Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ημέρες πατάτας στο Κ. Νευροκόπι

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημέρες πατάτας στο Κ. Νευροκόπι




Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Κ. Νευροκόπι



Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, θα διενεργηθούν φέτος οι Ημέρες Πατάτες στο Κ. Νευροκόπι, οι οποίες είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια. Από φέτος, τις εκδηλώσεις αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας πολιτιστικοί σύλλογοι του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, με σκοπό να μην είναι απλώς ένα πανηγύρι, αλλά μια ολοκληρωμένη δράση, με ομιλίες και ενημέρωση των αγροτών. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, είναι το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.
            Σε δηλώσεις χθες το μεσημέρι, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, είπε ότι τα νέα δεδομένα των εκδηλώσεων είναι ότι οι αγρότες ενδιαφέρθηκαν οι ίδιοι να αναλάβουν πλέον τη διοργάνωση τους, με σκοπό να βοηθηθούν οι κάτοικοι της περιοχής και οι παραγωγοί πατάτας, ώστε με τις ημερίδες να γίνει ευκολότερη η παραγωγή και ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος.
            Οι Ημέρες Πατάτας, στηρίζονται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ο συντοπίτης μας υπουργός ενέταξε τις εκδηλώσεις στα «Θεσμοφόρια» απ’ όπου και χρηματοδοτούνται.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
11.00 Ζωγραφική παιδιών με θέμα την πατάτα (πλατεία Κ. Νευροκοπίου).
12.30 Διαγωνισμός καθαρίσματος πατάτας (πλατεία Κ. Νευροκοπίου).
14.00 Φιλικός αγώνας χάντμπολ μεταξύ των ομάδων Α.Ο Ακρίτες 2005 – Ε.Α.Π. Πανοράματος (κλειστό Γυμναστήριο)
17.00 Ομιλία του σεφ Βαγγέλη Δρίσκα (αμφιθέατρο δημαρχείου).
18.00-19.30 Ομιλίες – Ενημέρωση αγροτών (αμφιθέατρο δημαρχείου).
1. Πατάτα: Η διαχρονική αξία και οι απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Αναστάσιος Σιώμος, καθηγητής Γεωπονίας Α.Π.Θ.
2. Παράνομα φυτοφάρμακα. – Νέα νομοθεσία, Ελευθεριάδης Ηλίας, Γεωπόνος, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχουν Π.Ε. Δράμας.
3. Πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, Σκαρμούτσου Ευφροσύνη Χημικός Μηχανικός, Γενική Δ/νση Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων – Δ/νση Πιστοποίησης και Προδιαγραφών «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ».
4. Η διαχείριση της ποιότητας της πατάτας Νευροκοπίου μετασυλλεκτικά. Ευάγγελος Σφακιωτάκης. ομ. καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ.
Ερωτήσεις – Συζήτηση.
18.00 Διαγωνισμός μαγειρικής με κριτή τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα. (Κεντρική πλατεία).
19.30 – Χαιρετισμοί επισήμων – Βράβευση διαγωνιζόμενων (κεντρική πλατεία).
20.15 – Χοροί από πολιτιστικούς συλλόγους (κεντρική πλατεία).
21.30 – Λαϊκό γλέντι με την Ανέτα Μαρμαρινού (κεντρική πλατεία).
24.00 Πάρτυ νεολαίας και εθελοντών.
            Επίσης, για τους ενδιαφερόμενους, κατά τη διάρκεια των πρωινών εκδηλώσεων, θα διατίθεται λεωφορείο του Δήμου για τη μεταφορά των επισκεπτών σους χώρους παραγωγής και συσκευασίας πατάτας. Επίσης, θα υπάρχει περίπτερο όπου θα πωλούνται πατάτες σε 10κιλα σακιά και τα χρήματα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό σε οικογένειες της περιοχές που έχουν ανάγκη.

            Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, προκειμένου να στηρίξει τις εκδηλώσεις των Ημερών Πατάτας που ξεκινούν εκ νέου στο Κ. Νευροκόπι, κάνει δωρεά ενός τόνου πατάτας Νευροκοπίου, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Δράμας. Πρόκειται για πεντάκιλες συσκευασίες πατάτας, από τις οποίες θα ωφεληθούν άμεσα 200 άπορες οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ