Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Προβλήματα στις περιοχές των Δήμων Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου 
ΚΤΕΛ: «Να βάλουμε πλάτη, αλλά δεν βγάζουμε ούτε τα χαμένα»





Του Θανάση Πολυμένη

ΝΕΑ σύσκεψη, με εκπροσώπους από τους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου σχετικά με τη μεταφορά μαθητών, πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Δράμας, προκειμένου να λυθούν κάποια προβλήματα που έχουν μείνει ακόμα στους παραπάνω Δήμους. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη διάταξη του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, όπου ορίζεται ότι σε αποστάσεις άνω των 20 χιλιομέτρων μεταξύ της οικίας και του σχολείου του μαθητή, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η φθηνότερη επιλογή μεταξύ ΚΤΕΛ, ταξί κτλ. διαφορετικά θα πρέπει να επιλεγεί η χρηματοδότηση των γονιών για τη μεταφορά των μαθητών.
            Σ’ αυτές τις αποστάσεις και συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου που είναι αρκετά απομακρυσμένες από το κεντρικό σχολείο, για παράδειγμα τα ΕΠΑΛ Δράμας ή οικισμοί του Δήμου Παρανεστίου με νήπια ή μαθητές δημοτικών σχολείων ή μαθητές που είναι ΑμεΑ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι, είτε δεν υπάρχουν τα απαραίτητα τακτικά ή μισθωμένα δρομολόγια, είτε είναι ασύμφορη η δημιουργία ενός δρομολογίου επειδή σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρονται ελάχιστοι μαθητές. Από 1-2 έως και 8 άτομα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στο Δήμο Παρανεστίου, όπου για τη μεταφορά ενός και μόνο μαθητή, ο διαγωνισμός με τα Ταξί βγήκε άγονος, καθώς το μίσθωμα που προσφέρεται είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με την περυσινή σχολική χρονιά.
            Συγκεκριμένα, ενώ για το ίδιο δρομολόγιο πέρυσι το ταξί έπαιρνε περίπου 85 ευρώ, με το νέο μαθηματικό τύπο φέτος θα πρέπει να πληρώνεται 46 ευρώ μόνον, για ένα δρομολόγιο το οποίο θα γίνεται 4 φορές καθημερινά. (Να πηγαίνει το ταξί να παίρνει τον μαθητή από το σπίτι να τον πηγαίνει στο σχολείο, και το μεσημέρι από το σχολείο στο σπίτι και το ταξί να γυρίζει στην έδρα του).
Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν και άλλες, όπως και περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει καν δρομολόγιο. Παράδειγμα στο Κ. Νευροκόπι, όπου το πρώτο λεωφορείο αναχωρείς στις 08.00 το πρωί και οι μαθητές αργούν στο μάθημα στο ΕΠΑΛ Δράμας.

Στη σύσκεψη
            Στη σύσκεψη της οποία προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, παρέστησαν. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Χατζόπουλος, από τον Δήμο Παρανεστίου ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κουκαριώτης και Παρλόγλου, από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου ο αντιδήμαρχος κ. Νικολαΐδης, από τον δήμο Προσοτσάνης ο αντιδήμαρχος κ. Παυλίδης, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ.κ. Παπουτσής και Κασμερίδης, ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Ρουμπέσος, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου ΕΠΑΛ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Δράμας.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος τόνισε πως η μεταφορά των μαθητών εκτελείται κανονικά στο 95% των περιπτώσεων. Τα προβλήματα που παραμένουν αφορούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία μαθητές του Μουσικού Σχολείου και των ΕΠΑΛ που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, κυρίως στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου, καθώς και ορισμένα δρομολόγια ταξί για τα οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους επαγγελματίες λόγω του χαμηλού κομίστρου που προέκυψε από το νέο μαθηματικό τύπο.
Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε αρχικά στη μεταφορά των μαθητών από την περιοχή του Παρανεστίου, για την οποία προτάθηκε να γίνει ρύθμιση των μισθωμένων και τακτικών δρομολογίων της περιοχής σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, προκειμένου να υπάρξει πρωινό δρομολόγιο που θα ξεκινά από το Παρανέστι με προορισμό τη Δράμα. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.
Για τους μαθητές από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου προτάθηκε ως πιο ενδεδειγμένη η λύση της μεταφοράς τους μέχρι τη διασταύρωση του Βώλακα, προκειμένου στη συνέχεια να εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια που διέρχονται από εκεί. Απομένει να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς από το Κ. Νευροκόπι μέχρι τη διασταύρωση του Βώλακα, για τη διευθέτηση των οποίων θα ξεκινήσουν συνεννοήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, του ΚΤΕΛ και των ταξί της περιοχής.
Για όσα δρομολόγια ταξί δεν υπήρξε ενδιαφέρον εκτέλεσής τους, συμφωνήθηκε να εξαντληθεί από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών κάθε δυνατότητα προκειμένου να πειστούν οι ιδιοκτήτες ταξί να συνδράμουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών, καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από την επιδότηση των γονέων για την εξυπηρέτησή τους με ίδια μέσα.

Δηλώσεις Παρλόγλου


            Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρόταση του αντιδημάρχου Παρανεστίου κ. Μιχάλη Παρλόγλου, ο οποίος, τόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όσο και αργότερα σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι ο Δήμος Παρανεστίου χρειάζεται μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

            Συγκεκριμένα, αφού σημείωσε ότι χθες οι γονείς σε όλο το Δήμο που έχουν πρόβλημα με τη μεταφορά δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, σημείωσε ότι υπάρχει «οργή και αγανάκτηση» επειδή δεν βρέθηκε ακόμα λύση. Το πρόβλημα στο Παρανέστι εντοπίζεται κυρίως στα ταξί, τα οποία με τον νέο μαθηματικό τύπο βγαίνουν χαμένοι από τις μεταφορές.
            Όπως είπε ως αντιπρόταση, «η λύση είναι μόνο πολιτική λύση» επισημαίνοντας: «Πρότεινα μια ειδική μεταχείριση για το Παρανέστι. Στην περιοχή μας εδρεύει το Κέντρο Λαθρομεταναστών, όπου σύντομα θα εκτελεστούν έργα 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι εμείς θέλουμε κάποια ειδική μεταχείριση, ένα ποσό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία μας. Μια ειδική μεταφορά, γιατί συνεισφέρει ο κόσμος του Παρανεστίου σε μια εθνική πολιτική για την λαθρομετανάστευση».

Δηλώσεις Νικολαΐδη
            Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Νίκος Νικολαΐδης, σημείωσε ότι με το νέο νόμο έχουν μειωθεί σημαντικά οι απολαβές των μεταφορέων. «Λόγω της εδαφολογικής κατάστασης του Κ. Νευροκοπίου και του Παρανεστίου, είναι αυξημένα τα προβλήματα στο νομό μας». «Αυτή τη στιγμή οι μαθητές μεταφέρονται στην πλειοψηφία τους όπως και πέρυσι και κάποιοι μεταφέρονται ακόμα από τους γονείς τους. Περιμένουμε τώρα να δούμε, αν μπορέσει το ΚΤΕΛ να πάρει κάποια δρομολόγια».




Δηλώσεις Χατζόπουλου
            Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Θεόδωρος Χατζόπουλος αναφέρθηκε σε αδιέξοδο, σημειώνοντας: «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Σύμφωνα με τις προτάσεις που ακούστηκαν εδώ, εμείς στο ΚΤΕΛ θα κάνουμε σύσκεψη και θα αποφασίσουμε ανάλογα, αν θα μεταφέρουμε μαθητές του Νευροκοπίου και του Παρανεστίου.» Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χατζόπουλος είπε: «Οι κύριοι θέλουν να κάνουν δουλειά, δίχως να δώσουν μια δραχμή. Όλα εμείς θα τα επιβαρυνθούμε; Από πέρυσι έχουμε να πάρουμε λεφτά. Φέτος ξεκινάμε χωρίς συμβάσεις, χωρίς τίποτα, όλα είναι στον αέρα. Είμαι πολύ απογοητευμένος…»

            Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Χατζόπουλο «να βάλουν πλάτη», όμως όπως απάντησε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ: «Βάζουμε συνέχεια πλάτη, αλλά δεν βγάζουμε ούτε τα χαμένα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ