Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

«Τοπική Κληρονομιά και Ανάπτυξη»

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Τοπική Κληρονομιά και Ανάπτυξη»

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, πραγματοποιήθηκε στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου, συνέδριο με θέμα: «Τοπική Κληρονομιά και Ανάπτυξη». Το συνέδριο, που διοργάνωσε το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας», σημείωσε μεγάλη επιτυχία και βοηθήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και το Επιμελητήριο Δράμας.

Η επίσημη τελετή έναρξης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Ωδείο. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας Γιάννης Παπουτσής. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδιος για θέματα Διατροφής και Άθλησης Χρήστος Αηδόνης, ο Αντινομάρχης και εκπρόσωπος του νομάρχη Δράμας Κώστας Καραβάς, ο Αντιπρόεδρος του Μουσικού Οργανισμού και εκπρόσωπος του δημάρχου Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.
Η εναρκτήρια εισήγηση με θέμα «Παράθυρο στον κόσμο» έγινε από την κ. Ευανθία  Τζήμου (Αρχιτέκτων Μηχανικός, προϊσταμένη του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Δράμας, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας). Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις της 1ης θεματικής ενότητας –«Τοπική κληρονομιά και κοινωνική διάσταση»- καθώς και δείπνο και  παραδοσιακή μουσική.

Το πλαίσιο του συνεδρίου
Το γενικότερο πλαίσιο του συνεδρίου ήταν, πώς μέσα από την αξιοποίηση της τοπικής κληρονομιά μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη. Όταν λέμε τοπική κληρονομιά δεν εννοούμε μόνο τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς, τα τραγούδια αλλά και τα φυσικά μνημεία, τοπία, ιστορικούς τόπους, ποτάμια, σπήλαια και γενικότερα ανθρώπινα έργα του παρελθόντος.
Μέσα από το συνέδριο καταρτισμένοι σε διάφορα αντικείμενα επιστήμονες, προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τη διαχείριση της τοπικής κληρονομιάς, την θέση της στη σύγχρονη κοινωνία, την εξέλιξή της, τη διασφάλιση του σεβασμού των πολιτιστικών αξιών και την αξιοποίησή τους σε οικονομικές και κοινωνικές δομές. Με απώτερο σκοπό την μετατροπή τους σε αναπτυξιακό εργαλείο, διασφαλίζοντας όμως τη αλώβητη ύπαρξη και αξία τους.
Το συνέδριο χωρίστηκε σε τέσσερεις θεματικές ενότητες που ήταν: α) Η τοπική κληρονομιά και η κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση. β) Για μα λειτουργική διασύνδεση πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης. γ) Τοπική κληρονομιά και διαχείριση. δ) Πρακτικές αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας ακολουθούσε συζήτηση μεταξύ κοινού και εισηγητών.
Το θεωρητικό μέρος του συνεδρίου άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής και τελείωσε το βράδυ του Σαββάτου. Το πρωί της Κυριακής ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια. Δύο ομάδες εργασίας επισκέφτηκαν και κατέγραψαν τόπους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε τη διαδρομή: Παγονέρι, Βώλακα, Πύργοι, Πετρούσα και η δεύτερη: Μοναστηράκι, Ξηροπόταμο, Προσοτσάνη, Σπήλαιο Αγγίτη, Καλή Βρύση, Πετρούσα. Στην Πετρούσα λοιπόν πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο του συνεδρίου με την κατάθεση των συμπερασμάτων, ιδεών και προτάσεων για την αξιοποίησή τους. Επικεφαλής της πρώτης ομάδας ήταν ο Δρ. Οικονόμου Ανδρέας Μαθηματικός, Ψυχολόγος, ενώ της δεύτερης ο Δρ. Νικολακάκης Γεώργιος Αναπλ. καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Το γενικότερο συμπέρασμα συνοψίζεται στην άποψη ότι η τοπική κληρονομιά μας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του νομού Δράμας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα να γίνουν κτήμα όλων των Δραμινών», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας κ. Κων/νος Παπαδόπουλος.
Το συνέδριο τίμησαν με τις εισηγήσεις τους καταξιωμένοι επιστήμονες. Ξεχωριστή θέση είχε η παρουσία τριών εισηγητών. Του Γερμανού Mr Patrick Lehnes, Executive Director Interpret Europe, ενός οργανισμού που ασχολείται πανευρωπαϊκά με την τοπική κληρονομιά, της κυρίας Lilijana Mahne από την Σλοβενία η οποία μας μετέφερε την εμπειρία της από την χώρα της και του πρώην υπουργού Σταύρου Μπένου που ως πρόεδρος της ΜΚΟ «Διάζωμα», αγωνίζεται για την διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων σε όλη την Ελλάδα.

Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας
Το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» είναι μη Κυβερνητική Οργάνωση που προέκυψε από τη συσσωμάτωση πολιτιστικών συλλόγων χωριών του Νομού Δράμας, τα οποία συγκροτούν και απηχούν την τοπική ταυτότητα και κουλτούρα της περιοχής.
Οι σκοποί του είναι πολυποίκιλοι και έχουν σχέση τόσο με την έρευνα, την περισυλλογή, την καταγραφή όσο και τη διατήρηση, μελέτη και δημοσίευση λαογραφικού, ιστορικού, αρχειακού υλικού, ηθών, εθίμων, παραδόσεων αναφερόμενων στην Ανατολική Μακεδονία.
Το Κέντρο επιδιώκει να συμβάλει στην κοινωνική πραγματικότητα, στο ζώντα πολιτισμό, στην πνευματική ζωή και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η παραλαβή και η παρουσία αποτελούν κέλυφος αντοχής στο χρόνο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ