Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΑΤΥΠΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΑΤΥΠΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 
Απόφαση για πανδραμινό συλλαλητήριο 
Επίσκεψη αιρετών στην 4η ΥΠΕ για αλλαγή του προϋπολογισμού





Του Θανάση Πολυμένη


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χθες το πρωί στις 10.00, το άτυπο συντονιστικό όργανο του νομού, υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, παρουσία των βουλευτών Ν. Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδη και εκπροσώπου του ανεξάρτητου κ. Αηδόνη. Παρόντες στη συζήτηση, ήταν οι δήμαρχοι Δράμας κ. Χαρακίδης, Προσοτσάνης κ. Λύσσελης, Κ. Νευροκοπίου κ. Μαυρίδης, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζιμπίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Σαβρίδης, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου: ο εκτελών χρέη διοικητού ιατρός κ. Τζανέτης, ο αντιπρόεδρος κ. Γεμενετζής και ο οικονομολόγος κ. Τσιάρας.

            Να θυμίσουμε ότι, όπως είχαμε αναφερθεί και σε σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο του Σαββάτου 6 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας διαμαρτύρονται, καθώς η 4η ΥΠΕ ζήτησε να ψηφιστεί μειωμένος εκ νέου, ο προϋπολογισμός για το 2014. Την περασμένη Παρασκευή, είχε πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των σωματείων των εργαζομένων και στη συνέχεια διοικητικό συμβούλιο, το οποίο τελικά δεν έκανε δεκτή την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το 2014, καθώς αυτό θα σήμαινε σημαντική μείωση των υπηρεσιών του ιδρύματος και θα μπορούσε να οδηγηθεί ακόμα και στο κλείσιμο ή την αναστολή λειτουργίας κάποιας μεγάλης κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας.
            Στην σύσκεψη του άτυπο συντονιστικού, ο εκτελών χρέη διοικητού ιατρός κ. Τζανέτης, εξέθεσε το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι το Νοσοκομείο της Δράμας είναι κερδοφόρο από τα ίδια τα νοσηλεία των ασθενών, με τη διαφορά ότι τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν ποτέ στο ίδρυμα, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνουν τα χρήματα που οφείλονται στο Νοσοκομείο.
            Στη σύσκεψη, αναφέρθηκε επίσης και έγινε σαφές, ότι το Νοσοκομείο της Δράμας έχει τον χαμηλότερο προϋπολογισμό από όλα τα υπόλοιπα αντίστοιχα της Περιφέρειας. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Ξάνθης παίρνει περισσότερα χρήματα από τη Δράμα, ενώ της Καβάλας έχει τριπλάσιο τουλάχιστον προϋπολογισμό για το 2014. Και η διαφορά είναι ότι, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, το Νοσοκομείο της Δράμας είχε «συμμορφωθεί» με την μείωση του προϋπολογισμού που είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας, ενώ δεν το είχαν κάνει άλλα Νοσοκομεία. Η αδικία που γίνεται στη Δράμα, είναι ότι αντιμετωπίζεται όπως όλα τα υπόλοιπα Νοσοκομεία.
            Η κεντρική σκέψη στην οποία κινήθηκαν οι παριστάμενοι στη συζήτηση, ήταν να υπάρξει μια επαφή με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ζητηθεί αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου της Δράμας, πράγμα που σημαίνει  ότι θα κοπούν χρήματα από κάποιο άλλο από τα 14 Νοσοκομεία της 4ης  ΥΠΕ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι, το Υπουργείο Υγείας δίνει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια και από εκεί μοιράζονται τα ποσά στα διάφορα Νοσοκομεία. Για παράδειγμα, η 4η ΥΠΕ στην οποία ανήκει η Δράμα και άλλα 13 Νοσοκομεία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Αλεξανδρούπολη, έχει να προϋπολογίσει 230 εκατομμύρια ευρώ για το 2014. Η διαφορά είναι ότι η Δράμα χρειάζεται επιπλέον 640.000 ευρώ για να μπορέσει να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Σύσκεψη στο Νοσοκομείο
            Την ίδια ημέρα χθες Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων, στο οποίο παραβρέθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Γ.Ν., οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης και Καραγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ξανθόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης και πολλοί εργαζόμενοι.
            Μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε να εκδοθεί κοινό ψήφισμα όλων των εργαζομένων στο οποίο θα αναφέρεται η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και να προβούν σε κινητοποιήσεις αρχικά με πανδραμινό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη. Αποφασίστηκε τέλος, να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο όργανο το οποίο θα αποτελείται από τους βουλευτές του νομού, από τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Δράμας και άλλους δημάρχους του νομού καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων, το οποίο θα επισκεφτεί στη Θεσσαλονίκη τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και να του θέσει το πρόβλημα, με σκοπό να πετύχει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2014, για να πετύχει κάποιο μεγαλύτερο χρηματικό ποσόν.

            Να σημειώσουμε ότι παρόν στη συνέλευση του Νοσοκομείου ήταν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, από τον οποίο ζητήθηκε να κλείσουν τα καταστήματα της πόλης για μία ώρα, την ώρα του πανδραμινού συλλαλητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ