Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ζοφερό το μέλλον του Νοσοκομείου Δράμας

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ζοφερό το μέλλον του Νοσοκομείου Δράμας

Κίνδυνος να κλείσει τις επόμενες ημέρες μεγάλη κλινική ή να γίνει αναστολή λειτουργίας.
Επισκέψεις Μαμασάκου και Καραγιαννίδη




Του Θανάση Πολυμένη

ΖΟΦΕΡΟ είναι το μέλλον του Νοσοκομείου σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη γενική συνέλευση των σωματείων των εργαζομένων σ’ αυτό, διοικητικού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί. Σκοπός της συνέλευσης, ήταν η ενημέρωση του προσωπικού από τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων κ. Γιώργο Χαλυβίδη, λίγη ώρα πριν συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος και εγκρίνει τις νέες, μειωμένες, χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από την κυβέρνηση.

            Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο κ. Χαλυβίδης σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να δούμε ακόμα και το κλείσιμο ή την αναστολή κάποια κλινικής του Γ.Ν. Δράμας, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο και η προσφορά των υπηρεσιών του. Όπως τόνισε, ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στην έγκριση προϋπολογισμού για το 2014 μειωμένου κατά 1 εκατομμύριο ευρώ, στα 7,2 εκατ. ευρώ. «Μαθηματικά πλέον μας οδηγούν με βεβαιότητα στο κλείσιμο». Όπως είπε, για το 2013 το Νοσοκομείο λειτούργησε με 8 εκατομμύρια προϋπολογισμό και αυτό βρίσκεται πλέον σε κακό χάλι. «Η υπηρεσία ζητάει άλλες 640.000 ευρώ για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά με βάση το μνημόνιο που υπέγραψαν ο πρώην διοικητής, ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών και ο υπεάρχης, πρέπει να λειτουργήσουμε με τα χρήματα. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσει κάποια μεγάλη κλινική. Και λέω μεγάλη κλινική γιατί είναι κοστοβόρα. Δηλαδή μπορεί να έχουμε σε λίγες ημέρες, κλείσιμο ή αναστολή λειτουργίας κάποιας μεγάλης κλινικής. Εάν η ΥΠΕ δεν εγκρίνει τα 640.000 ευρώ, είναι σίγουρο γιατί είναι υπογραφή του μνημονίου και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Το τραγικό είναι ότι ως Νοσοκομείο είμαστε πολύ αποδοτικοί, παρ’ όλα τα προβλήματα που έχουμε.»

Επίσκεψη Μαμσάκου
            Στο μεταξύ, την ίδια ώρα βρέθηκε στο Νοσοκομείο, συζήτησε με τους εργαζόμενους και παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση μαζί με στελέχη της παράταξής του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» και υποψήφιος δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε: «Είναι ώρα να δράσουμε όλοι μαζί για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο το νοσοκομείο να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα στην υγεία. Ο προϋπολογισμός για το 2014 ύψους 7,3 εκατ. ευρώ  για την λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν αρκεί για να καλύψει τις  ανάγκες του. Την ίδια ώρα γειτονικά νοσοκομεία όπως αυτό της Καβάλας, της  Ξάνθης και της Κομοτηνής θα πάρουν πολλά περισσότερα χρήματα γιατί οι εκπρόσωποι τους ξέρουν να διεκδικούν για τον τόπο τους. Αντίθετα με τους δικούς μας φορείς που με σταυρωμένα χέρια απλά παρακολουθούν τις δυσμενέστατες εξελίξεις  αδιαφορώντας, σιωπώντας και καλύπτοντας εσκεμμένα τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Δράμα  για να μην χαλάσουν το προφίλ του «σωτήρα» που καλλιεργούν στα ΜΜΕ. Θέλουμε το νοσοκομείο μας ανοιχτό και όλες τις κλινικές εν λειτουργία.»
            Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Νίκος Ηλιάδης, σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το καμπανάκι έχει χτυπήσει προ πολλού. Η χειροβομβίδα έχει απασφαλιστεί και πλέον έχει σκάσει, για το Νοσοκομείο της Δράμας. Με τον προϋπολογισμό τον οποίο έχουν δώσει για το 2014, όταν ο προϋπολογισμός του 2013 των 8,5 εκατ. ευρώ έχει φτάσει μέχρι τον έβδομο μήνα, καταλαβαίνεται ότι τα 7 εκατ. ευρώ του χρόνου θα είναι μέχρι τον Απρίλιο. Με το στάνταρ που έχουν βάλει από το Υπ. Υγείας ότι δεν πρέπει να παραβιαστούν τα 7 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι θα πρέπει για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, θα πρέπει να κλείσουν κλινικές για εξοικονόμηση χρημάτων. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Εμείς τους καλούμε να μην ψηφίσουν τον μειωμένο προϋπολογισμό. Είναι αδιανόητο, η Δράμα, να είναι πάντα το θύμα της Περιφέρειας, γιατί είμαστε η πιο χαμηλή χρηματοδοτούμενη υπηρεσία στην Περιφέρεια.»
            Ο Δραμινός περιφερειακός σύμβουλος κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με τον κ. Μαμσάκο στις επόμενες εκλογές, τόνισε σε δηλώσεις του: «Θέλω να διαμαρτυρηθώ για την αδικία που συμβαίνει στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ως περιφερειακός σύμβουλος θα κάνω αίτημα, ώστε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση κατ’ εξαίρεση, το θέμα της μείωσης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, που αποδεικνύεται στην πράξη ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. Αν και είχαμε σημαία μας ως παράταξη τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αυτό τελικά δεν συμβαίνει στην πράξη. Γίνεται μια μεγάλη αδικία σε βάρος της Δράμας. Πρέπει όλοι οι πολίτες, να καταλάβουμε ότι μια δυσλειτουργία του Νοσοκομείου, θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής σε όλο το νομό».

Επίσκεψη Καραγιαννίδη
            Την ίδια ώρα, στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος μίλησε με τα πιο μελανά χρώματα για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο: «Το είχαμε από τον Νοέμβριο, όταν στον προϋπολογισμό κόβονταν εκατοντάδες εκατομμύρια για την Υγεία. Το είχαμε επισημάνει ότι το Νοσοκομείο μας κινείται σε πολύ δύσκολες διαδρομές και κινδυνεύει να κλείσει. Το έχουμε επισημάνει εδώ και πέντε χρόνια, ότι το Νοσοκομείο είναι κτήμα των Δραμινών και πρέπει να παραμείνει έτσι. Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, να κρατηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να προσληφθεί και νέο προσωπικό. Δεν μπορεί ένα Νοσοκομείο που αντιστοιχεί σε περίπου 180.000 ανθρώπους, να έχει αυτές τις παροχές υγείας. Αυτό το Νοσοκομείο κρατιέται χάρη στον πατριωτισμό των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τις δυνάμεις τους και δουλεύουν πλέον με πολλή μεγάλη πίεση. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Γι’ αυτό λέμε ότι, θα σταματήσει η κατρακύλα στον χώρο της Υγείας, μόνο αν διώξουμε αυτούς που είναι στην κυβέρνηση σήμερα.

            Όταν λένε και οι ίδιοι ότι από τα 125 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, θα φτάσουν στα 85 και μετά στα 60, αυτό σημαίνει ότι κάποια Νοσοκομεία θα κλείσουν και μάλιστα θα είναι αρκετά. Ήδη έχουν ανακοινωθεί κάποια να κλείσουν. Αυτό που επιχειρείτε στη Δράμα, είναι πρώτα να το απαξιώσουν και μετά να το κλείσουν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ