Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

«Πολύ πιάτο στο Αμέρικα!»


● ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ και με τα μάτια νυσταγμένα ακόμα από το πρωινό ξύπνημα, πας τρεχάλα για τον καφέ. Ζεστός και αχνιστός στο γραφείο, μοσχοβολιστός, σου φτιάχνει κάπως τη διάθεση, ιδιαίτερα αν είσαι άνθρωπος του καφέ. Ο καιρός βαρύς και μουντός πέφτει πάνω από την πόλη, που στενάζει από την οικονομική δυσπραγία. Και οι τίτλοι στις εφημερίδες, στο ίδιο μοτίβο του τελευταίου μήνα. Πότε γλυκίβραστοι με φουσκάλες, πότε σκέτοι και πικροί, πότε με ζάχαρη στη μυτούλα του κουταλιού, πότε νερόβραστοι.

● «Στήριξη από τον Λευκό Οίκο – Βίζα Ομπάμα στον Γιώργο». «Συμφώνησε για τους κερδοσκόπους – Καταργεί τις θεωρήσεις διαβατηρίων», ο Ομπάμα. Στο εξής, θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ποιο εύκολα προς τις ΗΠΑ! Μας ανοίγουν το δρόμο της μετανάστευσης δηλαδή; Αφού στη Γερμανία τα πράγματα είναι δύσκολα και κοιτάζουν τους Έλληνες «απατεώνες» με μισό μάτι, ίσως το μέλλον του σύγχρονου Έλληνα μετανάστη να βρίσκεται τις ΗΠΑ! «Πολύ πιάτο στο Αμέρικα», που έλεγε και ο αείμνηστος Χατζηχρήστος!

● «Μπαρόζο – Στα σκαριά το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας – Η Μέρκελ θέτει σκληρούς όρους για τη βοήθεια». Έλα μωρέ, εντάξει, θα μας στηρίξουν τελικά οι Ευρωπαίοι! Μας αγαπάνε, αφού… Όμως, απτόητοι παραμένουν οι κερδοσκόποι των καυσίμων! Χμμ! Εδώ δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ελληνική κερδοσκοπία στα καύσιμα, θα μπορέσει ποτέ κανείς να σταματήσει τους κερδοσκόπους των παγκόσμιων Χρηματιστηρίων; Δουλευόμαστε;

● Η Εθνική Τράπεζα πάντως, ανακοινώνει μέτρα: «Σβήνουν χαράτσια και ψιλά γράμματα». Καταργούν χρεώσεις και επίμαχους όρους. Για παράδειγμα: Κόβονται τα έξοδα 150 ευρώ για στεγαστικά δικαιούχων ΟΕΚ. Στα 175 από 380, τα έξοδα καταναλωτικού δανείου. Τέλος στις χρεώσεις αδρανών λογαριασμών. Τέλος στις χρεώσεις έκδοσης αντιγράφων κίνησης τρεχούμενων λογαριασμών καταθέσεων. Τέλος στις χρεώσεις καταθέσεων σε λογαριασμούς τρίτων. Στα 8 από 17 ευρώ το κόστος εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

● Για να δούμε! Αν δεν τα εφαρμόσουν δεν πιστεύω τίποτα. Αυτοί οι ίδιοι είναι που με έκαναν να είμαι δύσπιστος. Όλοι αυτοί οι παραμυθατζήδες. Πήγε προχθές ένας συνταξιούχος να καταθέσει τη σύνταξή του στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας που έκανε ο Πετσάλνικος, και η τράπεζα του κράτησε τη μίζα της! Ξεφτιλισμένη Ελλάδα! Αυτοί είμαστε…

● Αυτοί θα ζητούσαν ποσοστά μίζας από την Ψωροκώσταινα και μετά θα την υπέβαλαν σε «πόθεν έσχες»! Έλα ’δω Ψωροκώσταινα… πού βρήκες εσύ οβολούς και τους δίνεις για τον αγώνα της Ελλάδας; Ναι, για…

● Στην Ελλάδα του 2010, η κερδοσκοπία, οι κλεφταράδες, οι λωποδύτες και τα λαμόγια έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Ενώ η αύξηση του ΦΠΑ θα έπρεπε να ισχύσει από 15 Μαρτίου, τα λαμόγια και οι κερδοσκόποι μας τον φόρεσαν καπέλο (φέσι στην κυριολεξία) εδώ και μέρες! Τρομερές καταστάσεις. Όχι απλώς θα πληρώσουμε την κρίση και τις κλοπές των κερδοσκόπων, αλλά θα τα πληρώσουμε και διπλά!

● Κι αυτό γιατί; Γιατί αυτό το κράτος, είχε ήδη φροντίσει εδώ και καιρό να καταργήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου του. Γιατί αυτό το κράτος, δεκάδες χρόνια τώρα, δουλεύει καθαρά με κομματικά κριτήρια!

● Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: να τα λέμε εμείς στον εαυτό μας, ή να μας τα λένε οι άλλοι σ’ εμάς; Δημοσιεύσαμε προχθές εδώ, τα όσα είπε ο Άγγλος ευρωβουλευτής Nigel Farag προς τον πρόεδρο της Ευρώπης Van Rompuy, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αλλά από όταν αναλάβατε την προεδρία, δεν έχουμε δει τίποτα άλλο εκτός από το να γίνεται η Ελλάδα προτεκτοράτο».

● Τώρα, ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ λέει: «Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να δείχνει σαν την τελευταία μεγάλη δύναμη που προσπαθεί να ελέγξει τη μοίρα της Ελλάδας». Τι έγινε και μας αγάπησαν έτσι ξαφνικά οι Βρετανοί; Σκοτεινό το παρελθόν τους, όποτε θέλησαν να «σώσουν» κι αυτοί την Ελλάδα!

● Μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πάντως ο εν λόγω κύριος είπε κι άλλα διάφορα όπως: «Η Ελλάδα χρειάζεται σεβασμό και σκληρή αγάπη». Θυμάστε εκείνη τη διαφήμιση που έλεγε: «στοργή και προδέρμ»; Στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, επισημαίνει ο Μαζάουερ, η σταθερά δεν είναι η αφερεγγυότητα της Ελλάδας, όπως διατυμπανίζουν κάποιοι, αλλά «ο απίστευτος βαθμός έξωθεν παρεμβάσεων στα εσωτερικά της ζητήματα». Τα είπε όλα!

● Λέει κι άλλα ο Μαζάουερ όπως: «Για περισσότερα από 20 χρόνια, ένα είδος δικομματικού συστήματος λειτουργεί ομαλά και ο στρατός έχει περιθωριοποιηθεί ως πολιτικός παράγοντας… Η ειρωνεία, ωστόσο, είναι πως η ένταξη στην Ευρώπη και βοήθησε και δυσκόλεψε. Ανέβασε το βιοτικό επίπεδο και διευκόλυνε την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Όμως η εισροή κεφαλαίων επέτρεπε στους Έλληνες να αγνοήσουν δομικά οικονομικά προβλήματα».
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ