Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ανασφαλείς οι Έλληνες...

● ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ σε ποσοστό 74% δηλώνουν οι πολίτες, σύμφωνα με το μηνιαίο Βαρόμετρο της Pulbic Issue για το Σκάι. Το 67% εκτιμά ότι η ανεργία θα χειροτερέψει μέσα στο 2010 (61% το Δεκέμβριο του 2009), το 57% πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση ενώ οι πολίτες δεν εμπιστεύονται καμία κυβέρνηση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», το 43% απαντά «καμία από τις δύο». Μόνο το 34% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 19% από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, προηγείται με 53% στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 20% (17% απαντά «κανένας από τους δύο»). Τέλος, στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 75% έναντι της ΝΔ (7%), ενώ το ποσοστό της εκλογικής επιρροής διαμορφώνεται στις 17,5 ποσοστιαίες μονάδες (48% ΠΑΣΟΚ – 30,5% ΝΔ). Ακολουθούν: ΚΚΕ (7,5%), ΛΑΟΣ (5,5%), ΣΥΡΙΖΑ (5,5%), Οικολόγοι (1,5%).

● ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μην νιώθει ο Έλληνας ανασφαλείς με όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα; Όπου δεν υπάρχει χρήμα, υπάρχει γκρίνια και μιζέρια. Η φτώχεια φέρνει μιζέρια και ανασφάλεια. Πώς μπορείς να μην είσαι ανασφαλής, όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι «δεν υπάρχει σάλιο…»;

● Και πώς μπορείς να μην είσαι ανασφαλής, όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και πάλι, σε βομβαρδίζει με τον πιο δραματικό τόνο, ότι, οι άνεργοι εντός του 2010 θα φτάσουν στο 1 εκατομμύριο; Ένας στους 10 δηλαδή θα είναι άνεργος, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας ακόμη και πάνω από το 18%! Τρομερά νούμερα, ασύλληπτα!

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου, εξήγγειλε την εφαρμογή κουπονιού, το οποίο θα διατίθεται στους ανέργους, προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Συγκεκριμένα, το κόστος του κουπονιού θα είναι κοντά στα 60 με 65 ευρώ και οι άνεργοι θα μπορούν να το ανταλλάσσουν για μειωμένα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για αγορές σε σούπερ μάρκετ. Αναλυτικά, το σχέδιο του υπουργείου θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

● ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΑ. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τα προεκλογικά τι έγιναν κύριοι; Λεφτά υπήρχαν μας λέγατε, απλά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί! Ξέρατε επίσης που θα βρείτε τα χρήματα για να κάνετε πολιτική και να πάρετε μέτρα! Θα βάζατε χέρι στις τράπεζες. Τι έγινε; Εξακολουθούν να λαμβάνουν τεράστιους μισθούς τα «χρυσά παιδιά» των τραπεζών και άλλων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και ιδιωτικών μεγάλων εταιρειών!

● Λέγατε ότι θα ψάχνατε το ζήτημα με τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή για να στηρίξει τις τράπεζες! Το ξεχάσατε το θέμα! Οι τράπεζες τα πήραν και συνέχισαν την πολιτική της συσσώρευσης του χρήματος για τον εαυτό τους. Δανείζουν λιγότερο, με μεγαλύτερα επιτόκια και χειρότερη πολιτική από την προηγούμενη που ακολουθούσαν. Ούτε καν επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς κάνουν!

● Ευτυχώς ήρθε τώρα μια απόφαση του Αρείου Πάγου, να βάλει κάπως τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά τις αποζημιώσεις – μαμούθ που μπορούσε να λάβει ένα γκόλντεν μπόις εάν απολυόταν. Στο εξής, η αποζημίωσή του θα «υπολογίζεται με βάση το σύνολο των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα με καθεστώς πλήρους απασχολήσεως, οι οποίες όμως δεν πρέπει να υπερβαίνουν το οκταπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο με τον αριθμό 30».

● Αν δηλαδή το στέλεχος αυτό πληρώνεται με 20.000 ευρώ μηνιαίως παρακαλώ, και έχει ένα συμβόλαιο συνεργασίας για 3 χρόνια ακόμα θα έπρεπε να περιμένει αποζημίωση: 20.000 ευρώ επί 12 μήνες ο χρόνος συν τα 3 χρόνια που ορίζει το συμβόλαιο, ίσον 720.000 ευρώ! Είτε από την ιδιωτική εταιρεία, είτε από εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα!

● Με την απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπολογισμός θα γίνεται διαφορετικά, διότι η αποζημίωσή του θα υπολογίζεται όχι με βάση το μεροκάματο του γκόλντεν μπόις, αλλά του ανειδίκευτου εργάτη. 30 ευρώ το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου, επί 8 που ορίζει ο νόμος, επί 30 ημέρες το μήνα, επί 12 μήνες το χρόνο, επί τρία που ορίζει το συμβόλαιό του. Ακόμα κι έτσι, θα πάρει αποζημίωση 259.000 ευρώ, αντί των 720.000 ευρώ με τον άλλο υπολογισμό!

● Όπως και νάχει, χρήματα που ένας ανειδίκευτος δεν πρόκειται ποτέ να δει στη ζωή του, ούτε και να ονειρευτεί, ψίχουλα για το γκόλντεν μπόις. Αυτές είναι οι κοινωνικές αδικίες για τις οποίες μιλάμε και όχι μόνο… Υπέρογκοι μισθοί, υπέρογκες αποζημιώσεις! Ποιος θα τολμήσει να τον απολύσει ακόμα κι αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του;

● Το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έριξε προεκλογικά τις «σοσιαλιστικές» του βόμβες για δήθεν ανακατανομή του πλούτου, αλλά πήγε να πάρει τα χρήματα αυτά από τον κοσμάκη και ουδόλως σκέφτηκε ποτέ να πειράξει τους μισθούς των «χρυσών παιδιών» του συστήματος! Γιατί άραγε;

● Σκέφτηκαν να «παγώσουν» τους μισθούς των 2.000 ευρώ το μήνα για τους δημόσιους υπαλλήλους και μας προέκυψε η θεατρική παράσταση του Χρήστου Παπουτσή! Κανένας όμως απ’ όλους αυτούς δεν σκέφτηκε να «παγώσει» τους μισθούς των 20.000 το μήνα και περισσότερων! Για εκεί δεν ακούστηκε λέξη.

● Οι κοινωνικές αδικίες συνεχίζονται και μάλιστα, σε μια εποχή κατά την οποία το πάγωμα των υψηλών και πανύψηλων μισθών κρίνεται απαραίτητο. Δεν μπορείς να ζητάς από τον μεροκαματιάρη των 400, των 600, των 700 ευρώ να κάνει οικονομία και λιτότητα, όταν κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν σε καιρούς χαλεπούς και συσσωρεύουν τον πλούτο!

● Αυτό δεν είναι ούτε σοσιαλισμός ούτε τίποτα! Αυτό είναι άκρατος, επιθετικός καπιταλισμός προς τους φτωχούς και φτωχά αμειβόμενους. Το να μοιράζεις κουπόνια φτώχιας για να ξεγελάσεις την πείνα του λαού, σημαίνει ότι η κοινωνία οδεύει καρφωτή προς εξερεύνηση του πάτου του βαρελιού! Εδώ χρειάζονται σταθερές και τολμηρές αποφάσεις.

● Αν είναι να εξαγγέλλεις μια απόφαση και την παίρνεις πίσω την άλλη μέρα, επειδή αντέδρασε κάποιο κομματικό στέλεχος, εννοείτε ότι δεν έχεις κανένα απολύτως σχέδιο για να κυβερνήσεις. Παραμυθάκια της Χαλιμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ