Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Α. ΛΥΣΣΕΛΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Η Τ.Α. είναι σάκος του μποξ με πολλές αλλαγές» 
Κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί για τους Δήμους, μειωμένη η ΣΑΤΑ.





Του Θανάση Πολυμένη


ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τον νέο τρόπο εκλογής δημάρχων και τις δυσκολίες στην κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων, σχολιάζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης.
            Ερωτώμενος πώς βλέπει τις επερχόμενες αλλαγές στις δημοτικές εκλογές, όπου θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα των υποψηφίων δημάρχων και ένα των δημοτικών συμβούλων, ο κ. Λύσσελης επισημαίνει ότι αφενός αυτό μπορεί να έχει  θετικά σημεία, ότι παύει το σύστημα να είναι δημαρχοκεντρικό, και ότι η ευθύνη γίνεται συλλογικότερη.
            Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στις εκλογές των δημάρχων που πιθανότατα θα ισχύσουν από τις εκλογές του Μαΐου του 2014. Δεν θα υπάρχουν δημοτικές παρατάξεις με επικεφαλής υποψηφίους δημάρχους. Οι ενδιαφερόμενοι να εκλεγούν δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι, θα αναφέρονται σε δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια και ψηφοφόροι θα καλούνται να εκλέξουν τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της αρεσκείας τους.

«Σάκος του μποξ η Τ.Α.»
            Σχολιάζοντας τον νέο σύστημα των εκλογών ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγεγλος Λύσσελης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) είναι ένας σάκος του μποξ με πάρα πολλές αλλαγές. Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία. Θετικό είναι το γεγονός, ότι παύει να είναι απολύτως δημαρχοκεντρικό το σύστημα της Τ.Α. και αυτό θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη, γιατί όσο καλός και να είναι ένας δήμαρχος, ένα μόνο άτομο ή ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η ευθύνη γίνεται συλλογικότερη. Περνάνε τα χάσματα των παρατάξεων. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Απελευθερώνεται το εκλογικό σώμα ώστε να μπορεί να επιλέξει δημοτικό σύμβουλο και δήμαρχο, όποιον αυτός ακριβώς θέλει.»
            Ο κ. Λύσσελης επισημαίνει επίσης ότι, «η μεγάλη ευθύνη των ανθρώπων της Τ.Α., έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να συμπορευτούν, να συνταυτιστούν εάν θέλουν να προχωρήσει ο Δήμος. Ο δήμαρχος σήμερα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, μπορεί να περάσει κατά πάσα πιθανότητα ό,τι αυτός επιθυμεί. Με το νέο σύστημα δεν θα μπορεί, γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι εκλεγμένος κάποιος δήμαρχος και να μην έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Αυτό δίνει μια ιδιαίτερη ευθύνη στους δημοτικούς συμβούλους και στο δήμαρχο να ξεπεράσουν αγκυλώσεις. Και εδώ είναι βέβαια και το αρνητικό. Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι της Τ.Α. να το κάνουν αυτό;»
            Σε μια αποστροφή των λεγομένων του, ο δήμαρχος Προσοτσάνης εκφράζει την βεβαιότητα ότι, «η αναγέννηση της πολιτικής μπορεί να γίνει μόνο από την Τ.Α. γι’ αυτό και θα υπηρετήσουμε αυτό το βίωμα.»

Ο εναγκαλισμός των κομμάτων
            Ζητώντας να σχολιάσει το ζήτημα ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται προκειμένου να σταματήσει ο σφικτός εναγκαλισμός των κομμάτων με την Τ.Α., ο κ. Λύσσελης επισημαίνει ότι, «αν τα κόμματα τα ίδια δεν θέλουν να αφήσουν την Τ.Α. ελεύθερη, αυτή από μόνη της δεν μπορεί. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια, η Τ.Α., αυτή καθεαυτή έκανε τις προσπάθειές της για να αποφύγει τον κομματικό εναγκαλισμό. Δεν είναι κακό να υπάρχει σχέση της κεντρικής σκηνής με την Τ.Α. Είμαστε κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Ίσα-ίσα θα έπρεπε να υπάρχει αρμονική σχέση. Όμως ο άκρατος κομματισμός στην Τ.Α. είναι το κακό. Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα μπροστά.»

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού
            Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της χώρας φέτος, στα να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους, καθώς η ΣΑΤΑ είναι σημαντικά μειωμένη, τόσο σε σχέση με την περυσινή χρονιά, όσο και με την αρχή της τετραετίας. Σχολιάζοντας το ζήτημα αυτό ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης, επισημαίνει:
«Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας. Για πρώτη φορά το υπουργείο έστειλε έγκαιρα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καταρτισμό των προϋπολογισμών. Τα κυρίαρχα στοιχεία με τα οποία θα πρέπει να κάνουμε τον προϋπολογισμό είναι.
- Θα έχουμε τη μισή ΣΑΤΑ. Να σας πω ότι ο Δήμος Προσοτσάνης, το 2010 έπαιρνε 1.800.000 € ΣΑΤΑ, το 2014 θα πάρει 350.000 €! Σας κάνω την σύγκριση της διαφοράς της αρχής της τετραετίας με το τέλος. Να πω ότι με 350.000 € ΣΑΤΑ, για κάποια χωριά του Δήμου μας, αναλογούν 1.000 € έργα για όλη την χρονιά! Αντιλαμβάνεστε ότι είναι για γέλια.
-Δεύτερο σοβαρό ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να καταρτίσουμε προϋπολογισμό, όχι με βάση τα βεβαιωθέντα έσοδα, αλλά με βάση τα εισπραχθέντα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να υπολογίσουμε ότι θα πάρουμε 100.000 € από την ύδρευση της Προσοτσάνης, η Προσοτσάνη μας δίνει 70.000 € επειδή κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν, και εμείς θα πρέπει να κάνουμε προϋπολογισμό μ’ αυτές τις 70.000 €. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε στο σκέλος των εξόδων να κλείσουμε τον προϋπολογισμό μας. Ταυτόχρονα θα υπάρξει ακόμα μια περαιτέρω μείωση της τάξης του 2/%-3% στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Νομίζω ότι η πολιτεία στην Τ.Α. βγάζει ό,τι επιθυμεί σε ό,τι έχει σχέση τον σχεδιασμό της Τρόικας και ό,τι έχει σχέση με την υλοποίηση μνημονίων κτλ.
Η Τ.Α. έχει δώσει τα πάντα. Οι περικοπές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα ως Τ.Α. ήταν δραματικές. Έχω την εντύπωση ότι αν γινόντουσαν τα μισά απ’ ό,τι έγιναν την Τ.Α. στα άλλα υπουργεία, σήμερα δεν θα είχαμε κάποιο πρόβλημα σε ότι έχει σχέση την Τ.Α. Δεν είναι η Τ.Α. το πρόβλημα της χώρας. Στη συνομιλία που είχα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη, δήμαρχο Καλλιθέας Αττικής, μου είπε ότι αυτές τις ημέρες θα υπάρξει συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ με τους  υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Γιατί ήδη πολλοί Δήμοι έχουν πρόβλημα  καταρτισμού των προϋπολογισμών. Εμείς θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε δημιουργήσει ένα υπόβαθρο ώστε, ξεχρεώσαμε τον Δήμο, τον νοικοκυρέψαμε και αυτή την στιγμή μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά εκεί που είμαστε έτοιμοι για άλματα, έρχεται η πολιτεία και μας ψαλιδίζει.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ