Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Πόσο κοστίζουν οι λέξεις; Ή, πώς χειραγωγείς τις ειδήσεις και δεν αποδίδεις δικαιοσύνη!

Η ΤΕΧΝΙΚΗ είναι παλιά: ό,τι δεν μπορείς να το κάνεις να σταματήσει, το εξαγοράζεις και το χειραγωγείς! Πώς ερμηνεύεται η λέξη «χειραγωγώ» στην κοινή νεοελληνική;

Χειραγωγώ, χειραγωγούμαι. 1. Οδηγώ κάποιον κρατώντας τον από το χέρι. «Η Αντιγόνη χειραγωγούσε τον τυφλό Οιδίποδα». 2. (μτφ). α. Με συμβουλές και συνεχή συμπαράσταση βοηθών κάποιον να ακολουθήσει τη σωστή πορεία στη ζωή. Καθοδηγώ. «Οι δάσκαλοι χειραγωγούν τη νεολαία». «Οι λαϊκές μάζες χειραγωγούνται από την πνευματική ηγεσία». β. (μειωτ.) ασκώ σε κάποιον τέτοιο επίδραση, με αποτέλεσμα να του αφαιρώ κάθε πρωτοβουλία και κάθε ανεξαρτησία στη σκέψη.

Λοιπόν, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και η γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών, η ΒΡ, της οποίας η πετρελαιοκηλίδα που διέρρευσε, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική ζημιά στον Κόλπο του Μεξικού.

Πρωτοφανής ενέργεια που υποδηλώνει το μέγεθος της χειραγώγησης της πληροφορίας στη σύγχρονη εποχή: Τα αποτελέσματα ειδήσεων για τη φράση «oil spill» (πετρελαιοκηλίδα) εξαγόρασε η BP από τη Google, σε μιά προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα της φήμης της εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσαν τα διυλιστήρια της στον Κόλπο του Μεξικού. Η πετρελαϊκή εταιρεία «εξαγόρασε» τα αποτελέσματα, προσπαθώντας να σταματήσει το τεράστιο κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων και κριτικών σε Twitter και Facebook.
Έτσι λοιπόν, από την Τρίτη (8/6) το βράδυ, όσοι πληκτρολογούν στο «ψαχτήρι» της Google τη φράση «Oil Spill», εμφανίζεται ως πρώτη επιλογή το site της BP με θέμα: «Μάθετε περισσότερα για το πώς βοηθά η BP». Ο Τόντι Όντον, εκπρόσωπος της εταιρείας, υποστήριξε ότι σκοπός της BP ήταν να έχουν οι χρήστες περισσότερη και ευκολότερη πρόσβαση στις πληροφορίες. «Εξαγοράσαμε τα αποτελέσματα για είναι πιο εύκολο στους χρήστες να μάθουν τις προσπάθειες που καταβάλουμε για τον καθαρισμό του Κόλπου του Μεξικού, αλλά και να βρουν πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν», εξηγεί ο Όντον.

Φυσικά, αυτή η ενεργεία δεν μπορεί να σταματήσει την πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποτρέψει τον κόσμο του πλανήτη, να μάθει για την πραγματικότητα. Είναι όμως μια πρώτη προσπάθεια, ένα ακόμα πείραμα, ώστε μελλοντικά, να μπορούν όλα αυτά να αποκρύπτονται.

Προ ημερών, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κουβέντιαζε με τους ανθρώπους της ΒΡ για να δει τι μπορεί να γίνει για να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα, είπε: «Το κάνω για να μπορώ να ξέρω ποιανού τον πισινό θα κλωτσήσω». Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Ομπάμα θα μπορέσει να κλωτσήσει τον πισινό κάποιους και πόσο δυνατά. Το παρελθόν όμως, άλλα μας δείχνει.

Το θέμα είναι, τελικά, ποιος θα πληρώσει γι’ αυτή την τεράστια οικολογική ζημιά που έγινε; Θυμάστε την περίπτωση του καταστροφικού ατυχήματος της Union Carbide την 3η Δεκεμβρίου 1984 στην Ινδία; Τότε, από το εργοστάσιο της εταιρείας αμερικανικών, όπως και η BP, συμφερόντων, είχαν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα 40 τόνοι μεθυλικού ισοκυανίου, ενός δηλητηριώδους αερίου, από το οποίο προσβλήθηκαν και πέθαναν 20.000 άνθρωποι!

Από εκείνο το ατύχημα, ένοχοι κρίθηκαν επτά ανώτερα στελέχη του Ινδικού κλάδου της εταιρείας, τα οποία καταδικάσθηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση – άκουσον, άκουσον – και στην επιβολή ενός μηδαμινού προστίμου.

Και η εταιρεία, μια χαρά κάνει τη δουλειά της. Η Union Carbide είναι η γνωστή στην Ελλάδα UCAR!

Σκεφθείτε τώρα, που ο Μπαράκ Ομπάμα προαναγγέλλει την τιμωρία των υπευθύνων της BP: «ποιανού τον πισινό να χτυπήσω»! Δηλαδή, με μια κλωτσιά προτίθεται να εκφράσει την τιμωρία της η Αμερικανική Δικαιοσύνη προς τους εγκληματίες του κόσμου; Θα μου πείτε, όταν οι δολοφόνοι των 20.000 Ινδών καταδικάζονται με δύο χρόνια φυλάκιση, τι άλλο να περιμένει κανείς;

Θ.Πολ. (Δημοσίευσα στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ της Δράμας 12/06/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ