Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Μικρό οδοιπορικό στην Κερκίνη


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Οικολογική Κίνηση διοργάνωσε μια όμορφη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη, στις 21 Μαρτίου, την πρώτη μέρα της άνοιξης. Πριν απ’ όλα, να σημειώσουμε ότι, όσοι δεν έχουν επισκεφθεί τη λίμνη Κερκίνη, σίγουρα θα έπρεπε να το κάνουν έστω και μια φορά στη ζωή τους. Και είναι σίγουρο ότι θα την επισκεφθούν για δεύτερη και τρίτη και τέταρτη φορά!

Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς, οποιαδήποτε εποχή και αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε. Χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο. Πανέμορφη τα Χριστούγεννα, πνιγμένη από την ομίχλη, δ

ημιουργεί ένα υπέροχο χειμωνιάτικο τοπίο. Την άνοιξη, από τον Μάρτιο μέχρι και τα τέλη Μαΐου, η φύση οργιάζει κυριολεκτικά. Δέντρα ανθίζουν, λουλούδια κάθε είδους ξεπροβάλουν παντού, πανέμορφες ανεμώνες φυτρώνουν στο πλάι του δρόμου. Το υπέροχο γαλάζιο τ’ ουρανού γαληνεύει το μάτι, και η γαλήνη της λίμνης, οι ήχοι της άνοιξης την ψυχή.


Σταθμός το 1932

Η λίμνη Κερκίνη, δημιουργήθηκε το 1932, με την κατασκευή ενός φ

ράγματος στον ποταμό Στρυμόνα κοντά στο χωριό Λιθότοπος και την κατασκευή αναχωμάτων, κυρίως για την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών αλλά και την συγκράτηση του ποταμού από τις πολλές πλημμύρες.

Πρώτη στάση στον Λιθότοπο. Το χωριουδάκι, όπου κατασκευάστηκε το 1980-1983 το τελευταίο καινούριο φράγμα, που συγκρατεί στην ουσία ολόκληρη τη λίμνη …στη θέση της και στο ύψος της! Την άνοιξη, η λίμνη γεμίζει και μεγαλώνει για να υπάρχει νερό για την άρδευση του κάμπου της περιοχής μέσω του ποταμού Στρυμόνα το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, η λίμνη αδειάζει και χαμηλώνει από το φράγμα μέσα στον Στρυμόνα, διαφορετικά θα πλημμυρίσει την περιοχή. Η εποχιακή αυξομείωση της λίμνης, μεταβάλλεται, και είναι ίσως από τα σπάνια φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι, το ύψος της, από 31 μέτρα που είναι το φθινόπωρο, ανέρχεται στα 36 μέτρα την άνοιξη, ενώ αντίστοιχα, η επιφάνειά της, μεταβάλλεται ανάλογα: από 50.000 στρέμματα σε 73.000 στρέμματα.


Σημαντικός υγροβιότοπος

Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας και των Βαλκανίων. Χαρακτηρίζεται από το μικρό σχετικά βάθος, από τις ήπιες κλίσεις στο βόρειο και βορειοανατολικό της τμήμα. Σημαντική είναι η θέση της σε σχέση με τους διαδρόμους μετανάστευσης των πουλιών και η ύπαρξη παλαιότερα στον ίδιο τόπο μιας μεγαλύτερης υγροτοπικής έκτασης.

Η Κερκίνη προστατεύεται ως υγροβιότοπος από τη Συνθήκη Ramsar (1974), αλλά και από άλλες συμβάσεις και συνθήκες για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής, των αποδημητικών ειδών, για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, των υδατικών πόρων κ.ά.


Ο γύρος της Κερκίνης

Από τον Λιθότοπο για πρωινό καφεδάκι, μπορεί κανείς να συνεχίσει από το δρόμο στη δυτική πλευρά της λίμνης, προς το ομώνυμο χωριό Κερκίνη. Εκεί, μπορεί κανείς να κάνει ιππασία αλλά και βαρκάδα στη λίμνη, όπου μπορεί να δει και να φωτογραφήσει τα σπάνια είδη των πουλιών.

Στη συνέχεια, κάνοντας τον γύρο της λίμνης, βόρεια και προς τα ανατολικά, συναντάς τη Λιβαδιά, το Νεοχώρι, το Μανδράκι, το Ακριτοχώρι, το Θρακικό Ομαλό, για να περάσεις στο Μεγαλοχώρι. Εκεί βλ

έπεις την είσοδο του Στρυμόνα στη λίμνη και το τεράστιο παραποτάμιο δάσος, που βυθίζεται αυτή την εποχή κάτω από τα εκατομμύρια κυβικά νερού που μεταφέρει το ποτάμι. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα η έκταση του παραποτάμιου δάσους είναι μεγαλύτερη.



Στο Μεγαλοχώρι, μπορείτε να δείτε την παλιά στρατιωτική γέφυρα επί του Στρυμόνα, αλλά και την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Ένα έργο που έγινε πριν από πολλά χρόνια, για να εξοικονομηθούν εδάφη προς καλλιέργεια. Ακόμα και σήμερα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς, τις προσπάθειες των κατοίκων εκεί, που με διάφορους τρόπος προσπαθούν να μπαζώσουν εκτάσεις βάλτων για να τις μετατρέψουν σε καλλιέργειες.

Εδώ στο Μεγαλοχώρι, αλλά και σε όλη την ανατολική πλευρά της λίμνης, ο τόπος προσφέρεται για την κτηνοτροφία των βουβαλιών. Που είναι γνωστά για το περίφημο γάλα αλλά και το κρέας τους, από το οποίο φτιάχνονται νοστιμότατα λουκάνικα!

Κάνοντας μια στάση στο Μεγαλοχώρι, και έξω από το χωριό προς τις όχθες τις λίμνες, μπορείτε να τα θαυμάσετε να βόσκουν στο λιβάδι αλλά και να βουτάνε στο νερό και στις λάσπες για να δροσίζονται. Υπέροχο θέαμα. Απλόχερη ομορφιά.

Συνεχίζοντας νότια από την ανατολική πλευρά της Κερκίνηας, υπέροχα χωριουδάκια ξεπροβάλουν στον κάμπο, όπως το Λιμνοχώρι, τα Χρυσοχώραφα και το Δασοχώρι. Για φαγητό το μεσημέρι, μπορείτε να βρείτε πολλές ταβέρνες στα χωριά αυτά, με αρκετά καλό σέρβις, καλό φαγητό και φυσικά, καλές τιμές. Προσοχή, μην προτιμήσετε όμως τα κλισαρισμένα μαγαζιά που βρίσκονται κυρίως στα περισσότερο τουριστικά, σημεία. Θα απογοητευτείτε άσχημα! Ψάξτε για φαγητό μέσα στα χωριουδάκια, όπως στα Χρυσοχώραφα και στο Δασοχώρι, αλλά ακόμα και μέσα στην Ηράκλεια, που είναι αρκετά κοντά! Και σίγουρα θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Στα Χρυσοχώραφα, ζητείστε να δοκιμάσετε το περίφημο καζάν-ντιπί, γλυκό που γίνεται από βουβαλίσιο γάλα.

Η Κερκίνη, είναι ένας προορισμός που δεν θα σας απογοητεύσει. Δεν θα σας απογοητεύσει, αν θέλετε να θαυμάσετε την απλότητα της φύσης και την ομορφιά της. Δεν υπάρχουν τουριστικά μέρη με την έννοια στενή έννοια. Χωριουδάκια, απλά και αγροτικά, με ανθρώπους που δουλεύουν κυρίως στα χωράφια και στην κτηνοτροφία.

Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ