Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα Λύκεια της πόλης

Παράταση μαθημάτων για κάθε 3 μέρες κατάληψης αποφάσισε το υπ. Παιδείας




Του Θανάση Πολυμένη


ΚΑΙ ΕΝΩ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πάνω από 250 σχολεία σε όλη τη χώρα που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, οι μαθητές των Λυκείων της Δράμας προχώρησαν χθες σε μια μεγαλειώδη πορεία στο κέντρο της πόλης. Το ραντεβού της συγκέντρωσης δόθηκε για τις 10.00 χθες το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και μετά από συνεννόηση οι μαθητές ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους.
            Ήταν μια από τις μεγαλύτερες μαθητικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Δράμας, με εξαίρεση τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει πριν από μερικά χρόνια για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, Αλέξη Γρηγορόπουλου. Πρέπει να ήταν περίπου 1.000 μαθητές, οι οποίοι φώναζαν δυναμικά συνθήματα για δωρεάν Παιδεία, κατά της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας και ότι στο τέλος από το νηπιαγωγείο θα πηγαίνουν στα φροντιστήρια και την ιδιωτική Παιδεία.
            Η πορεία πέρασε μπροστά από το διοικητήριο χωρίς να σταματήσει, ενώ έκανε μια μεγάλη στάση έξω από το δημαρχείο, όπου κατέβηκε και μίλησε μαζί τους ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μιχάλης Μλεκάνης. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, με το περιεχόμενο και την ποιότητα της εκπαίδευσης, ο Δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα. Ο Δήμος έχει την ευθύνη των εγκαταστάσεων της εκπαίδευσης, των κτηρίων κυρίως και της θέρμανσης, είπε ο κ. Μλεκάνης. Κατά τα άλλα, ο κ. Μλεκάνης διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι είναι μαζί τους και τους συμπαραστέκεται, ενώ οι μαθητές ζήτησαν να αγωνιστούν μαζί τους όλοι όσοι τους συμπαρίστανται. Μετά από έναν διάλογο λίγων λεπτών, οι μαθητές συνέχισαν την πορεία τους προς την πλατεία Ελευθερίας.
            Οι μαθητές αντιδρούν στις νέες αλλαγές που γίνονται στον χώρο της Παιδείας, για το λεγόμενο νέο Λύκειο και συμπαρίστανται στις κινητοποιήσεις των καθηγητών τους, κατά των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και του κλεισίματος τμημάτων του ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ.
            Συγκεκριμένα οι μαθητές αντιδρούν:
- Στο νέο Λύκειο που βάζει τους μαθητές σε ένα εξεταστικό μαραθώνιο τύπου πανελληνίων και στις 3 λυκειακές τάξεις.
- Στη λειτουργία μεγάλων τμημάτων που φτάνουν σχεδόν τα 30 άτομα.
- Στις αποφάσεις που στερούν το δικαίωμα των συμμαθητών τους να ακολουθήσουν τον τομέα επιλογής τους (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) και τους αναγκάζουν είτε να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους είτε να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.
- Στις περικοπές των δαπανών για την Παιδεία.
- Στις αποφάσεις που οδηγούν σε διαθεσιμότητα, απόλυση και μετατάξεις σε άλλες πόλεις / νομούς.

- Στις επιλογές της κυβέρνησης που μας οδηγούν σε ένα ζοφερό και αβέβαιο μέλλον, σε σπουδές χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ