Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ:


«Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν»
Το ΠΑΜΕ Υγειονομικών Δράμας κατά της αξιολόγησης υπαλλήλων



Του Θανάση Πολυμένη

«ΠΟΛΛΑ δεν είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Δράμας κ. Χρυσομάλλης, στην συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης της πόλης», επισημαίνει σε δηλώσεις του προς τον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιώργος Χαλυβίδης.
            Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες το πρωί με τον κ. Χαλυβιδη, ζητώντας του να σχολιάσει την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής του νοσοκομείου Δράμας κ. Χρυσομάλλης, για τη λειτουργία του νοσοκομείου κατά τα δύο χρόνια της θητείας του μέχρι σήμερα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν».

            Σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Χαλυβίδης, ότι: «Τα νούμερα μπορεί να φαίνονται καλά, όμως δεν σταματούν οι κλινικές να ζητούν από τους πολίτες να φέρνουν πάνες, καθετήρες, γάντια και άλλα υλικά. Εξακολουθούν οι πολίτες, όταν χρειάζονται τις υπηρεσίες νευρολόγου, ενδοκρινολόγου, γαστρεντερολόγου να απευθύνονται σε ιδιώτες και να πληρώνουν υπέρογκα ποσά.»
            Αναφερόμενος στο ζήτημα των ασθενοφόρων, ο κ. Χαλυβίδης επισήμανε ότι: «Τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού, οι τραυματιοφορείς είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν όχι για τα ασθενοφόρα, αλλά ούτε για το ίδιο το νοσοκομείο.»
            Καταλήγοντας ο κ. Χαλυβίδης, σημείωσε τη θέση του Σωματείου, ότι, «ο διοικητής ενδιαφέρεται μόνο για τα νούμερα, γιατί αυτά τον κρατάνε εκεί που βρίσκεται, γιατί γι’ αυτόν τον λόγο ήρθε στο νοσοκομείο, και δεν μας είπε, αν τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τις μειώσεις, πήγαν προς όφελος των Δραμινών πολιτών και του ελληνικού λαού, ή πήγαν στους δανειστές μας».

ΠΑΜΕ Υγειονομικών: Όχι στην αξιολόγηση
            Στο μεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, εξέδωσε το ΠΑΜΕ Υγειονομικών Δράμας. Να σημειώσουμε εδώ, ότι, αυτή τη στιγμή, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί προς το παρόν νόμο του Κράτους, αλλά είναι πρόταση της κυβέρνησης, ώστε μ’ αυτό τον τρόπο να μπορέσει να απολύσει, ουσιαστικά υπαλλήλους ή να τους στείλει στη λεγόμενη εφεδρεία.
            Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Υγειονομικών Δράμας, μεταξύ άλλων αναφέρονται:
            [Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αξιολόγηση με γραπτά τεστ για το σύνολο των 700.000 εργαζομένων στο δημόσιο και «απομάκρυνση» όσων αξιολογηθούν αρνητικά. Στόχος τους είναι να «απομακρύνουν» συνολικά 150.000 εργαζόμενους – μέσα στο 2012 45.000 μόνιμου και αορίστου χρόνου και 25.000 συμβασιούχους. Στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας, ο δρόμος για μαζικές απολύσεις περνάει μέσω από τις αλλαγές  των οργανισμών των μονάδων υγείας, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τις καταργήσεις κρεβατιών, κλινικών και τμημάτων.
Θα προηγηθεί η αξιολόγηση των δημόσιων μονάδων υγείας για να καθοριστεί ποιες θα συγχωνευθούν – καταργηθούν. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης  της δημόσιας μονάδας υγείας θα είναι κατά πόσο «προσαρμόζεται» στη λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Δηλαδή ως νοσοκομείο – επιχείρηση, που με όσο το δυνατό φθηνότερο προσωπικό θα πρέπει να έχει έσοδα που θα του επιτρέπουν να «αυτοσυντηρείται», επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βασικό κριτήριο αξιολόγησης του υπαλλήλου θα είναι η απόδοση του σε σχέση με τους στόχους που του θέτονται. Δηλαδή, ο υγειονομικός θα αξιολογηθεί με βάση το κατά πόσο συμβάλλει στην λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως νοσοκομείο – επιχείρηση. Θα πρέπει να συμβάλλει στο να αναγκάζονται οι ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες και παροχές υγείας, που θα έπρεπε να τους παρέχει το κράτος δωρεάν. Μας θέλουν όχι μόνο φθηνούς και ευέλικτους αλλά και υποταγμένους και πρόθυμους «συνένοχους» στα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών.
Καλούμε τα ΔΣ των σωματείων να καταδικάσουν την αξιολόγηση με αποφάσεις τους. Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων να αρνηθούμε και να μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Κανένας να μη συμπληρώσει τα ερωτηματολόγια. Να διαγραφεί από τα σωματεία όποιο διοικητικό στέλεχος τολμήσει να προωθήσει την αξιολόγηση.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ