Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ 

Ο θεσμός της αγροτικής αγοράς ενισχύει τα τοπικά προϊόντα 
Τσαυτάρης: «Έξι στα δέκα εξαγώγιμα προϊόντα που φέρνουν λεφτά, είναι αγροτικά. Κρασιά, τυριά, λαχανικά».




Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Δράμα, την Κυριακή 30 Ιουνίου. Ο Δραμινός υπουργός, είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί στη μίνι αγροτική έκθεση προϊόντων που στήθηκε έξω από το διοικητήριο και να περιηγηθεί στην αγροτική αγορά που λειτουργεί κάθε Κυριακή. Μια από τις λίγες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και αποτέλεσε πιλότο για τη δημιουργία και άλλων αγροτικών αγορών σε όλη την επικράτεια.
            Ο κ. Τσαυτάρης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες της περιοχής και να ακούσει τα προβλήματά τους, ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ντόπιες καλλιέργειες. Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαινίασε την έκθεση Δραμινών αγροτικών προϊόντων και αφού περιηγήθηκε την αγροτική αγορά που λειτουργεί στον χώρο πάρκινγκ του διοικητηρίου, εκφώνησε ομιλία στο «Αμφιθέατρο Δραμινών», σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα ισχύσει από το 2015.
            Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης: Ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιαννακίδης, οι δήμαρχοι Προσοτσάνης κ. Λύσσελης, Δοξάτου κ. Χατζηλαζάρου, Κ. Νευροκοπίου κ. Μαυρίδης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Τον υπ. κ. Τσαυτάρη, συνόδευε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείο κ. Κορασίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο κ. Κορασίδης μάλιστα, συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αγρότες της Δράμας, η οποία έγινε στην αίθουσα «Αυτοδιοίκησης».

Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα

            Σε δηλώσεις του για την αγροτική αγορά, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι ήδη λειτουργούν αρκετές σε όλη τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατεβαίνει σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας τους: «Χαίρομαι επίσης, που στόχος είναι να ανοιχτούν αυτές οι αγορές, για παράδειγμα, αν η Δράμα δεν έχει να παράγει ρύζι, ας επιτρέψει ένα ρυζοπαραγωγό ή αν η Δράμα δεν έχει ψάρι, ας επιτρέψει έναν αλιέα από την Καβάλα και το αντίθετο. Έτσι ώστε, και δικά μας προϊόντα να πάνε στην Καβάλα και αλλού αλλά και τα Σερραίικα προϊόντα να έρθουν στη Δράμα.» Αναφερόμενος για την επίσκεψή του στην αγροτική αγορά της Δράμας σημείωσε: «Αυτό που από την πρώτη στιγμή είπαμε, να κάνουμε μια στροφή από μια γεωργία χαμηλού κόστους που ήταν προτεραιότητα του παρελθόντος προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί, μειώνοντας όσο μπορούμε το κόστος παραγωγής, τα μεροκάματα, το κόστος εργασίας, πιστεύω ότι αυτό οδηγούσε σε αδιέξοδες καταστάσεις. Η χώρα μας δεν είχε κανένα μέλλον σε μια τέτοια γεωργία χαμηλού κόστους. Αντιθέτως, αν κάνουμε την στροφή που κάνουμε προς μια γεωργία ποιότητας, σε μια γεωργία που τα προϊόντα μπορεί να κοστίζουν πέντε ή δέκα λεπτά παραπάνω, αλλά ο κόσμος όμως είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτή την ποιότητα και εδώ και στο εξωτερικό. Βλέπουμε σιγά-σιγά πώς διογκώνεται αυτό το ύψος των εξαγωγών αυτών των ποιοτικών προϊόντων. Τα δεδομένα δείχνουν για το  πρώτο τρίμηνο του 2013, ότι έχουμε αύξηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό 20% μέσα σε ένα τρίμηνο. Είμαι περήφανος και πρέπει και οι αγρότες μας να είναι περήφανοι και οι μεταποιητές μας, αν γνωρίζουν ότι από τα 10 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα του τόπου μας, από όλες τις κατηγορίες, είτε μεταλλεύματα, είτε ορυκτά είτε οτιδήποτε άλλο, είτε είναι υλικά, στα 10 πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα που φέρνουν λεφτά σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τα έξι είναι αγροτικά προϊόντα. Σ’ αυτά ανήκουν τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά μας, τα εξαιρετικής  ποιότητας τυριά μας, τα εξαιρετικής  ποιότητας ψάρια μας οι τσιπούρες των ιχθυοτροφείων, φρούτα, λαχανικά κτλ. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος. Και αν πραγματικά θέλει ο τόπος να ορθοποδήσει, πρέπει να ξαναπατήσει στη γεωργία και φυσικά να το κάνει με τα ποιοτικά προϊόντα, την παράδοση, στον πολιτισμό μας και στο περιβάλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, αν αξιοποιήσουμε αυτά μας τα πλεονεκτήματα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ