Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Γιαννακίδης: Όσα έργα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ θα μπουν στην επόμενη προγραμματική περίοδο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΡΑΜΑΣ – ΚΑΒΑΛΑΣ

Όσα έργα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ θα μπουν στην επόμενη προγραμματική περίοδο

«Έργο προδιαγραφών Εγνατίας, η διασύνδεση του δρόμου Δράμας – Καβάλας»




Του Θανάση Πολυμένη


ΑΠΕΦΥΓΕ για άλλη μια φορά να αναφερθεί στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της παράταξης της «Κοινωνικής Συμφωνίας», ο επικεφαλής της και περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης.
            Στο περιθώριο των δηλώσεών του κατά την τελετή εγκαινίων του νέου κτηρίου του Γυμνασίου Προσοτσάνης, ο κ. Γιαννακίδης ρωτήθηκε να σχολιάσει την επιστολή των τεσσάρων περιφερειακών συμβούλων της Δράμας κ.κ. Γ. Τελλίδη, Γ. Ζιμπίδη, Αντ. Ματζιάρη και Στ. Παπαδόπουλου. Όπως το συνηθίζει, απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι η συνεργασία του με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και συνεργάτες του είναι πολύ καλή και ότι «τους αγαπάει όλους» το ίδιο. Προτίμησε όμως ο κ. Γιαννακίδης, να μιλήσει για το έργο που ασκεί η Περιφέρεια κατά τη διάρκεια της διοίκησης από την παράταξή του.
            Όπως είπε αναφερόμενος στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Την 1η Ιουλίου 2011 παραλάβαμε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στο 32% και το πήγαμε 100 φορές επάνω. Αυτό σημαίνει ότι, όλοι όσοι συγκροτούμε την θεσμική κοινωνία, έχουμε βρει τον δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας και αυτό αποτυπώνεται σε μεγάλα έργα. Και δεν είναι πλέον αυτά φληναφήματα και θεωρητικολογίες. Είναι έργα τα οποία τα ζει ο καθένας στην καθημερινότητά του.»
            Αναφορά έκανε επίσης και στο ζήτημα της απένταξης έργων του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε πλέον με εντολή της κυβέρνησης στις 12 Αυγούστου τρέχοντος έτους: «Εξάλλου έχει προκύψει ένα άλλο ζήτημα. Στις 12 Αυγούστου 2013, η κεντρική εξουσία προσδιόρισε ότι είναι χρόνος καταλυτικός για τα συμβασιοποιημένα έργα και όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της απένταξης και της ένταξής τους στη νέα προγραμματική περίοδο. Είχα μια συνάντηση πολύωρη στην Αθήνα με τους αρμοδίους του ΕΣΠΑ. Θεωρώ ότι ήταν τραγελαφικό πριν από 20 μέρες να ικανοποιείται το αίτημα της Περιφέρειας ΑΜΘ για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 70 εκατ. ευρώ, και στην πορεία να μας λένε να απεντάξουμε έργα. Η συνάντηση είχε θετική τελεσφόριση και θα υπερκαλύψουμε τα 70 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, σε μια συνάντηση με τη διαχειριστική αρχή, καταφέραμε να μεταφέρουμε έργα στα τομεακά των υπουργείων για να μπορέσουμε να εντάξουμε νέα έργα. Έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε έργα στα διάφορα υπουργεία για να μπορέσουμε να εντάξουμε άλλα έργα. Σύντομα θα έχω συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να υλοποιηθούν δεσμεύσεις που αποτυπώνονται στη δεύτερη αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως συναποφασίστηκε και αποτυπώθηκε σε γραπτό κείμενο στην Δ΄ Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για πρόσθετη χρηματοδότηση της Π.Α.Μ.Θ.»

Διασύνδεση δρόμου Δράμας – Καβάλας

            Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γιαννακίδης και στη διασύνδεση του δρόμου Δράμας – Καβάλας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα στην περιοχή, ότι με το έργο αυτό, «θα ταυτοποιηθεί η θεσμική μας παρουσία με την διασύνδεση του δρόμου Δράμας – Καβάλας σε επίπεδο και προδιαγραφές Εγνατίας. Δεν είχε προνοήσει κανένας τα προγενέστερα χρόνια, να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης. Μέσα από το δικό μας πρόγραμμα διασφαλίσαμε 6 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης. Η ωρίμανση της μελέτης θα γίνει εντός του 2014, άρα μέχρι τις αρχές του 2015 το έργο θα υλοποιείται. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς και το εξαγγέλλουμε στον Δραμινό λαό με πλήρη συναίσθηση ευθύνης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ