Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοταχώς προς τα πίσω! - Μηδέν χρήματα για μηδέν έργα

Πώς να πάει μπροστά αυτός ο τόπος; Εκεί που λέγαμε για έργα μέσω ΕΣΠΑ αλλά και τα διάφορα μικροέργα που γίνονται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), τώρα έρχεται η κεντρική διοίκηση της χώρας, η κυβέρνηση και μαζεύει τα χρήματα πίσω και κόβει τις χρηματοδοτήσεις από παντού. Είτε  πρόκειται για τους Δήμους, είτε για τις Περιφερειακές Ενότητες.

Πριν από μέρες είχε γίνει η κατανομή χρημάτων στις κοινότητες και τα κοινοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δράμας. Μειωμένα κονδύλια παντού. Τι να μοιράσεις απ’ αυτά που δεν έχεις; Προ ημερών, τα ίδια και στις Περιφερειακές Ενότητες. «Μηδέν χρήματα, για μηδέν έργα», είπε ξεκάθαρα και ολοκάθαρα ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξανθόπουλος.
Ο τόπος μου μ’ ενδιαφέρει. Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους γίνονται όλα εκείνα τα μικροέργα που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Τα μεγάλα έργα γίνονται μέσω ΕΣΠΑ πλέον. Αλλά και εδώ υπάρχει πρόβλημα, καθώς το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να μαζέψει το υπόλοιπο χρήμα  που περισσεύει μέχρι τέλος του 2013 που ολοκληρώνεται και η τρέχουσα προγραμματική περίοδος για να αρχίσει η νέα επταετία 2014-2020. Όσα έργα πρόλαβαν και μπήκαν στη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι 10 Αυγούστου θα συνεχίσουν. Αν και θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω ακόμα και γι’ αυτό.
Μ’ αυτή τη λογική, η Δράμα χάνει κάποια έργα. Αλλά ακόμα και για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω, για το αν θα ενταχθούν κάποια επόμενα έργα και πότε. Τουλάχιστον προλάβαμε να δούμε τον περιφερειακό της πόλης της Δράμας να υλοποιείται και να λειτουργεί. Κάτι είναι κι αυτό!
Φυσικά, περιμένουμε ακόμα να δούμε εκείνες τις περίφημες φυλακές της Δράμας, έργο που είναι φυσικά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά δεν έχει σημασία. Για να πούμε και την αλήθεια, έχουμε χάσει και το μέτρημα πόσα χρόνια πάνε οι φυλακές που όλο τελειώνουν και δεν λένε να τελειώσουν.
Όσο για εκείνη την περίφημη κάθετο προς την Εγνατία… κι εκείνον τον κλειστό αυτοκινητόδρομο Δράμας – Καβάλας, περιμένουμε και θα περιμένουμε. Εδώ δεν λένε να τελειώσουν χρόνια και χρόνια εκείνον τον δυστυχή … κόμβο της Αμφίπολης, πράγμα που απομονώνει ακόμα περισσότερο τη Δράμα. Για να πω την αλήθεια, όποτε κατεβαίνω στη Θεσσαλονίκη, τρέμει η ψυχή μου σε εκείνο τον παλιόδρομο με τα απίστευτα σκαμπανεβάσματα, την παλιά γέφυρα του Στρυμόνα, τους παράδρομους και δεν συμμαζεύεται. Μέχρι που μάθε φορά σκέφτομαι αν πρέπει να βγω στην Εγνατία προς Θεσσαλονίκη μέσω Καβάλας! Σκεφτείτε τώρα οι ξένοι που προσπαθούν να πλησιάσουν τη Δράμα. Πολλοί χάνονται και καταλήγουν στην καλύτερη περίπτωση στην Καβάλα και κάποιοι άλλοι στο Ορφάνι! Απίστευτες καταστάσεις για τριτοκοσμικές Περιφερειακές Ενότητες όπως η Δράμα!

Αφού μέχρι και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης που είχε έρθει στη Δράμα προ μηνών, έμεινε ο άνθρωπος από τον απίθανο δρόμο. Τόσο που τότε είχε δηλώσει: «Αν είχα χρήματα, θα είχα κάνει τον δρόμο…». Αλλά προφανώς το υπουργείο του δεν έχει σάλιο!!! (Κατά τη ρήση του Λοβέρδου όσο ήταν ΠΑΣΟΚ). Οι μελέτες αργούν να «ωριμάσουν» όπως λένε οι αιρετοί μας άρχοντες! Άντε να ωριμάζουν λοιπόν μήπως αλλάξει τίποτα σ’ αυτόν τον τόπο. Αλλά μέχρι τότε, δεν ξέρουμε αν η ίδια η χώρα προλάβει να επιβιώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ