Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΥΣΣΕΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «Π.Τ.»

«Μεγάλες οι τουριστικές δυνατότητες για το νέο Δήμο, με Μααρά, φράγμα Αγγίτη, Φαράγγι, Φαλακρό, Μπαμπούγερα, Μπάμπιντεν, Αναστενάρια»

«Το έλλειμμα του Δήμου Προσοτσάνης έχει πιστοποιηθεί και ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ»
«Το δικαίωμα για το ξαναζωντάνεμα της πολιτικής θα γίνει μόνο μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση»





ΝΕΟΣ δήμαρχος Προσοτσάνης από 1 Ιανουαρίου 2011 θα είναι ο κ. Άγγελος Λύσσελης. Ο κ. Λύσσελης, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ήταν υποψήφιος δήμαρχος στην Προσοτσάνη με το ΠΑΣΟΚ εδώ και 20 χρόνια. Φαινόμενο ίσως σπάνιο στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, εξελέγη φέτος και πρόκειται να είναι ο πρώτος δήμαρχος του νέου «Καλλικρατικού» διευρυμένου Δήμου Προσοτσάνης, στον οποίο προστέθηκε και ο παλαιός «Καποδιστριακός» Δήμος Σιταγρών.

Συνέντευξη στον
Θανάση Πολυμένη

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Λύσσελης επισημαίνει ότι ο νέος Δήμος Προσοτσάνης μπορεί να γνωρίσει μια σημαντική ανάπτυξη κυρίως στον τουριστικό τομέα, εφόσον μπορέσει και συνδυάσει τις πηγές του Μααρά, το φαράγγι του Αγγίτη, το Φαράγγι της Πετρούσας, το χιονοδρομικό του Φαλακρού, τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης, το Μπάμπιντεν της Πετρούσας και φυσικά τα Αναστενάρια της Μαυρολεύκης.
Μιλάει ακόμα για το έλλειμμα του «Καποδιστριακού» Δήμου Προσοτσάνης που ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ, ενώ για την Αναπτυξιακή Φαλακρού, τονίζει ότι πρέπει να διαλυθεί «το παν» και να ξαναρχίσει από την αρχή!


q κ. Λύσσελη. Για 20 χρόνια έχετε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, που τελικά απέδωσε φέτος, ώστε να εκλεγείτε δήμαρχος Προσοτσάνης. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Θα έλεγα ότι το συναίσθημα της ευθύνης είναι ίδιο, να μην πω και μεγαλύτερο, από το συναίσθημα της χαράς. Σε προσωπικό επίπεδο βέβαια, υπάρχει μια ικανοποίηση, αλλά η εκλογή ενός δημάρχου δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά μια ολόκληρη κοινωνία, έναν ολόκληρο Δήμο και θα έλεγα ότι, το λιγότερο που ενδιαφέρει τους συνδημότες μου, είναι το πως αισθάνομαι εγώ. Αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι το πώς θα λειτουργήσω εγώ. Αυτό που μπορώ να πω τουλάχιστον με βεβαιότητα για μένα και τους συνεργάτες μου, είναι ότι θα πολεμήσουμε και θα παλέψουμε τόσο σκληρά μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, για να μπορούμε να ξαναφέρουμε το νέο Δήμο Προσοτσάνης, σε δρόμο ανάπτυξης και προόδου, γιατί έχω την αίσθηση ότι και οι δύο παλαιοί Δήμοι είχαν παρεκκλίνει της πορείας τους.

q Πώς βλέπετε τον νέο, διευρυμένο πλέον, «Καλλικρατικό» Δήμο Προσοτσάνης. Τι προοπτικές ανάπτυξης ανοίγονται;

Όταν συζητιόταν ο «Καλλικράτης», η διοικητική διαίρεση τέλος πάντων, ακουγόντουσαν πολλές διαφορετικές φωνές. Κάποιοι λέγανε ο Δήμος Προσοτσάνης, ο παλιός, να μείνει όπως είναι, κάποιοι έλεγαν ο Δήμος Σιταγρών να ενωνόταν με το Δήμο Δράμας, πιστεύω πάντως, ότι, η καλύτερη συνένωση που θα μπορούσε να γίνει για τις περιοχές μας, ήταν αυτή που έγινε. Δηλαδή, οι Δήμοι Προσοτσάνης και Σιταγρών να αποτελέσουν έναν ενιαίο Δήμο. Και το λέω αυτό γιατί.
Πρώτον, υπάρχει ένα κοινό ανθρωπογενές περιβάλλον. Δηλαδή, οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Ειδικά η δυτική πλευρά του Δήμου Σιταγρών, επικοινωνούσε πάρα πολύ με την περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με την ανταλλαγή των υποψηφίων και με την επικοινωνία που είχαν οι υποψήφιοι με τον κόσμο, έχω την αίσθηση ότι ήδη άρχισαν να γνωρίζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Πρώτο λοιπόν σημαντικό στοιχείο, είναι το κοινό ανθρωπογενές περιβάλλον.
Το δεύτερο είναι ότι και οι δύο Δήμοι στηρίζονται σε περίπου κοινούς αναπτυξιακούς παράγοντες. Η κτηνοτροφία και η γεωργία, είναι οι πρωταρχικοί χώροι παραγωγής για τους κατοίκους των περιοχών. Επίσης, πιστεύω ότι υπάρχει ένα σημαντικό τόξο τουριστικής δυνατότητας εκμετάλλευσης, με τα αρχαία της Καλής Βρύσης, με τον Μααρά, με το Μενοίκιο, με το χιονοδρομικό του Φαλακρού, με την τούμπα των Σιταγρών, με το φράγμα του Αγγίτη χαμηλά, και ταυτόχρονα υπάρχουν δρώμενα των ανθρώπων όπως τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης, το Μπάμπιντεν της Πετρούσας και των Πύργων, τα Αναστενάρια της Μαυρολεύκης, τα οποία μπορούν να αναδείξουν την περιοχή μας, και από άποψη φήμης ανά το πανελλήνιο αλλά και κυρίως να γίνουν άρμα, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε το Δήμο μας σε μια τροχιά ανάπτυξης.

q Μαζί με όλα αυτά τα θέματα που αναφέρατε, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που πονάει κυριολεκτικά. Ο Δήμος Προσοτσάνης έχει το 31% των μετοχών από την Αναπτυξιακή Φαλακρού. Κάποιοι άνθρωποι που υπήρξαν πρόεδροι, καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά με την ίδια τους την περιουσία. Εσείς ως Δήμος Προσοτσάνης και νέος δήμαρχος, τι σκέφτεστε να κάνετε ώστε με τη συμμετοχή σας να βοηθήσετε το Φαλακρό να αναπτυχθεί;

Πράγματι, ο Δήμος είναι μέτοχος στην Αναπτυξιακή Φαλακρού κατά 31%. Είναι ο δεύτερος μέτοχος μετά το Δήμο Κ. Νευροκοπίου που έχει το 41%, 17% έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μικρότερα ποσοστά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και κάποιοι άλλοι φορείς.
Όντως, υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα εκεί πέρα, το οποίο θεωρώ ότι άπτεται στον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες διοικήσεις, όχι αυτές τόσο της ΑΝ.ΦΑ., όσο οι πολιτικοί ηγέτες της ΑΝ.ΦΑ., μιλάω για τους παλιούς δημάρχους, μιλάω για το νομάρχη, οι οποίοι, θεωρώ ότι έκαναν μια κάκιστη πολιτική σε ό,τι έχει σχέση με το Φαλακρό. Μπορεί να κουκούλωναν χρόνια το πρόβλημα, αλλά κάποια στιγμή ήρθε και η πληγή κακοφόρμισε και φτάσαμε πια στο σημερινό κατάντημα, που σημαίνει τι: ήδη το ΙΚΑ και η Εφορία ζητάνε τα λεφτά τους. Έγινε μια ρύθμιση, η οποία όμως, προσέξτε εδώ, τα λεφτά τα ζητάει από τα πρόσωπα, από τα φυσικά πρόσωπα που στελέχωναν την ΑΝ.ΦΑ., προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους. Αφορά 19 ανθρώπους, από τη δεκαετία του 2002-2010 διοίκησαν την ΑΝ.ΦΑ. Τώρα η ΑΝ.ΦΑ. είναι ένας μεγάλος ασθενής, που εγώ πιστεύω ότι καλύτερα είναι πεθάνει για να ξαναγεννηθεί κάτι καινούριο.

q Για τι ποσά μιλάμε κ.Λύσσελη;

Παράδειγμα, τα φανερά, και επιτρέψτε μου, ξέρω τι λέω, οι φανερές οφειλές ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ! Και αν μιλήσουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει φέτος, γιατί όλοι ξέρουμε το χιονοδρομικό Φαλακρού για τη Δράμα, αν πούμε λοιπόν να λειτουργήσουμε το χιονοδρομικό με τις συνθήκες που ως τώρα λειτουργούσε, θα το χρεώσουμε άλλες 150.000 – 170.000 ευρώ παθητικό. Ποιος είναι αυτός λοιπόν που θέλει να φορτώσει τους δημότες του, ποιος δήμαρχος Προσοτσάνης θα ήθελε να φορτώσει τους δημότες του με ένα ακόμα τέτοιο παθητικό!
Η άποψη μου είναι να διαλυθεί το παν, να περάσει η γη στους Δήμους ή στην Αναπτυξιακή, η οποία όμως τυπικά δεν υφίσταται, και να ξεκινήσουν δύο πράγματα. Ή ο ίδιος ο κρατικός φορέας να το λειτουργήσει, γιατί ακόμη η γη ανήκει σ’ αυτόν, ή να βγει σε ένα δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό να μπει κάποιος ιδιώτης, ή να είναι συνιδιοκτήτης με τους Δήμους ή να είναι μόνος του. Να βρούμε μια τέτοια περίπτωση λειτουργίας. Ξαναλέω, κομβικό και κρίσιμο σημείο είναι αν θα δουλέψει φέτος. Είναι μια απόφαση την οποία δεν θα την πάρω μόνος μου. Έχουμε κι άλλους συνεργάτες, ή μάλλον συνιδιοκτήτες. Όμως, για να ξεκινήσει να δουλέψει με δεδομένο είπαμε, τα 150.000 ευρώ έλλειμμα που θα προστεθεί, είναι βέβαιο αυτό και με τις καλύτερες των χιονοπτώσεων, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ένα σημαντικό ποσό για να ξεκινήσει, να γίνει συντήρηση των εγκαταστάσεων έτσι ώστε ο ΕΟΤ να δώσει άδεια λειτουργίας. Ποιος μπορεί να διαθέσει αυτά τα χρήματα;

q Έχετε συναντηθεί με τους κυρίους Φατράλη, Προσοτσάνης και Αθανασιάδη Σιταγρών. Τα προβλήματα στο Δήμο Προσοτσάνης τα γνωρίζετε, καθώς είστε αντιπολίτευση πολλά χρόνια. Με το Δήμο Σιταγρών τι γίνετε κ. Λύσσελη; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα;

Το διάστημα αυτό βρίσκομαι σε επαφή με τους δύο δημάρχους, με τις υπηρεσίες των δύο Δήμων, και βρίσκομαι στη φάση της ενημέρωσης. Το μόνο που θέλω να πω τώρα γιατί δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, είναι ότι η οικονομική κατάσταση των δύο Δήμων είναι άθλια. Δεν θέλω να σας πως τίποτα περισσότερο τώρα. Όταν τελειώσει η παράδοση παραλαβή θα σας πω τα υπόλοιπα με την ανάληψη των καθηκόντων μου.

q Να ζητήσω κ. Λύσσελη να μου πείτε σχετικά με το γνωστό έλλειμμα του Δήμου Προσοτσάνης, που θα τολμούσα να πω ότι κόστισε και τη ζωή ενός δημάρχου!

Το έλλειμμά μας έχει πιστοποιηθεί ως ποσό, έχει κλειδώσει ως ποσό, και περνάει το 1 εκατομμύριο. Με τις προσαυξήσεις του φτάνει στο 1.300.000 ευρώ! Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών καταλόγισαν το ποσό αυτό στον Ταμεία, του οποίου από τα δικά του χέρια βγήκε το ποσό αυτό, όμως, παράλληλα βρέθηκαν και 15 υπόλογοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και αιρετοί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, γιατί κινείται παράλληλα και η Δικαιοσύνη έξω από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι κατέληξαν σε πορισματική έκθεση. Η Δικαιοσύνη λοιπόν τελείωσε την προκαταρκτική της εξέταση και ήδη ξεκίνησε την κύρια ανάκριση. Εκτίμησή μου είναι, ότι, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μιλάμε βέβαια για την ελληνική Δικαιοσύνη και δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό, θα έχουμε και κάποιες εξελίξεις. Δική μου εκτίμηση είναι, ότι, οι εξελίξεις θα είναι καταλογισμοί ευθυνών. Δεν μπορώ όμως να προδικάσω τι θα γίνει. Θεωρώ όμως, ότι το πράγμα πήρε το δρόμο του, αυτό που βλέπω σχεδόν σίγουρο όμως, είναι ότι τα λεφτά αυτά, δύσκολα βλέπω να επιστρέφουν στο Ταμείο του Δήμου.

q Έχουμε δει παρόμοια φαινόμενα όπως στο Δήμο Παγγαίου, όπου διάφορα γεγονότα και υπεξαιρέσεις από το Ταμείο του Δήμου, φτάσαμε τελικά στη δολοφονία του τότε δημάρχου κ. Κουκούδη. Και παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλους Δήμους σε όλη τη χώρα. Πιστεύετε ότι με τους νέους «Καλλικρατικούς» Δήμους κ. Λύσσελη, τέτοια φαινόμενα μπορούν να παταχθούν; Υπάρχει κάποια διασφάλιση;

Κοιτάξτε. Στην Ελλάδα ζούμε! Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι οι νόμοι μας μπορεί να είναι εξαιρετικοί, ο «Καλλικράτης» πραγματικά κάνει κάποια βήματα διαφάνειας πολύ μεγαλύτερα, όπως θα πω την ανακοίνωση και ανάρτηση όλων των αποφάσεων των Δήμων στο διαδίκτυο, και λέει ότι, πρώτα θα αναρτούνται στο διαδίκτυο να είναι προς ενημέρωση και χρήση όλων των πολιτών, και μετά θα υλοποιούνται οι πράξεις αυτές. Ταυτόχρονα, όλες οι δαπάνες θα περνούν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μάλιστα θα γίνεται και προέλεγχος. Θέλω να πω ότι, όντως, ο «Καλλικράτης», θεσμικά θωρακίζει περισσότερο το φαινόμενο διαφάνεια. Όμως, στο χέρι των ανθρώπων είναι να υλοποιηθεί αυτό. Και ο ίδιος ο «Καλλικράτης» και μέρος του ζητήματος διαφάνειας στον «Καλλικράτη» θα παίξουν σ’ αυτό ρόλο οι ίδιοι οι αιρετοί.

q Αυτό το νέο ζήτημα με τον «Καλλικράτη», όπου οι Δήμοι θα πρέπει να ιδρύσουν νέες διευθύνσεις όπως για παράδειγμα οι Πολεοδομίες, πως το βλέπετε;

Δεν το θεωρώ κακό. Ο «Καλλικράτης» κάνει το εξής καλό. Δεν είναι όλα καλά του «Καλλικράτη», έχει και αρνητικές πλευρές τις οποίες δεν θέλω να εκθέσω τώρα. Το καλό όμως είναι, ότι, φεύγουμε πλέον από την οικογενειοκρατία και την ψηφοθηρική συμπεριφορά. Για να μπορεί να λειτουργήσει ένας «Καλλικρατικός» Δήμος, θέλει ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουμε και μπορούν να έχουν κατάλληλη κατάρτιση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Όποιος Δήμος λοιπόν, πέσει στα χέρια ανθρώπων ανίδεων, θα καταστραφεί πραγματικά. Μέσα στα επόμενα χρόνια, στις επόμενες δύο – τρείς τετραετίες πλέον, έχω την εντύπωση ότι θα βελτιωθούν αισθητά τα πράγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και με την αφορμή αυτή, θα ήθελα να πω, καθώς περνάμε μια φάση κρίσης δραματικής της πολιτικής, το δικαίωμα για ξαναζωντάνεμα της πολιτικής το οποίο θεωρώ απαραίτητο, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί είναι πιο κοντά στην άμεση δημοκρατία και οι αιρετοί άρχοντες έχουν άμεση και καθημερινή τριβή με τον λαό και το ξαναλέω: αν θέλουμε να ζωντανέψει η πολιτική, θα ζωντανέψει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

q Θα ήθελα να θέσω δυο ακόμα θέματα τελευταία κ. Λύσσελη. Το ένα είναι το ζήτημα της διαχείρισης του Φαραγγιού της Πετρούσας. Υπάρχει κάποια διένεξη ως προς τη διαχείρισή του, αν θα συνεχίσει να γίνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας ή θα περάσει εξ ολοκλήρου στο Δήμο. Ποια είναι η δική σας πρόταση σ’ αυτό το ζήτημα;

Δεν σας κρύβω ότι ήμουν απ’ αυτούς, που παλαιότερα, όταν στήθηκε το Φαράγγι, με τον ιδρώτα και τον μόχθο των Πετρουσαίων κυρίως, είχαν την άποψη ότι ο Σύλλογος Πετρουσαίων θα πρέπει να είναι διαχειριστής ή αν όχι απόλυτος διαχειριστής, συνδιαχειριστής. Εξακολουθώ να πιστεύω το ίδιο. Βεβαίως το Φαράγγι είναι περιουσία όλων των δημοτών. Μπορεί να βρίσκεται στην Πετρούσα αλλά είναι περιουσία όλου του Δήμου. Πιστεύω ότι ο Δήμος δεν πρέπει να είναι μακριά από αυτό, αλλά με έναν πρωτεύοντα συνεργάτη, που αυτός θα είναι ο Σύλλογος Πετρουσαίων. Όπως παράδειγμα και τα δρώμενα της Καλής Βρύσης είναι δημοτικά δρώμενα, αλλά πρωταρχικό ρόλο έχουν οι άνθρωποι της Καλής Βρύσης. Αυτό θέλω να σας πω. Ναι, ο Δήμος θα είναι παρών, θα είναι δικό του το Φαράγγι, αλλά με πρωταγωνιστή το Σύλλογο Πετρουσαίων.

q Το άλλο ζήτημα είναι με τους συμβασιούχους που εργάζονταν για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου και άλλων τέτοιων χώρων. Θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία;

Στο Δήμο Προσοτσάνης, σταμάτησαν να δουλεύουν όσοι δούλευαν μέσω της «Επιμέλειας», μια εταιρεία καθαρισμού με την οποία υπήρχε μια σύμβαση έργου με τον παλαιό Δήμο Προσοτσάνης, αλλά οι εργαζόμενοι σταμάτησαν να δουλεύουν τον μήνα Δεκέμβριο. Η απάντηση που πήρα σε μια πρώτη επαφή με τον κ. Φατράλη, ήταν ότι δεν έχουμε λεφτά. Εδώ μπαίνουν αρκετά ερωτηματικά, έχω τις απαντήσεις, θα σας πω μόνο ότι περάσαμε μια προεκλογική περίοδο και οι άνθρωποι κατά κάποιον τρόπο αντιμετώπισαν την προεκλογική περίοδο με τέτοιους τρόπους, που βγήκαν σε βάρος και του Δήμου και των εργαζομένων. Αυτά τα φαινόμενα θα παταχθούν. Εμείς, αν θέλουμε κάτι, είναι να αλλάξει η νοοτροπία των δημοτών απέναντι στο Δήμο και κυρίως η νοοτροπία του Δήμου απέναντι στους δημότες. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι οι δημότες, ότι ο Δήμος είναι για όλους, δεν είναι για 5-6 οικογένειες, ούτε για τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, αλλά για όλους τους πολίτες. Θεωρώ ότι το υψηλό ποσοστό που μας έδωσαν οι συνδημότες μας, είναι γιατί ζητούν αυτό το πράγμα. Θέλουν διαφάνεια στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος και μια αξιοπιστία στην συμπεριφορά του Δήμου προς τους δημότες. Αυτό το υπόσχομαι και εγώ προσωπικά, ότι θα το πολεμήσω μέχρι την τελευταία μου δύναμη.

q Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να προσθέσετε κ. Λύσσελη;

Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση της ενημέρωσης, τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι υπάρχει μια πολύ, πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και στους δύο Δήμους (σ.σ. Προσοτσάνης, Σιταγρών), αυτό σημαίνει ότι με λίγα λόγια, είναι νωρίς να πω οριστικά, σημαίνει ότι η τετραετία που θα περάσει είναι για να πληρώνουμε τα χρέη των προηγουμένων διοικήσεων. Ένα είναι αυτό. Δεύτερο, θα επιμείνω πάλι στο ότι κάνω μια δημόσια τοποθέτηση στους συνδημότες μου, η οποία δεν είναι πλέον προεκλογική αλλά είναι του νέου δημάρχου Προσοτσάνης, που λέει ότι θα προσπαθήσουμε για τη διαφάνεια, θα έχει τη δυνατότητα ο δημότης καθημερινά να γνωρίσει τι χρήματα έχει το Ταμείο του Δήμου, τι κίνηση έκανε την ημέρα εκείνη και κυρίως να  αλλάξει νοοτροπία: ο Δήμος θα είναι για όλους τους δημότες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ