Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Καταστολή ελευθεριών μέσω του ελέγχου της καρτοκινητής τηλεφωνίας


ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ που ετοιμάζεται να ψηφιστεί στη Βουλή για τα καρτοκινητά τηλέφωνα, πρόκειται να δοθεί τέλος σε 13.500.000 ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα που υπάρχουν στη χώρα μας. Με διαδικασίες εξπρές, η κυβέρνηση, προχωρά στην πλήρη αλλαγή του συστήματος της κινητής τηλεφωνίας με δύο στόχους: Ο πρώτος- όπως υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη- είναι να περιοριστεί η μεγάλη εγκληματικότητα, και ο δεύτερος να προστατευθούν οι πολίτες από εκβιασμούς, απειλές και κακόβουλες φάρσες.
Κατ’ αρχήν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι καλώς γίνεται αυτό που γίνεται. Λέτε όμως να υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το έγκλημα; Άραγε, αν ο Παλαιοκώστας δεν είχε καρτοκινητό τηλέφωνο, θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του ώστε να δραπετεύσει με το ελικόπτερο; Και θα μπορέσουν πραγματικά να σταματήσουν οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι κακόβουλες φάρσες; Ή μήπως όλα αυτά είναι απλά μια δικαιολογία; Δεν σας θυμίζει εκείνο που λέει ο λαός μας, φταίει ο γάιδαρος χτυπάμε το σαμάρι;
Μία από τις πραγματικότητες, είναι ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ’ αυτή την επιλογή, μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν τα ίχνη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, τους απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου καθώς και άλλους κοινούς εγκληματίες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καρτοκινητά στις συνεννοήσεις τους. Αυτοί φταίνε λοιπόν που έγινε ό,τι έγινε. Σ’ αυτούς θα πρέπει να χρεώσουμε αυτή την κατάσταση.
Μια άλλη πραγματικότητα λέει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με όλη αυτή την υπόθεση και κάτι πρέπει να γίνει. Είναι αλήθεια ότι κάποια μορφή ελέγχου θα πρέπει να υπάρξει στην καρτοκινητή τηλεφωνία, αφού σ’ αυτήν …οφείλεται(;!) ένα μέρος εγκληματικών πράξεων. Ή τουλάχιστον, υποτίθεται ότι θα βεβαιωθούν οι διωκτικές αρχές να βρίσκουν σε ποιους ανήκουν τα τηλέφωνα – μέσω ανάλογης εντολής εισαγγελέως πάντα(;!) – ώστε να οδηγούνται στους ενόχους.
Όμως υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, η οποία λέει ότι, εφαρμόζεται άλλη μια καταστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών. Ή τουλάχιστον, είναι ένα μέτρο, το οποίο θα επιφέρει και άλλα μέτρα στο άμεσο μέλλον, για καταστολή δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου προς τους πολίτες και όχι μόνο. Και αυτή κατά την γνώμη μου είναι η μεγαλύτερη αλήθεια από όλες.
Η τρομοκρατία - τρομοφοβία που μας έχουν περάσει, άρχισε να αποδίδει καρπούς! Πλέον άρχισαν και οι Έλληνες να θέτουν στην άκρη τις ελευθερίες τους για να αισθάνονται ασφαλείς. (Θα είναι όμως;) Προτιμούν πλέον να υπάρχουν κάμερες με λογισμικά αναγνώρισης προσώπων, κάμερες στους δρόμους, παρακολουθήσεις επικοινωνιών για να... αισθάνονται ασφαλείς! Αυτό που κατάφεραν στην Αμερική με την πτώση των Δίδυμων Πύργων, στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη με τις επιθέσεις, το κατάφεραν και στην Ελλάδα με το κλίμα της αναρχίας που συστηματικά καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Στην Ελλάδα, εδώ και μερικά χρόνια, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο κλίμα φοβίας των πολιτών. Προσπάθειες να τονωθεί το αίσθημα ανασφάλειας που νοιώθουν. Και αυτό το κατάφεραν με το να αφήσουν ελεύθερες να δράσουν, διάφορες οργανώσεις οι οποίες τοποθετούν γκαζάκια και βόμβες σε οποιοδήποτε σημείο της πρωτεύουσας μπορούν. Οι διωκτικές αρχές της χώρας παρουσιάζονται ανίκανες στο να εντοπίσουν τους εγκληματίες αυτούς, οι οποίοι, στο δήθεν όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προετοιμάζουν το κλίμα τρομοφοβίας. Στο παιχνίδι επίσης και οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι, για τους οποίους έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου, ότι τους θεωρώ δωσίλογους του παρακράτους.
Έτσι φτάσαμε σήμερα στην κατάργηση της ανωνυμίας των καρτοκινητών τηλεφώνων. Τι πρόκειται να ακολουθήσει; Τι θα έχει σειρά στο άμεσο μέλλον, με αφορμή διάφορες εγκληματικές ενέργειες; Ποιο δικαίωμά μας πρόκειται να καταργηθεί; Ποιες ελευθερίες μας πρόκειται να κατασταλούν, με τη δικαιολογία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος; Μήπως ο Μπους δεν έκανε προληπτικούς πολέμους με την δικαιολογία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας; Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Χιλιάδες νεκροί, πωλήσεις όπλων και κονόμα εκατομμυρίων δολαρίων, και φυσικά, καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών εκατομμυρίων πολιτών, τόσο Αμερικανών όσο και Ευρωπαίων!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ στις 3 Ιουνίου 2009