Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η υποκρισία ενός πολιτισμού που καταρρέει!


ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ, για χιλιάδες χρόνια, οι Κινέζοι έτρωγαν γάτες και σκυλιά και φίδια, και μάλιστα, είναι από τις καλύτερες λιχουδιές στην κουζίνα τους. Παρ’ όλα αυτά, λίγα χρόνια μετά το άνοιγμα της χώρας προς τον Δυτικό πολιτισμό προκειμένου να κατακτήσει τις παγκόσμιες αγορές και τον κόσμο, κατηγορήθηκε γι’ αυτό, και αναγκάστηκε να ψηφίσει ειδικό νόμο, με τον οποία απαγορεύει τελικά ως τροφή, τα σκυλιά και τις γάτες.
Στην Ινδία η αγελάδες είναι ιερές! Κανένας δεν τολμάει να τις φάει. Όποιος μάλιστα σκοτώσει κάποια από αυτές, τιμωρείται με αυστηρές ποινές. Το Ισλάμ απαγορεύει στους πιστούς μουσουλμάνους να τρώνε χοιρινό! Το γιατί, είναι γνωστό. Στους Γάλλους για παράδειγμα, αρέσουν τα βατραχοπόδαρα. Όσο για τον αστακό, ζωντανός ακόμα ρίχνεται στο βραστό νερό, προκειμένου το κρέας του να είναι πιο νόστιμο! Χιλιάδες ζώα έχουν γδαρθεί ζωντανά στην κυριολεξία, κάτω από τρομερά βασανιστήρια, προκειμένου η γούνα τους να καταλήξει στους ώμους πλουσίων κυριών! Όλοι συμπαθούμε απεριόριστα την όμορφη εικόνα με τα εκατοντάδες προβατάκια που βόσκουν αμέριμνα στα λιβάδια, όπως το Πάσχα, το έθιμο ορίζει την απεριόριστη σφαγή και το σούβλισμά τους, χωρίς κανένα έλεος!
Προ ημερών, ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς σεφ, σε εκπομπή μαγειρικής στην ιταλική τηλεόραση, παρουσίασε μια συνταγή φαγητού που σόκαρε τους πάντες: γατάκι ψητό στην κατσαρόλα αλά στιφάδο! Από την επόμενη στιγμή κιόλας, έμελλε να ακολουθήσει πανικός. Φυσικά, με το τέλος της εκπομπής ο σεφ είχε ήδη απολυθεί, ενώ από την επόμενη ημέρα, χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν στον Τύπο για την περίπτωσή του.
Μπορεί κάποιος άραγε να μαγειρέψει ένα γατάκι και να το φάει υπό το φως των κεριών στο σπίτι του; Οι πολιτισμικές αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε, λένε πως όχι! Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τη διαφορά, και μας οδηγεί στο να σφάζουμε χιλιάδες ζώα καθημερινά, αγελάδες, γουρούνια, κοτόπουλα, γαλοπούλες, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο υπό τη μορφή διαφόρων εδεσμάτων; Εκεί παύουν να ισχύουν οι πολιτισμικές μας αξίες; Γιατί ποτέ δεν έχουμε ξεσηκωθεί όλοι εμείς που αντιδρούμε στην ιδέα ενός πιάτου «γατάκι αλά στιφάδο», στην τρελή και ανεξέλεγκτη σφαγή των αγελάδων, του γουρουνιών και των κοτόπουλων;
Ζώα που μεγαλώνουν με τρομερή ταχύτητα σε παράλογα φυσικά χρονικά διαστήματα, με φάρμακα και τροφές αμφιβόλου ποιότητας (γνωστά τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα), σε άθλιους χώρους και στις χειρότερες συνθήκες αιχμαλωσίας που θα μπορούσαν να υπάρξουν ποτέ! Γιατί; Για να κορέσουμε την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη πείνα μας. Γιατί εκεί μας οδήγησε ο πολιτισμός μας. Ο Δυτικός πολιτισμός!
Αν μπορούμε να τρώμε χωρίς καμιά απολύτως ενοχή, χιλιάδες ζώα, τα οποία θανατώνονται υπό τις χειρότερες συνθήκες, χωρίς να τα βλέπουμε, γιατί δεν θα μπορούσαμε άραγε να φάμε και μερικά γατάκια, που θανατώνονται μακριά από τα μάτια μας; Ποιο είναι εκείνο το πολιτισμικό στοιχείο το οποίο μας αποτρέπει από μια τέτοια πράξη; Και ποιο είναι εκείνο το πολιτισμικό στοιχείο που μας επιτρέπει να ρίχνουμε στη σούβλα ένα ολόκληρο γδαρμένο αρνάκι ή κατσικάκι το Πάσχα και να το γλεντάμε; Ποιο είναι εκείνο το πολιτισμικό στοιχείο που μας επιτρέπει να μετατρέπουμε τα γουρουνάκια σε αλλαντικά κάθε είδους και κάθε μορφής χωρίς ενοχές. Επειδή τα γουρούνια και οι αγελάδες δεν είναι άμεσα κατοικίδια ζώα;
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σφάζονται με την ανοχή όλων μας, χιλιάδες ζώα καθημερινά, υπό τις πλέον άγριες συνθήκες αιχμαλωσίας, εγκυμονούν κινδύνους όχι μόνο για το έτσι κι αλλιώς υπό θανάτωση ζώο, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία! Το στρες κάτω από το οποίο οδηγούνται στη θανάτωσή τους, προκαλεί τοξίνες και αρρώστιες άγνωστες στο πλατύ κοινό, που μεταφέρονται στον ανθρώπινο πληθυσμό!
Ας αφήσουμε λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα για το γατάκι που κατέληξε στιφάδο στην κατσαρόλα, κι ας κοιτάξουμε επιτέλους, τι μπορεί να γίνει με όλο αυτό το φοβερό αίσχος της άθλιας σφαγής, το οποίο ανεχόμαστε χωρίς ίχνος ντροπής! Η υποκρισία του πολιτισμού μας, επιτέλους κάποτε θα πρέπει να πάψει και να δούμε τις αλήθειες του κόσμου μας κατάματα!
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ