Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Οι φελλοί ποτέ δεν πατώνουν!


ΑΝ Ο ΣΑΚΗΣ κέρδιζε στη Eurovision, τότε, στην Ελλάδα, θα είχαμε πανηγύρια. Όλα θα ήταν καλά, όλα θα ήταν πρίμα. Θα είχαμε ούριο άνεμο, η χώρα θα βρισκόταν στην «κορυφή της Ευρώπης» (δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά έτσι έγραψαν κάποιες εφημερίδες), και ίσως οι άνεργοι να λιγόστευαν σ’ αυτόν τον τόπο. Μπορεί ακόμα και ο Καραμανλής ν’ ανέβαζε τα ποσοστά του, αφού η κυβέρνηση έχει κι αυτή τη δική της συμμετοχή σ’ αυτό το σόου.

Ο Σάκης όμως πάτωσε! Και δεν πάτωσε μόνον ο Σάκης, αλλά μαζί του πάτωσε ένα ολόκληρο σύστημα που τον στηρίζει. Πίσω από αυτό το σύστημα υπάρχουν ονόματα, πρόσωπα, στελέχη της ΕΡΤ, στην ουσία δημόσιοι – κρατικοί υπάλληλοι. Η ιστορία της Eurovision φέτος βγήκε 900.000 ευρώ. Έτσι τουλάχιστον λένε τα δημοσιογραφικά στοιχεία που βγαίνουν στον αέρα.

Τις ευθύνες δεν έχει μόνον ο Σάκης φυσικά. Αυτός έκανε καλά τη δουλειά του, ζήτησε τη συγνώμη του, πήρε ή θα πάρει τα φράγκα του, και θα βγάλει και κάτι παραπάνω από τα CDιά που θα πουληθούν στη συνέχεια. Γιατί, έβδομος ή όχι, τα CD θα πουληθούν έτσι κι αλλιώς. Ο Σάκης είναι αυτό που φαίνεται προς τα έξω. Πίσω από τον κάθε Σάκη, την κάθε Καλομοίρα, την κάθε Παπαρίζου, υπάρχουν οι μουσικοί, υπάρχει ο συνθέτης, ο στιχουργός, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο στηρίζει συγκεκριμένες επιλογές. Για να πω την αλήθεια, προσωπικά δεν μ’ απασχολεί καθόλου αν ο Σάκης κέρδιζε ή όχι! Χαίρομαι που πάτωσε, γιατί το σύστημα που διαλέγει αυτά τα χαζοτράγουδα, υπέστη μια ήττα. Τον πόλεμο δεν τον έχασε, αλλά υπέστη μια ήττα αρκετά σοβαρή.

Αν και το σύστημα αυτό δεν πτοείται. Λένε ότι ετοιμάζουν την Καλομοίρα για του χρόνου! Το θέμα δεν είναι αν «βάζουν μυαλό» ή όχι. Το θέμα είναι ότι θα συνεχίσουν να επιμένουν σ’ αυτά τα πρόσωπα, γιατί διατηρώντας τα στην επιφάνεια, διατηρείται και το σύστημα με τα χαζοτράγουδα. Διατηρείται στην επιφάνεια η υποκουλτούρα, η αδιαφορία για την τέχνη, η μη σκέψη μέσω της τέχνης. Προωθούν προς τον κόσμο τον ωχαδερφισμό και την αδιαφορία για την κοινωνία γύρω μας. Αυτή την εποχή πουλάνε «Σάκης». Μεθαύριο μπορεί να πουλάνε ξανά «Καλομοίρα», μπορεί να πουλάνε οποιοδήποτε όνομα, όταν ο Σάκης τελειώσει. Δεν έχει σημασία το όνομα. Αλήθεια, πού χάθηκαν τόσοι και τόσοι καλλιτέχνες σ’ αυτή τη χώρα; Όχι για να πάνε Eurovision, αλλά για να τους δούμε βρε παιδί μου στην ελληνική τηλεόραση! Τους έχουν εξαφανίσει!!!

Δίνοντας στον κόσμο «Σάκηδες», «Καλομοίρες», ριάλιτι τύπου «έχεις ταλέντο», αηδιαστικές εκπομπές τύπου «η στιγμή της αλήθειας» (αλήθεια, το περίφημο Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ούτε που συγκινήθηκε), κρατούν τον κόσμο μακριά από τα πραγματικά του προβλήματα, και εξαφανίζουν στην κυριολεξία το ενδιαφέρον από σπουδαιότερα γεγονότα. Κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, υγεία, περιβάλλον, μόλυνση, λογοτεχνία, ποίηση κ.ά.

Πόσοι από εσάς ξέρετε αλήθεια, ότι κάποιος κύριος Θοδωρής Τενέζος κάνει απεργία πείνας στην Αθήνα κοντά 80 μέρες τώρα, (από 13 Φεβρουαρίου 2009) ενάντια στα οικονομικά καρτέλ (συγκεκριμένα του χάλυβα…) που λυμαίνονται τη χώρα και εξώθησαν τον ίδιο σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση; Το ακούσατε ποτέ από – έστω ένα – τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας; Ο άνθρωπος αυτός πεθαίνει, και κανένας πολιτικός, ή «ευαίσθητος έγκυρος δημοσιογράφος» «έγκυρων» τηλεοπτικών καναλιών ή εφημερίδων, δεν βρέθηκε δίπλα του! Το ξέρατε; Όχι! Γιατί; Γιατί μέλημα αυτής της πατρίδας και συμφέρον(;!) είναι να πάει καλεί ο Σάκης στη Eurovision. Και τι θα κερδίζαμε άραγε όλοι εμείς;

Ως γνήσιοι Έλληνες, στήσαμε τις τηλεοράσεις στις καφετέριες, πήραμε ποτά και ξηρούς καρπούς και την αράξαμε, βέβαιοι ότι, αν ο Σάκης μας κερδίσει, τότε θα κοιμηθούμε ευτυχισμένοι τον ύπνο του δικαίου!

Δεν θα γράψω τίποτα άλλο, παρά μόνο μια φράση από ένα πρόσφατο δημοσίευμα του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά: «Η πολιτική αλογία πηγάζει από το σχολείο». Δικές σας οι σκέψεις!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ στις 20 Μαϊου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ