Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Πειραματόζωο κατά της δημοκρατίας η Ελλάδα!


● ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ στην οικονομική της μιζέρια, αρχίζει να βουλιάζει μαζί και η δημοκρατία της! Είναι παρατηρημένο ιστορικά. Τα πράγματα δυσκολεύουν σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα πεδία, σε όλους τους θεσμούς. Όταν η οικονομική μιζέρια αυξάνει, αυξάνει μαζί και η καταστολή των θεσμών!

● Στο όνομα της οικονομίας, ακούμε τον τελευταίο καιρό φωνές για τα έσοδα των βουλευτών και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο της χώρας. Κουβέντες όπως, «πόσα παίρνουν», «να γίνει μείωση των αποδοχών τους» και άλλα παρόμοια, είναι φυσικό να λέγονται και να ακούγονται. Ναι, να γίνει μείωση των αποδοχών τους, να συμβάλλουν κι αυτοί με τον τρόπο τους στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.

● Όμως φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για μείωση βουλευτών. Διάφορες φωνές, μικροί και μεγάλοι, ακόμα και σοβαροί, υποτίθεται, δημοσιογράφοι, αναρωτιούνται μήπως οι 300 της Βουλής, θα έπρεπε να μειωθούν σε 200! Κι ενώ έλεγα μέσα μου ότι δεν μπορεί να ακούν κάτι τέτοια τα αυτάκια μου, το άφηνα να περάσει χωρίς να το σχολιάσω. Έλεγα ότι είναι ανοησίες όλα αυτά!

● Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (14/03/2010) όμως, δημοσιεύθηκε μια συνέντευξη του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, που τουλάχιστον ένα σημείο της, με προβληματίζει. Και μάλιστα θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους, για το τι ακριβώς συμβαίνει! Κάτι παίζεται με τη δημοκρατία, με τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα της χώρας. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τάσου Παππά: [Μιλάμε συνεχώς για αλλαγές στη οικονομία. Το πολιτικό σύστημα;] Και απαντάει ο Δημήτρης Ρέππας:

● [Στην περίοδο που έχουμε εισέλθει καλό θα είναι το πολιτικό σύστημα να αντιληφθεί ότι ο ζωτικός χώρος της πολιτικής περιορίζεται. Θα έλεγα λοιπόν ότι πρέπει να σκεφτούμε δραστικές παρεμβάσεις που τις επιτρέπει το Σύνταγμα: περιορισμός των βουλευτών, από 300 σε 200, χωρίς να υπονομεύεται το μέτρο εκπροσώπησης των πολιτών, περιορισμοί θητείας σε πολιτικές θέσεις, επέκταση του «πόθεν έσχες» και δημοσιοποίησή του για όλους εκείνους που ασκούν δημόσια εξουσία ή έχουν δημόσιο λόγο, όπως είναι οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί, οι δικαστικοί, οι επιχειρηματίες, οι δημοσιογράφοι. Επίσης απαιτούνται αλλαγές στα κόμματα.]

● Σε άλλη προηγούμενη ερώτηση: [Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι όταν θα βγούμε από την επιτήρηση οι εργαζόμενοι θα ανακτήσουν το εισόδημα που έχασαν;], ο Δ. Ρέππας απαντά: [Αυτό που έχει αξία είναι να αγωνιστούμε τώρα ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την κυριαρχία της. Αν το πετύχουμε αυτό και πιστεύω προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε, τότε πράγματι θα έχουμε κερδίσει τον πρώτο και αναγκαίο όρο ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν το βιοτικό επίπεδο. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και φυσικά διαρθρωτικές αλλαγές ιδίως στο κράτος που είναι αναποτελεσματικό, σπάταλο και διεφθαρμένο.]

● «Ανάκτηση της κυριαρχίας» της χώρας. «Μείωση βουλευτών από 300 σε 200»! Γιατί; Τι γίνεται με τη δημοκρατία στην Ελλάδα; Κατά πόσο κινδυνεύει το σημερινό δημοκρατικό πολίτευμα πού έχουμε; Πού αποσκοπούν όλες αυτές οι αλλαγές; Τι εντολές έχει πάρει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και ποιος ξέρει από ποια άλλα διεθνή κέντρα εξουσίας;

● Τι είναι εκείνο που υπαγορεύει τη μείωση των βουλευτών κατά 100; Γιατί να μειωθεί η εκπροσώπηση της χώρας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Και με ποιον τρόπο θα γίνει η νέα χαρτογράφηση των βουλευτών; Και θα σωθεί οικονομικά η χώρα με τη μείωση των βουλευτών; Εκεί βρίσκεται το ζήτημα, είναι κι αυτό στα … μέτρα του περιορισμού της δημοκρατίας της χώρας, στα πλαίσια της εκχώρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;

● Είμαι βέβαιος ότι ζούμε πλέον ιστορικές στιγμές στη χώρα, από τότε που η Ελλάδα υπήρξε ως κράτος, αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821. Εδώ σήμερα, πρόκειται να αλλάξουν σχεδόν εν μία νυκτί, όλες οι δομές της χώρας! Και μάλιστα οι δημοκρατικές της δομές. Αυτό που βλέπουμε είναι η μεταβολή του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος. Με πρόσχημα τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές, την οικονομική καταβύθιση της χώρας, με πρόσχημα δεν ξέρω τι άλλο, προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια νέα μορφή πολιτεύματος.

● Αυτό που έλεγε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή, ότι «η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο», σε μια αποστροφή του λόγου του και σε στιγμές εξομολόγησης, αυτό ακριβώς συμβαίνει: η Ελλάδα γίνεται πειραματόζωο!
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ