες και γεννήθηκε χθες το πρωί, λες και μόλις έπεσε στη Γη από το διάστημα, λες και βγήκε από παρθενογένεση! Αυτός ήταν ο άνθρωπος τόσα χρόνια, κι αυτό ήταν το κομματικό σύστημα - (όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, μην σας ξεγελάει το πράσινο χρώμα προς το παρόν…) - που τον εξέθρεψε και τον στήριξε και τον ανέδειξε και όλα τα υπόλοιπα!

● Καλά μου το ’λεγε η μανούλα μου: μια ευκαιρία είναι να βρεις να τρυπώσεις… και μετά θα ζήσεις σαν βασιλιάς! Τι βασιλιάς μανούλα μου… σαν Άκης θέλω να ζήσω!

● ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ και παλαιότερα! Όταν αρχίζουν οι στατιστικές φτώχειας, τότε πρέπει να ξέρεις ότι αυτή σε αγγίζει όλο και περισσότερο! Οι πρώτες επίσημες στατιστικές φτώχειας στην Ελλάδα ξεκίνησαν να γίνονται και να δημοσιεύονται από τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη. Τώρα, διαβάζω στις εφημερίδες, ότι οι υπουργοί κοινωνικών υποθέσεων (λέει) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάζουν στόχο να υπάρχουν 20 εκατομμύρια λιγότεροι φτωχοί μέχρι το 2020!

● Αν υπολογίσουμε ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα, το 2010 θεωρούμαστε φτωχοί, που σίγουρα είμαστε, τότε μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι το 2020 θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε! Ή μήπως όχι… Λέτε εμείς να μείνουμε στην απ’ έξω; Γιατί, στο κάτω-κάτω, τι είναι 20 εκατομμύρια; Δυο φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι… τίποτα δηλαδή! Σκεφτείτε τι γίνεται στις μεγαλουπόλεις… Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Βόννη και με τους άστεγους….

● Για να μην μιλήσουμε για τους φτωχούς των 25 χωρών της Ε.Ε.! Λέτε να αντέξουμε ώστε να … μας δούμε να βγαίνουμε, τουλάχιστον, από τις στατιστικές της φτώχειας; Ορίστε λοιπόν και τα νούμερα. Οι υπουργοί αποφάσισαν να υπολογίσουν τον αριθμό των φτωχών στις χώρες της Ε.Ε. Κάθισαν και σκέφτηκαν λοιπόν.

● Φτωχός είναι κάθε άνθρωπος που ζει με λιγότερα από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος και εμφανίζει κίνδυνο απειλής του από τη φτώχεια. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι (το 16% του Κοινοτικού πληθυσμού), εκ των οποίων 19 εκατομμύρια είναι παιδιά, βρίσκονται σ’ αυτήν την κατάσταση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και πριν από τη μεγάλη οικονομική κρίση απειλούνταν από τον κίνδυνο της φτώχειας ένας στους πέντε Έλληνες δηλαδή το 20% του ελληνικού πληθυσμού.

● Στο κριτήριο αυτό προτάθηκε και έγινε αποδεκτό να προστεθούν δύο ακόμη: α) «Το επίπεδο (ποσοστό) υλικής στέρησης» (σ.σ. όχι διακοπές, αδυναμία κάλυψης μιας απρόβλεπτης δαπάνης, καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμών νερού, ηλεκτρικού κτλ., καθυστέρηση αποπληρωμής χρεών, δόσεων και ενοικίου, αραιή κατανάλωση κρέατος, μη ικανοποιητική θέρμανση του σπιτιού, όχι δέκτης τηλεόρασης, όχι πλυντήριο ρούχων, ότι τηλέφωνο κτλ.) …

● … και β) «το γεγονός ότι τα απειλούμενα από τη φτώχεια άτομα ζουν σε νοικοκυριά χωρίς μια θέση εργασίας». Αυτοί οι τρεις δείκτες ανεβάζουν τον αριθμό των «φτωχών» μέσα στην Κοινότητα στα 120 εκατομμύρια άτομα! Οι υπουργοί της Ε.Ε., δεσμεύθηκαν να καθορίσουν τώρα έναν εθνικό αντικειμενικό στόχο για την εξειδικευμένη καταπολέμηση της φτώχειας στις χώρες τους, όπως λ.χ. τις άνεργες γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια ή τους νέους που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο! Λέτε να τα καταφέρουν;

[Θ.Πολ. - Δημοσίευσα στην εφημερίδα "Πρωινός Τύπος" της Δράμας 9 Ιουνίου 2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ