Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η λειτουργία των Επειγόντων του Νοσοκομείου Δράμας

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι να μην σου τύχει! Γιατί αν σου τύχει, μετά ψάχνεις να δεις τι έγινε. Σε γενικά πλαίσια, θα έλεγε κανείς ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Δράμας, λειτουργεί ανάλογα με τις ημέρες.

M Όταν η ροή των ασθενών είναι φυσιολογική, λειτουργούν όλα μάλλον ρολόι! Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό. Σε γενικά πλαίσια, το χειρουργικό τμήμα λειτουργεί λίγο καλύτερα, ορισμένες φορές, από το παθολογικό τμήμα.
MΣυμπολίτης μας, αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και χρειάστηκε να μεταβεί στο Νοσοκομείο το απόγευμα της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου. Η ώρα, 5 το απόγευμα. Μόλις έφτασε, έδωσε το όνομά του και περίμενε. Και περίμενε, και περίμενε… Μέχρι τις 6.30. Μιάμιση ολόκληρη ώρα, χωρίς να τον φωνάξει κανείς και χωρίς να τον εξετάσει κανείς.
M Στα παράπονα του ίδιου και των συγγενών του, έπαιρναν την απάντηση ότι τα κρεβάτια ήταν γεμάτα και η ροή των εκτάκτων περιστατικών που ήταν πιο βαριά, ήταν μεγάλη. Μια γιατρός απασχολούνταν εκεί, μάλλον παθολόγος και ένας καρδιολόγος. Όπως έλεγαν όμως είχαν να αντιμετωπίσουν περισσότερο επείγοντα περιστατικά, τα οποία πήγαιναν πίσω τους υπόλοιπους ασθενείς που έπρεπε να περιμένουν στο διάδρομο αναμονής.
M Μετά από φωνές και φασαρίες, ο ασθενής μπήκε για μια πρώτη εξέταση στις 6.40. Με τα πολλά, οι συνολικές εξετάσεις τελείωσαν στις 9.30 το βράδυ! Υπάρχει φυσικά και η ανάλογη καθυστέρηση στις ακτινογραφίες και η ανάλογη καθυστέρηση στις εξετάσεις αίματος που γίνονται.
M Κύριε Διοικητά του Νοσοκομείου Δράμας. Με τι δύναμη λειτουργούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών; Αν υπάρχει μόνο ένας γιατρός, είναι λογικό να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την αιφνίδια αύξηση επειγόντων περιστατικών. Ο ίδιος αυτός γιατρός, εξετάζει ασθενείς στα ΤΕΠ αλλά καλείται ταυτόχρονα και στις κλινικές του Νοσοκομείου;
M Γιατί ποτέ δεν βρίσκεται κανένας έξω στη Γραμματεία, εκεί στον γκισέ στην είσοδο των ΤΕΠ; Θα πρέπει βρίσκεται κάποιος όλες τις ώρες; Εκεί που το ταμπελάκι γράφει: «Γραμματεία – Αστυνομία»! Τι πρέπει να ισχύει και τι δεν ισχύει;
MΔεν επιρρίπτουμε άμεσες ευθύνες στους γιατρούς της βάρδιας, γιατί κι αυτοί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Μέρες που είναι, προφανώς υπάρχουν και άδειες… όμως, κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπίζονται οι πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις. Ο κάθε ασθενής χρήζει βοήθειας και φροντίδας. Ειδικά όσοι τη χρειάζονται άμεσα. Όμως, υπάρχουν στιγμές, όπως το απόγευμα της Τρίτης, όπου χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Υπάρχει προσωπικό που θα έπρεπε να ήταν στη θέση του και δεν βρισκόταν; Ή μήπως υπάρχει πραγματική έλλειψη προσωπικού και δεν μπορούν να καλυφθούν τα επείγοντα περιστατικά; Η καρδιά των Νοσοκομείων, χτυπάει και στα επείγοντα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ