Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑμεΑ «ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑμεΑ «ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»

Μεγάλη σημασία έχει η προσπάθεια και όχι η νίκη!!!

Ένας νέος σύλλογος με πανελλήνιες επιτυχίες μέσα σε δύο χρόνια δράσης!



Του Θανάση Πολυμένη

Η Καλλινίκη Βαλαμίου στο μέσον, με τον Αναστάσιο Γρηγοριάδη και τον Κων/νο Αράπη. Οι πρωτιές του συλλόγου και τα μετάλλια, μετά από σκληρή δουλειά και προπόνηση. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!
Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ και Πολιτιστικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Οι Αγωνιστές», ιδρύθηκε μόλις το 2012. Αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Δράμας, ενώ έγινε δεκτός ως μέλος και από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Μέσα σε δυο χρόνια, τα παιδιά του συλλόγου κατάφεραν να δρέψουν τους σκληρούς καρπούς των προσπαθειών τους και να κερδίσουν πρωτιές σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Είναι ο πρώτος σύλλογος στη Δράμα, που έχει στόχο τον αθλητισμό στα ΑμεΑ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Κουντουράς, και ο προπονητής κ. Ανέστης Διβανίδης.
            Συγκεκριμένα, στις 7 και 8 Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Αθλητική Ομοσπονδία (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου). Εκεί για πρώτη φορά πήρε μέρος ο Αθλητισμός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Οι Αγωνιστές» της Δράμας, με τρεις αγωνιστές. Μεγάλη σημασία έχει να τονίσουμε ότι η συμμετοχή στους αγώνες είναι δύσκολη και περιορισμένη.
            Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο προπονητής του συλλόγου κ. Ανέστη Διβανίδης, λέει: «Είχαμε το πρώτο μετάλλιό μας με την Βαλαμίου Καλλινίκη. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρώσουμε και τα χρήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα για να πάρουμε μέρος σ’ αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο στόχος μας από εδώ και πέρα είναι να πηγαίνουμε κάθε χρόνο, όχι μόνο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, αλλά να ασχοληθούμε και με ποδηλασία και κολύμβηση που θα ακολουθήσουν. Αυτό γίνεται με πολύ μεγάλο κόπο, γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρωθούν τα χρήματα και φυσικά οικονομική βοήθεια, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουμε από πουθενά.»
            Οι εγγεγραμμένοι αθλητές στον σύλλογο που παρακολουθούν όλη τη χρονιά τις προπονήσεις, είναι 19. Αλλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, περνούν και άλλα άτομα, τα οποία για διαφόρους λόγους σε κάποιο χρονικό διάστημα σταματάνε. Αν και στα ΑμεΑ, οι ηλικιακές διαφορές είναι μεγάλες, ο μικρότερος αθλητής του συλλόγου είναι 13 ετών και η μεγαλύτερη είναι 29 χρόνων, η Καλλινίκη Βαλαμίου, η οποία έφερε φέτος και το πρώτο μετάλλιο στον σύλλογο.
            Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, οι πρωτιές ήταν: Αναστάσιος Γρηγοριάδης, που έτρεξε στα 100 μέτρα και πέρασε στον ημιτελικό. Ο Κωνσταντίνος Αράπης που ήρθε τέταρτος στο άλμα εις μήκος και η Καλλινική Βαλαμίου, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία 36.
            Ρωτήσαμε τον κ. Διβανίδη, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προπονείς αυτούς τους ανθρώπους με τις ειδικές ικανότητες. «Το πρώτο και βασικό είναι να το θέλεις», μας απαντά και συνεχίζει: «Να σου αρέσει να προσφέρεις, να είσαι αποφασισμένος όσο δύσκολο και να είναι, όσο επίπονο και να είναι και ψυχοφθόρο, αλλά και σωματικά να σε επιβαρύνουν, να είσαι αποφασισμένος ότι δεν θα το εγκαταλείψεις.»
            «Πρωταρχική σημασία και στόχος είναι η συμμετοχή» επισημαίνει ο κ. Διβανίδης. «Πρωταρχικό στόχο που βάλαμε και με τα παιδιά που δέχτηκαν να στηρίξουν διοικητικά τον σύλλογο, αλλά και το πρώτο πράγμα που είπαμε στους γονείς και εξακολουθούμε να λέμε στους γονείς που για πρώτη φορά φέρνουν τα παιδιά τους, είναι, ότι ο πρωταρχικός στόχος του συλλόγου είναι να δημιουργήσει παιδιά, που να μπορούν να έχουν την χαρά της συμμετοχής. Να  μπορέσουν δηλαδή σε κάποιο αγώνισμα, να φτάσουν σε ένα τέτοιο επίπεδο, που να έχουν την χαρά της συμμετοχής. Η επίδοση μετά για μια καλύτερη θέση περνάει σε δεύτερη μοίρα.»

Οι δυσκολίες και οι χαρές!
            Ο Βασίλης Κουντουράς είναι ο πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Οι Αγωνιστές» και μας λέει ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε με προσωπική πρωτοβουλία του Ανέστη Διβανίδη. «Αυτός είχε την ιδέα, την πρωτοβουλία, με κάποια παιδιά που τα προπονούσε και τα γύμναζε. Είδε ότι στη Δράμα δεν υπήρχε άλλο τέτοιο αναγνωρισμένο σωματείο. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες.» Τον Φεβρουάριου του 2012 ο σύλλογος αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Δράμας, ενώ πολύ σύντομα, τον ίδιο χρόνο, αναγνωρίστηκε και από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
            «Είμαστε Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος και μέχρι στιγμής ασχολούμαστε μόνο με το αθλητικό. Σκοπός μας είναι σιγά-σιγά να επεκταθούμε με διάφορες εκδηλώσεις. Σκέψεις έχουμε πολλές κατά νου, αλλά σημασία έχει να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε. Γιατί, μπορεί να μιλάμε πολύ χωρίς να κάνουμε πράξεις», λέει ο κ. Κοντουράς.
            Ρωτάμε για την οικονομική ευμάρεια του συλλόγου και ο κ. Κουντουράς επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι όλα γίνονται μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών. «Απευθυνθήκαμε στο Δήμο Δράμας, ο οποίος μας ενέκρινε το ποσό των 500 ευρώ, που όμως δεν μπορούμε να πάρουμε γιατί έχει κολλήσει το ζήτημα στην γραφειοκρατία. Ένα ποσό βασικό αμελητέο. Από εκεί και πέρα ότι γίνεται, το κάνουμε με ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάποια χρήματα βγάλαμε από τα ημερολόγια που διαθέσαμε. Ευτυχώς υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, που μας βοήθησε αρκετά.»
            Μιλώντας με τον κ. Κουντουρά, καταλαβαίνει κανείς ότι, η μεγάλες στιγμές στην όλη προσπάθεια, είναι να βλέπεις κανείς χαμογελαστά πρόσωπα. Μας λέει χαρακτηριστικά: «Σκοπός μας είναι, και προσωπικός μου βέβαια, να βλέπουμε αυτά τα πρόσωπα χαμογελαστά. Πριν από τρεις εβδομάδες κάναμε μια εκδρομούλα με τον σύλλογο. Πήγαμε στην Κεραμωτή με τα παιδιά στη θάλασσα. Ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Όταν έβλεπα αυτά τα παιδιά χαμογελαστά, δεν ήθελα κάτι άλλο. Σκοπός μας είναι αυτός. Να είναι τα παιδιά χαρούμενα, να βγαίνουν από το σπίτι, να νοιώσουν χρήσιμα μέσω του αθλητισμού, να ξεφύγουν και μετά, επειδή έχω μάθει ότι η Δράμα έχει αρκετά άτομα με αναπηρία, ειδικά παιδιά, σκοπός μας είναι να ανοίξουμε όσο μπορούμε να «ανοίξουμε» πρώτα το μυαλό των γονιών, ώστε να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους. Και θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί, που έχουμε ένα άτομο σαν τον Ανέστη Διβανίδη, που είναι δίπλα σ’ αυτά τα παιδιά. Εγώ δεν ξέρω αν έχω τη δύναμη και την υπομονή που έχει ο Ανέστης.»

Συνεργασίες και εκδηλώσεις
            Σε ερώτησή μας αν έχουν γίνει κάποιες συνεργασίες με άλλους συλλόγους και φορείς για εκδηλώσεις, ο κ. Διβανίδης αναφέρεται σε μια ημερίδα ψυχοκινητικής αγωγής που έγιναν τον Απριλίου και συγκεκριμένα στα πλαίσια των «Ελευθερίων 2013» για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας. Ήταν μια διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων από τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο ΑμεΑ «Οι Αγωνιστές», με τη συμμετοχή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Δράμας, του ΕΕΕΕΚ Δράμας, του 7ου Δημοτικού Σχολείου, του 4ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Δράμας.

            «Ήταν μεγάλη χαρά, να βλέπεις πάνω από 80 περίπου παιδιά ΑμεΑ, να συμμετέχουν μέσα στο γήπεδο με διάφορες δραστηριότητες και άλλα 250 παιδιά να βρίσκονται στην κερκίδα, από το γυμνάσιο και το λύκειο, να χειροκροτούν, να επευφημούν και να τα στηρίζουν. Αυτά τα παιδιά αγωνιζόντουσαν για να δείξουν ότι κι αυτά μπορούν να καταφέρουν πράγματα. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που για πρώτη φορά την είχαμε κάνει με 7 άτομα το 2010 όταν είχαμε πρωτοξεκινήσει. Μετά από 3 χρόνια την κάναμε με 80 άτομα και με μια γεμάτη κερκίδα. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Να φέρουμε περισσότερα άτομα σε συνεργασία και με τα σχολεία, για να κάνουμε δραστηριότητες, για να δείξουν κι αυτά τα παιδιά ότι μπορούν, αλλά και να έχουν κόσμο να τα χειροκροτήσει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ