Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ 
Καταργούν τη Δημοτική Αστυνομία 
Σε διαθεσιμότητα 3.700 δημ. αστυνομικοί και 3.000 σχολικοί φύλακες

 
Δημοτικοί υπάλληλοι κατέκλυσαν την αίθουσα
όπου συνεδρίασε το άτυπο συντονιστικό για την κατάσταση 
στο Νοσοκομείο. Εκτάκτως, συζητήθηκε 
η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.


Του Θανάση Πολυμένη

ΑΦΟΥ είχε γίνει σημαία για πολλούς Δήμους της χώρας η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία έχει πέραν τις 30 αρμοδιότητες να εκτελεί καθημερινά, με απόφαση της κυβέρνησης που ήρθε «αιφνιδιαστικά» στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, καταργείται και οι υπάλληλοί της τίθενται σε διαθεσιμότητα. Αφήνοντας μια χαραμάδα ότι θα μετακινηθούν όλοι στην Ελληνική Αστυνομία.
            Η πραγματικότητα είναι πέρα από κάθε άλλη φορά, παράλογη. Πώς μπορείς να οδηγείς σε διαθεσιμότητα και απόλυση μερικές χιλιάδες δημοτικούς αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, που έχουν προσληφθεί με την κάθε νομιμότητα μέσω ΑΣΕΠ και είναι μόνιμοι υπάλληλοι; Προφανώς όσα γίνονται σήμερα στη χώρα, δεν μπορούν πλέον να απαντηθούν από κανέναν!

            Χθες το πρωί, τόσο ο κεντρικός Δήμος της Δράμας όσο και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου παρέμειναν κλειστοί έπειτα από απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα, 24ωρη απεργία για χθες κήρυξαν και οι δημοτικοί αστυνομικοί.
            Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τίθενται σε διαθεσιμότητα 3.700 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ η «μπάλα» των απολύσεων παίρνει και 3.000 σχολικούς φύλακες, οι οποίοι εντάσσονται διοικητικά στους Δήμους. Το ξεσκόνισμα, ουσιαστικά, αρχίζει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συντονιστικό Νομού
            Χθες το πρωί, με αφορμή τον μειωμένο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Δράμας, συνήλθε στις 10.00 το άτυπο συντονιστικό όργανο του Νομού. Το οποίο όμως μόλις ξεκίνησε, δέχθηκε τους εργαζόμενους του Δήμου Δράμας, διαμαρτυρόμενοι για τις διαθεσιμότητες στις οποίες πρόκειται να τεθούν, αλλά και για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, οι βουλευτές Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και δια εκπροσώπου του, ως συνήθως πια, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Αηδόνης.
            Πρέπει να πούμε ότι οι διαμαρτυρόμενοι είχαν έντονη διάθεση, φώναζαν συνθήματα, όπως, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», ενώ καταφέρονταν ειδικότερα κατά του κυβερνητικού βουλευτή κ. Κυριαζίδη. Μίλησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως ο κ. Κασκαμτζής πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, η κα Συμεωνίδου εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Δράμας, ο πρόεδρος των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Ηλιόπουλος και άλλοι.
            Όπως είπε ο κ. Κασκαμτζής «η κυβέρνηση προχωράει σε οριζόντιες απολύσεις χωρίς κανένα κριτήριο, απολύει νέους ανθρώπους, τους στέλνει στην ανεργία, τους καταστρέφει την ατομική και οικογενειακή ζωή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.» Χαρακτηριστικό ήταν ένα σημείο από τα όσα είπε, ότι: «Χύνεται αίμα συναδέλφων, θα χυθεί αίμα στους δρόμους. Αυτό να το αντιληφθούν όλοι. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους».
            Η συζήτηση που έγινε ήταν έντονη σε πολλά σημεία της, με κύριο «αντίπαλο» τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Κυριαζίδη. Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν να δεσμευτούν οι πολιτικοί ότι θα πιέσουν να σταματήσει η εφαρμογή αυτής της απόφασης και να τους συμπαρασταθούν.
           
Δηλώσεις
            Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδη κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε φτάσει στο τέλος της ημέρας… Ο δρόμος που θα επιλέξετε είναι ο αγώνας στο δρόμο. Θα πρέπει να διεκδικήσετε τις δουλειές σας, τη ζωή σας, γιατί σ’ αυτήν έχετε πολλά δικαιώματα. … Ο δρόμος του αγώνα είναι κάτω. Εγώ μαζί σας θα συναντηθώ στο δρόμο. Σ’ αυτά τα συμβούλια δεν θα βγάλουμε άκρη. Εμείς θα βγάλουμε άκρη στο δρόμο. Εάν δεν τους ρίξουμε, θα μας ρίξουν στο πηγάδι.»
            Ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Μαυρίδης ζήτησε να συνεχιστεί επ’ αόριστον το κλείσιμο των Δήμων, ενώ ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης είπε ότι είναι απογοητευμένος και ότι «θα τελειώσει τώρα εδώ και θα τελειώσει άσχημα. Πορευόμαστε σαν σφάγια στη σφαγή».
            Σε δηλώσεις του αργότερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ένας νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Είχαμε δεσμευτεί τι ακριβώς θα κάναμε ως κυβέρνηση. Δυστυχώς, δεν έχουμε προβεί μέχρι σήμερα σε έναν εξορθολογισμό σε ό,τι αφορά το υπεράριθμο προσωπικό. Δυστυχώς μέχρι τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να έχουμε προβεί σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα υπαλλήλων. Δεν κρατήσαμε τη συμφωνία μας (σ.σ. με την Τρόικα) και είμαστε έωλοι σε ότι αφορά την επόμενη δόση των 8 δισ. την οποία χρειάζεται το κράτος για τη λειτουργία του.»
            Σε άλλο σημείο ο κ. Κυριαζίδης είπε: «Δεν συμφωνώ σ’ αυτή την οριζόντια αντιμετώπιση ειδικότερα των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Δράμας, των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων. Διότι ο αριθμός τους υπολείπεται άλλων Δήμων της χώρας. Αυτή η οριζόντια αντιμετώπιση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Από εκεί και πέρα είναι υπόθεση των εργαζομένων πώς θα αντιδράσουν συλλογικά.»
            Ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, έκανε αναφορά «για άλλο ένα τελεσίγραφο από την κυβέρνηση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο τους Δήμους. Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται αυτή η εξέλιξη της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με τρόπο τέτοιο, που στο τέλος τα όποια μέτρα δεν υιοθετούνται σε καμία των περιπτώσεων από την κοινωνία. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται μέτρα οριζόντια, όπου χλωρό και ξερό μπαίνουν στην ίδια διαδικασία και υπομένουν την ίδια σκληρή τακτική που ακολουθείται από το μνημόνιο. Ο Δήμος Δράμας έχει δηλώσει ότι είναι ελλειμματικός σε προσωπικό. Στα δυόμισι χρόνια που είμαι δήμαρχος, έχουμε δει να συρρικνώνεται το προσωπικό κατά 30%. Έχουμε υπηρεσίες που μόνο στην εργατικότητα και στην αυταπάρνηση των εργαζομένων βασίζεται η αποτελεσματικότητά τους.»
            Σε άλλο σημείο ο κ. Χαρακίδης επεσήμανε: «Η Δημοτική Αστυνομία στο Δήμο μπορεί για πολλούς να μην φαίνεται, αλλά κάνουν μια δουλειά η οποία δεν φαίνεται. Που έχει να κάνει με άλλες αρμοδιότητες, πάνω από 30, και αν δεν τις ασκήσει η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να τις κάνει ο Δήμος μέσω άλλων εργαζομένων. Το ερώτημα είναι, με ποιους;»

            Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Π. Ζαχαριάδης και πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, είπε ότι «η σημερινή κατάσταση δεν έχει πάτο. Το πλέον παράλογο, σήμερα θεωρείται λογικό. Δεν είναι δυνατόν να παίρνονται οριζόντια μέτρα χωρίς να εξετάζεται καμιά άλλη προϋπόθεση.» «Δεν είναι δυνατόν να πλήττεται για μια ακόμα φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η οποία θα έπρεπε να έχει την αυτοτέλειά της, η οποία να έχει ουσιαστικά καταργηθεί και να μην μπαίνουν σε καμιά διαδικασία να κοιτάξουν τι θα γίνει μ’ αυτούς τους απίθανους, σπάταλους οργανισμούς οι οποίοι υπάρχουν. Λύθηκε λοιπόν το πρόβλημα σε όλη τη δημόσια διοίκηση; Τι άλλο πρόκειται να συμβεί στην τοπική αυτοδιοίκηση;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ