Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Σχολεία με άδεια ταμεία»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

«Σχολεία με άδεια ταμεία»

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση 12 Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχει ούτε ευρώ για είδη καθαριότητας – πετρέλαιο – απολυμάνσεις. Μεγάλο πρόβλημα η θέρμανση. Χωρίς μεταφορά μαθητών από τους Δήμους.




Του Θανάση Πολυμένη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.
          Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για αύριο 12 Σεπτεμβρίου, προτάσσοντας ως κυρίαρχο θέμα την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια της στοιχειώδους διαβίωσης με μισθούς πείνας των 640 ευρώ, για τον «μηδενικό» αριθμό μόνιμων διορισμών, και τις ελάχιστες πιστώσεις για διορισμό αναπληρωτών.
          Ο κ. Κωνσταντινίδης, εστίασε κυρίως στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα με τα άδεια ταμεία τους και την ανύπαρκτη χρηματοδότησή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι γονείς έδωσαν ήδη χρήματα για να αγοραστούν ήδη καθαριότητας για τα σχολεία.
          Τα πρόβλημα εντοπίζονται κυρίως στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των Δήμων Προσοτσάνης, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου και όχι τόσο στον κεντρικό του νομού Δράμας.
          «Δεν έχουμε να καλύψουμε ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες όπως λειτουργικά έξοδα: ΔΕΗ, ΟΤΕ, πετρέλαιο, είδη καθαριότητας και σχολικά είδη», μας λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Ήδη, «λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορεί να γίνει για φέτος η απολύμανση και απεντόμωση που είναι απαραίτητες. Για παράδειγμα στο δημοτικό σχολείο Φωτολίβους του Δήμου Προσοτσάνης, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για απολύμανση, ούτε για καθαριστικά υλικά. Χρειάστηκε να πληρώσουν οι γονείς για να αγοραστούν καθαριστικά και να καθαριστεί το σχολείο για να μπουν οι μαθητές».
          «Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έρχεται ο χειμώνας, το πετρέλαιο ξεκινάει με 1,40€ και αν διατηρηθεί αυτή η τιμή και για τα σχολεία, τότε είναι σίγουρα ότι πολλά από αυτά θα μείνουν χωρίς θέρμανση».

Μετακινήσεις μαθητών
          Σημαντικό είναι επίσης το πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών, καθώς το θέμα αυτό παραμένει ακόμα σε ασάφεια. Αυτή στιγμή, σε κανέναν Δήμο του νομού δεν έχουν εγκριθεί μετακινήσεις μαθητών. Οι γονείς θα πάνε για πρώτη μέρα τα παιδιά τους, όμως είναι άγνωστο τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αρνούνται να μεταφέρουν τους μαθητές, αφού δεν έχουν πληρωθεί ακόμα προηγούμενες χρονιές. (Σ.Σ.: Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας σήμερα στην πρώτη σελίδα, αναφέρεται ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Δράμας, το οποίο αρνείται να αναλάβει τη μεταφορά μαθητών του νομού, αν δεν εξοφληθούν τα μέχρι σήμερα οφειλόμενα χρήματα).

Βιβλία – συγχωνεύσεις – κενά.
          Σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, φέτος έχει έρθει ήδη στα σχολεία το 80% των βιβλίων που είναι σημαντικό, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τα κενά, ο κ. Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι ο νομός μας είναι πλήρης σε δασκάλους, εξαιτίας των συγχωνεύσεων που έγιναν πέρυσι.

Οικονομική εξαθλίωση
          Ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, μίλησε επίσης για οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών. Ένας πρωτοδιόριστος παίρνει 570 € αν δεν έχει χρόνια υπηρεσίας, ενώ αν έχει 6-7 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει 670 €. Πλήττονται ιδιαίτερα οι νέες ηλικίες μεταξύ 24-35 ετών και αυτοί που βρίσκονται στον πέμπτο και έκτο βαθμό.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η ιατρική περίθαλψη έχει φτάσει σε άθλιες συνθήκες. Όλοι ξέρουμε ότι οι γιατροί έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας, οι φαρμακοποιοί δεν δίνουν φάρμακα και όλοι οι μισθωτοί πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα νοσηλείας, γιατρούς και φάρμακα.  Έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Πρώτα στο 15%-20% και τώρα άλλο 23% επί του μειωμένου ποσού.»
Φέτος οι προσλήψεις ήταν όλες κι όλες 40 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Πέντε δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί, ενώ αποχώρησαν 1800 εκπαιδευτικοί. Η αναλογία της πρόσληψης είναι 1 προς 45, αντί 1 προς 10 όπως μας έλεγαν. Οι προσλήψεις στους αναπληρωτές είναι μειωμένες και επαρκούν μόνο για την κάλυψη των πρώτων αναγκών! Όλα αυτά οδηγούν σε μαρασμό ιδιαίτερα τη νεολαία, καθώς πολλά παιδιά ήρθαν με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία από τις Ακαδημίες και τώρα θα μείνουν άνεργοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ