Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ «Π.Τ.» ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

«Τα παιδιά μας είναι απογοητευμένα. Χάνουν το όνειρο και το μέλλον τους» 
«Νομίζω ότι παίχτηκε ήδη και η τελευταία πράξη. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται την Παρασκευή»




Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο αμφιθέατρο του σχολείου, συνάντηση ενημέρωσης με θέμα: «Η κατάργηση του τομέα Υγείας στο 2ο ΕΠΑΛ Δράμας και οι επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία». Να σημειώσουμε εδώ ότι, καλέστηκαν και οι βουλευτές του νομού να βρίσκονται στη συνάντηση, όμως δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν και έστειλαν τους εκπροσώπους τους.
            Μιλώντας για την συνάντηση και τις επιλογές που έχουν οι γονείς και οι μαθητές που σπούδαζαν στα τμήματα Υγείας και Πρόνοιας ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κ. Δημήτρης Στάμογλου, βγάζει όλη του την απογοήτευση, τονίζοντας ότι πλέον «παίχθηκε και η τελευταία πράξη». Το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται επίσημα ο συγκεκριμένος τομέας των ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα, ψηφίζεται την Παρασκευή και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται πλέον σε διαθεσιμότητα.
            Όπως μας λέει ο κ. Στάμογλου, «εμείς οι γονείς έχουμε έννομο συμφέρον να διεκδικήσουμε τη συνέχεια των σπουδών των παιδιών μας, ώστε να μπορέσουν να τελειώσουν την ειδικότητα που έχουν επιλέξει». Η σχολή έχει τρία χρόνια φοίτησης και στον δεύτερο χρόνο ο μαθητής επιλέγει συγκεκριμένη ειδικότητα που θέλει να ακολουθήσει. «Το μέτρο είναι άδικο όχι μόνο για τους μαθητές, για τα παιδιά μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν», λέει ο κ. Στάμογλου, «αφού δεν μπήκαν ούτε με ρουσφέτια ούτε με άλλες διαδικασίες εξπρές. Είναι μεγάλη αδικία, άνθρωποι που είναι σε μια ηλικία από 35 έως 50 ετών να μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά. Τους συμπαραστεκόμαστε εμείς οι γονείς.»

Εποχή του παραλόγου
            Ερωτώμενος πώς θα σχολίαζε την όλη κατάσταση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας, επισημαίνει: «Αυτά είναι παράλογα πράγματα και είναι η εποχή του παραλόγου. Παίζεται ένα παιχνίδι που είναι παράλογο.»
            Ο κ. Στάμογλου σημειώνει ότι σκέφτηκαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, αλλά όπως ενημερώθηκαν από νομικό, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα όπως για παράδειγμα η ΟΛΜΕ. Όμως η όποια κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων δεν θα έχει καμία τύχη, αφού στο τέλος το πιθανότερο είναι να απορριφθεί, ενώ το νομοσχέδιο θα έχει ήδη ψηφιστεί την Παρασκευή (αύριο).
            «Προς το παρόν δεν έχει βγει κάποια σχετική απόφαση από το υπ. Παιδείας για το τι θα γίνει. Αν δηλαδή μπορέσουν τα παιδιά μας που βρίσκονται στο δεύτερο ή τρίτο έτος της ειδικότητας να τελειώσουν μέχρι το πτυχίο τους. Αναγκαστικά περιμένουμε τις οδηγίες του υπουργείου. Διαφορετικά θα αναγκαστούν τα παιδιά μας να εγγραφούν εκ νέου σε μια από τις άλλες ειδικότητες που έχουν απομείνει στα ΕΠΑΛ, όπως το Οικονομικό, τους Υπολογιστές και την Γεωπονία. Το ευτύχημα σε όλο αυτό, είναι ότι δεν θα χαθεί η χρονιά, καθώς θα συνεχίσουν απευθείας στην νέα ειδικότητα. Να φανταστείτε ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει καν οι εξετάσεις μαθητών που χρωστούσαν μαθήματα τον Σεπτέμβριο. Και είναι άγνωστο αν, πότε και πώς θα γίνουν.»

Απογοήτευση
            Ερωτώμενος ποιες θα είναι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, ο κ. Στάμογλου επισημαίνει: «Κατ’ αρχάς χάνει το παιδί το όραμά του. Απογοητεύεται αφού χάνει την επιλογή του να ακολουθήσει αυτό που διάλεξε. Ταυτόχρονα απογοητεύονται μαζί και οι γονείς και αυτό περνάει σε όλη την κοινωνία. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Πιστεύω ότι θα έχουμε ανάλογες προεκτάσεις και δεν θα μείνει αυτό εδώ. Μια κοινωνία που απογοητεύεται, προβαίνει σε κινήσεις που δεν είναι ωφέλιμες για τη χώρα. Αρχίζει να μην πιστεύει τη χώρα του, τους ανθρώπους που τον κυβερνούν και αυτό θα έχει σίγουρα προεκτάσεις.»

            Καταλήγοντας ο κ. Στάμογλου, εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Το βράδυ της Τρίτης παίχτηκε και η τελευταία πράξη. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο εμείς οι γονείς. Έχουμε ήδη κάνει δημόσιες διαμαρτυρίες πριν από μερικές εβδομάδες χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Νομίζω ότι από την στιγμή που έχουν δρομολογήσει αυτό το πράγμα, έτσι στυγνά και απάνθρωπα, αυτό θα περάσει πια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ