Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Αντίγραφο της εικόνας «Άξιον Εστί» στη Δράμα

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΡΑΜΑΣ 
Αντίγραφο της εικόνας «Άξιον Εστί» στη Δράμα 
Τοποθετήθηκε μόνιμα τον Ι. Ν. των Αγίων 12 Αποστόλων

 
Η εικόνα φτάνει στην πόλη της Δράμας. (Φωτο: Θ.Πολ.)



Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΠΟ τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές τελετές για την πόλη της Δράμας, ήταν η άφιξη πιστού αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί», στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας. Η εικόνα, που φιλοτεχνήθηκε από τον ιερομόναχο Λουκά Ξενοφωντινό και ευλογήθηκε στη Μονή του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, έφτασε με τις πλέον επίσημες τιμές στην πόλη μας συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία μοναχών. Την υποδέχθηκα στη συμβολή των οδών Βεργίνας και Φιλίππου, το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, πλήθος άλλων ιεραρχών και μέρος του κλήρου της πόλης μας και πολλοί πιστοί. Με πομπή λιτανείας, η εικόνα του «Άξιον Εστί», έφτασε στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, όπου ακολούθησε Μέγας Εσπερινός με την ευκαιρία της εορτής των 12 Αποστόλων την επομένη ημέρα 30 Ιουνίου.

Άξιον Εστί
            Με τον όρο Άξιον Εστί, γίνεται αναφορά στην εικόνα της Παναγίας, της «εφέστιας προστάτιδας», του Αγίου Όρους. Η εικόνα της Παναγίας το Άξιον Εστί, είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στη Μονή του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προτάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών. Επί της εικόνας αυτής, έγιναν κατά καιρούς πολλά αντίγραφα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε κάθε Μονή του Άθω. Εορτάζει με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα τη Δευτέρα του Πάσχα.
            Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία «κοιλάδα του Άδειν» κοντά και κάτω από την σκήτη του Αγίου Ανδρέα. Στις 11 Ιουνίου 980, ο γέροντας έλλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρύπνια στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται. Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην 9η ωδή «Την τιμιωτέρα των Χερουβείμ...». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Άξιον Εστί ως αληθώς...» ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Μαϊουμά Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο. Ο νέος, που έγραψε τον ύμνο και εξαφανίστηκε, κατά την παράδοση ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Όταν επέστρεψε ο γέροντας του είπε ο υποτακτικός τα γεγονότα και αφού ενημερώθηκε η Ιερά Κοινότητα μεταφέρθηκε η εικόνα στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί μέχρι σήμερα, ενώ και το κελί που τιμήθηκε από την Αρχαγγελική επίσκεψη φέρει επίσης το όνομα «Άξιον εστί».
Έτσι, το Μεγαλυνάριο αυτό της Θεοτόκου που συνέθεσε ο Κοσμάς (ο επίσκοπος Μαϊουμά) σήμερα ονομάζεται «Άξιον Εστί», εκ των δύο πρώτων λέξεων του Θεομητορικού αυτού Ύμνου που έχει ως εξής:
Άξιον εστίν ως αληθώς
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
την αειμακάριστον και παναμώμητον
και μητέρα του Θεού ημών.
Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ
και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ
την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν,
την όντως Θεοτόκον,
Σε μεγαλύνομεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ