Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

«Πολιτική με υπονοούμενα, αοριστολογίες και ψιθύρους δεν γίνεται.»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Μ.Θ. ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

«Πολιτική με υπονοούμενα, αοριστολογίες και ψιθύρους δεν γίνεται.»

«Είναι καιρός για αυτοκριτική και ουσιαστικό απολογισμό»




Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΩΤΙΚΟΣ με αποστολή το απόλυτο συμφέρον της Περιφέρειας, ως «μία ενιαία και αδιαίρετη αναπτυξιακή ενότητα», αφήνοντας πίσω τους «στείρους τοπικισμούς» και τα «αναχρονιστικά στερεότυπα μοντέλα που η εποχή ξεπέρασε», εμφανίζεται σε δηλώσεις του ο τέως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης και περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Κώστας Μιχαηλίδης.
            Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Μιχαηλίδης τηλεφωνικά προς τον «Πρωινό Τύπο», με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Ξανθόπουλο και τέσσερις εκ των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Γ. Τελλίδη, Γ. Ζιμπίδη, Αντ. Ματζιάρη και Στ. Παπαδόπουλο. Να σημειώσουμε ότι, είναι η πρώτη φορά σ’ αυτή τη διαμάχη  που παίρνει θέση ο κ. Κ. Μιχαηλίδης, εκφράζοντας την ανάγκη «για αυτοκριτική και ουσιαστικό απολογισμό» αλλά και «δουλειά με χαμηλούς τόνους προς όφελος του τόπου μας».
            Τονίζει επίσης ο κ. Κ. Μιχαηλίδης, ότι «πολιτική με υπονοούμενα, αοριστολογίες και ψιθύρους δεν γίνεται», και καταλήγει λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε «φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης».

Η δήλωση Κ. Μιχαηλίδη
            Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κώστα Μιχαηλίδη έχει ως εξής:
[Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, αποτελεί μία διαρκή πρόκληση για όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουμε στο πρώτο ιστορικό Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, χωρικούς και θεματικούς, τους περιφερειακούς συμβούλους. Να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε υπερτοπικά.
Η προσπάθεια αυτή ενίοτε δεν είναι εύκολη: προσκρούει σε νοοτροπίες του παρελθόντος, σε στείρους τοπικισμούς, σε αναχρονιστικά στερεοτυπικά μοντέλα που η εποχή μοιραία ξεπέρασε και εν πολλοίς ευθύνονται και για το πισωγύρισμα του τόπου μας.
Αν από την πρώτη στιγμή είχε εμπεδωθεί  η πεποίθηση ότι οι  Περιφερειακές  Ενότητες  και  φυσικά  και  η  Π. Ε  Δράμας  συναποτελούν  ένα αναπόσπαστο κομμάτι μίας μεγάλης περιφερειακής οικογένειας τότε πολλά από τα όσα παρουσιάστηκαν ως διαφωνίες δεν θα υφίσταντο.
Η Περιφέρεια είναι μία ενιαία και αδιαίρετη αναπτυξιακή ενότητα και όχι η «ομοσπονδία» 5 τέως νομαρχιών. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε από πολλούς αντιληπτό.
 Και φυσικά η δικαίωση της λαϊκής βούλησης δεν μπορεί παρά να έχει στην βάση της τον απόλυτο σεβασμό στην δημοκρατία. Αυτή υποτάσσει τις όποιες διαφωνίες ή και αντιθέσεις ακόμη. Για μένα ο σεβασμός αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας ενός θεσμού και έτσι έπραξα ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ  επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο.
Πολιτική με υπονοούμενα, αοριστολογίες και ψιθύρους δεν γίνεται.
Ο λαός της Π. Ε Δράμας που ζει την καθημερινή δική του αγωνία ζητά από εμάς να τον υπηρετήσουμε με κάθε ικμάδα της ύπαρξής μας μέσα  από ένα σχεδιασμό που αποβλέπει στην περιφερειακή  ανάπτυξη, στην άρση των  ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αλλά και στην άρση των ανισοτήτων που υφίστανται σε επίπεδο δήμων της Π.Ε  Δράμας. Συνιστώσες δηλαδή που προσδιορίζουν την  έννοια και την ουσία του Περιφερειακού συμφέροντος. Αυτό είναι το δικό μας χρέος.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων μου και την κατανοώ. Ξέρω πολύ καλά επίσης την  στάση  ευθύνης -και  έτσι όπως  έχει  εκφραστεί  επανειλημμένα - της  συντριπτικής  πλειοψηφίας  των  συναδέλφων στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειάς μας καθώς επίσης και την ευαισθησία του Περιφερειάρχη που έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με γνώμονα το Περιφερειακό συμφέρον. Και θα ήταν άδικο να του καταλογίσει κανείς ευθύνες που δεν του ανήκουν.
Είναι καιρός λοιπόν για αυτοκριτική, ουσιαστικό απολογισμό και δουλειά με χαμηλούς τόνους προς όφελος του τόπου μας.

Η Δράμα, η Περιφέρεια θα προχωρήσουν. Και  θα  προχωρήσουν επειδή σε αυτήν  την εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα μας είναι  περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιβεβλημένα  η άρση της εσωστρέφειας, ο  σεβασμός στην δημοκρατική λειτουργία, ο σεβασμός στην θεσμική εκπροσώπηση  του κάθε αιρετού, η αποφυγή φαινομένων αλαζονείας και έπαρσης και φυσικά ο  δημοκρατικός σχεδιασμός που υπηρετεί το Περιφερειακό συμφέρον.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ