Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ημεροδείκτης


Πανό διαμαρτυρίας δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών χθες το πρωί έξω από το δημαρχείο Δράμας. Αλήθεια… ποιοι θα είναι οι επόμενοι;



Ακόμα σκληρότερη!
Κάθε νέα κυβέρνηση που προκύπτει και ίσως πρόκειται να προκύψει στη συνέχεια και έχει το σχήμα της συμμαχίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, ή για να λέμε καλύτερα τα πράγματα με τ’ όνομά τους, του Σαμαρά με τον Βενιζέλο, θα είναι σίγουρα σκληρότερη από την προηγούμενη! Έχουν εντολή, ούτως ή άλλως, να πάρουν συγκεκριμένα. Που η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη δεν μπορούσε, εξαιτίας της κάποιας υποχωρητικότητας του Κουβέλη και των υπουργών του. Σειρά έχει η Δημοτική Αστυνομία, για την οποία χρόνια ολόκληρα έτρεχαν οι Δήμοι να τη δημιουργήσουν, να στρώσουν τις πόλεις, να βάλουν μια κάποια σειρά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φυσικά, τέλος και αυτή! Οδηγούν στον Καιάδα ότι δεν τους βολεύει, ή τουλάχιστον, πιστεύουν ότι σώζουν τη χώρα, με το «εξοικονομήσουν» χρήματα από το κλείσιμο διαφόρων υπηρεσιών. Ανοησίες και ανέφικτες πολιτικές, αφού ουσιαστικά οδηγούν στη διάλυση της χώρας και κυρίως επιχειρούν να διαλύσουν πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πλέον ζωντανό κύτταρο δημιουργίας που έχει απομείνει σ’ αυτή τη χώρα. Αντί να δώσουν αυτονομία και ανεξαρτησία στους Δήμους να διαχειριστούν τις υπηρεσίες τους για να δουλέψουν ακόμα καλύτερα, τελικά τους οδηγούν στον μαρασμό! Πείτε μου αν αυτή είναι η σωτηρία της χώρας… Με το πρόσχημα της μείωσης, δήθεν, του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού και των δημοτικών υπαλλήλων! Προσχήματα… Τελικός στόχος η διάλυση της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτοί που συμμετέχουν σ’ αυτήν είναι… (συμπληρώστε μόνοι τις λέξεις που λείπουν).

Νοσοκομείο
Ξανά και πάλι από την αρχή για το Νοσοκομείο της Δράμας. Και όχι φυσικά μόνο της Δράμας, καθώς είναι και άλλα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μειωμένος προϋπολογισμός με το στανιό. Την περασμένη Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε την μείωση του προϋπολογισμού που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας. Και μπράβο τους… Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Είναι στο να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για το 2014, ώστε το Νοσοκομείο να μπορέσει να κρατηθεί. Ρωτούσαμε προ μηνών, ξανά και ξανά τον πρώην διοικητή κ. Χρυσομάλλη, αν το Νοσοκομείο Δράμας θα καταντήσει Κέντρο Υγείας. Αποκλείεται μας έλεγε, όμως στην τελευταία του συνέντευξη λίγο πριν αποχωρήσει από τη διοίκηση, επί της ουσίας το είπε ξεκάθαρα ότι με τέτοιους προϋπολογισμούς δεν μπορούσε να συνεχίσουμε!
Για δυο χρόνια περίπου, μας είχε γίνει εμμονή το άνοιγμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είχε κλείσει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Με το στανιό κι αυτή, τελικά άνοιξε! Αμέσως μετά συγχώνευσαν δύο μεγάλες κλινικές εντός του νοσηλευτικού μας ιδρύματος. Έκαναν έναν νέο Κανονισμό, στον οποίον «ξέχασαν» την Ουρολογική κλινική. Μήνες μετά, την «επανέφεραν» στα χαρτιά τους, ενώ εκείνη βέβαια συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Τώρα με τον ακόμα πιο μειωμένο προϋπολογισμό, όπως λένε οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της πόλης μας, κινδυνεύει άμεσα να κλείσει μια μεγάλη κλινική. Ποια θα είναι αυτή; Μπορεί να ρίξουν κλήρο, αλλά σίγουρα, όπως λένε, θα είναι μια μεγάλη κλινική, η οποία είναι κοστοβόρα! Καρδιολογικό; Παθολογικό; Ουρολογικό; Όποια έχει περισσότερα έξοδα…
Στα ζάρια δηλαδή κι όποιος αντέξει…

Συντονίζονται…
Στο μεταξύ, συνεδρίασε πάλι χθες το άτυπο συντονιστικό όργανο του νομού. Αρχικά η συνεδρίαση είχε προαναγγελθεί για την κατάσταση του νοσοκομείου Δράμας. Όπως είπε ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, «ζήτησα να ενημερωθώ». Τι να ενημερωθεί δηλαδή; Εδώ και μήνες δεν τα γνωρίζει; Τα λέμε και τα γράφουμε κάθε μέρα, τα φωνάζουν ολημερίς οι εργαζόμενοι εκεί. Τα είπε ο τελευταίος διοικητής όταν έφυγε από τη Δράμα και πήγε στη δουλειά του. Το νοσοκομείο αν δεν πάρει χρήμα… πάπαλα! Τι να πιέσεις και ποιον να πιέσεις δηλαδή; Να αλλάξει λέει ο προϋπολογισμός ανάμεσα στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (4η ΥΠΕ), ή τουλάχιστον να πάρουν 650 χιλιάρικα από την Ξάνθη ή την Καβάλα που παίρνει τριπλάσιο προϋπολογισμό για το 2014, και να τα δώσουν στη Δράμα. Δεν γίνονται αυτά πράγματα… Και να γίνει δηλαδή, θα σωθεί το νοσοκομείο; Άντε και το σώσαμε για το 2014… Ήδη τα χρήματα για το 2013 έχουν τελειώσει… Είναι καταστάσεις που δεν οδηγούν πουθενά… Είναι όπως λέει ο γιατρός, θα πεθάνει ο ασθενής, αλλά δεν χάνουμε και τίποτα να τον χειρουργήσουμε… με επιτυχία! Παρηγοριά στον άρρωστο…

Δημοτικοί υπάλληλοι
Κι ενώ μόλις άρχισε το άτυπο συντονιστικό, μπαίνουν στην αίθουσα οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Δράμας. Δημοτικοί αστυνομικοί που η υπηρεσία τους καταργείται καθώς και από άλλες υπηρεσίες. Και το σκηνικό άλλαξε… γέμισε η αίθουσα διαμαρτυρόμενους. Τα πυρά κυρίως κατά του κυβερνητικού βουλευτή Δ. Κυριαζίδη. Ο οποίος προσπαθούσε να αντικρούσει, λέγοντας ότι θα αγωνιστεί! Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Ξανθόπουλος και ο δήμαρχος Δράμας Κ. Χαρακίδης, στην άποψη ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να κλείνουν επ’ αόριστον! Αν και ο ίδιος ο Κ. Χαρακίδης όπως είπε, πήρε απόφαση πριν από αυτήν της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων, να παραμείνει κλειστός ο Δήμος χθες Δευτέρα. Απόφαση που είναι παράνομη, όπως έλεγε.
Ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Μ. Μαυρίδης, είπε να κλείσουν οι Δήμοι επ’ αόριστον. Με έντονη διάθεση για αγώνα εμφανίστηκε ο δήμαρχος Προσοτσάνης Α. Λύσσελης. «Θα τελειώσει τώρα. Θα τελειώσει εδώ και θα τελειώσει με τον χειρότερο τρόπο, να το ξέρετε… Αν δεν υπάρχει συνεχής αγωνιστική διάθεση από όλο τον λαό… Να πείσετε τον βουλευτή να μην ψηφίσει τίποτα. Η μία λύση είναι να πέσουν οι κυβερνήσεις που τα ψηφίζουν αυτά, η δεύτερη λύση είναι να είναι ο λαός στο πεζοδρόμιο συνέχεια. Το κάνουμε; Δεν το κάνουμε… Γιατί δεν βλέπω κανένας να θέλει να πέσει μια κυβέρνηση. Ούτε αυτός που φωνάζει ότι θέλει να πέσει. Κι εμείς δεν είμαστε στο πεζοδρόμιο. Φωνάζουμε μόνο όταν πονάμε εμείς. Αύριο ξεχνάμε τα πάντα. Υπάρχει μια απογοήτευση από μέρους μου… Πρέπει να πολεμήσουμε! Πορευόμαστε σαν σφάγια στη σφαγή… κι αυτή είναι η πορεία της Ελλάδας σήμερα!»

Ο αποφθεγματολόγος!
Το είπε πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το απόφθεγμά του. «Ο Ελληνισμός έχει τη δύναμη να ξεπερνά τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετώπισε. Και χαίρομαι γιατί είμαστε εδώ με την ίδια πίστη ότι θα προσπαθήσουμε. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή όλοι μας αυτό κάνουμε», ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του σε Έλληνες ομογενείς στην Πολωνία και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί.
Ο κ. Παπούλιας είπε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να τονωθούν και να δυναμώσουν οι σχέσεις μας με την Πολωνία, μια χώρα σημαντική μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Βέβαια, δεν ζει τα δικά μας προβλήματα, αλλά εμείς τα ζούμε και πιστεύουμε ότι θα τα ξεπεράσουμε. Γιατί όπως λέω πάντοτε:

Η αυριανή ημέρα θα είναι καλύτερη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης, ζήτησε από τους ομογενείς να μην ξεχνούν «αυτή την μικρή πατρίδα, αλλά την πολύ σπουδαία και πολύ σημαντική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ