Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΡΑΜΑΣ 

Κορύφωση εκδηλώσεων με πορεία «στα βήματα των απελευθερωτών»

Εντυπωσιακή πορεία από την Ταξιαρχία μέχρι την πλατεία Ελευθερίας δια μέσω των οδών Περδίκα και Βενιζέλου





Του Θανάση Πολυμένη


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (Θ.Πολ.)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εντυπωσιακή ήταν η πορεία που τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, μαθητών με ελληνικές σημαίες, πολιτιστικών συλλόγων και πλήθους κόσμου, στα βήματα των απελευθερωτών,  που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιουλίου 2013. Ακριβώς 100 χρόνια από την 1η Ιουλίου 1913, τμήματα του Ελληνικού Στρατού που είχε μπει απελευθερωτής στην πόλη της Δράμας με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Μιχαλόπουλο-Αρκαδικό, πραγματοποιήθηκε παρόμοια πορεία στους ίδιους δρόμους, φτάνοντας έτσι στο κορύφωμά τους οι εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της πόλης της Δράμας.
            Οι κορυφαίες εκδηλώσεις, ξεκίνησαν από τις 8 το πρωί της Δευτέρας 1ης Ιουλίου, με έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας, με την συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της ΧΧ ΤΘΜ, ενώ ακολούθησαν παιανισμοί εμβατηρίων σε κεντρικές οδούς και πλατείες της πόλης μας από τμήματα της Στρατιωτικής Μουσικής της ΧΧ ΤΘΜ, καθώς και χαιρετιστήριες βολές πυροβόλων.
            Από τις 07.3 έως και 10.30, εψάλει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και έγιναν τα Θυρανοίξεια της παλαιάς ανακαινισθήσας Μητρόπολης Δράμας ενώ ακολούθησε μνημόσυνο για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αγαθάγγελο όπου κατατέθηκαν και στεφάνια. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, κ. Θ. Καράογλου, υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, του βουλευτού Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδη, του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλή, του αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Α. Γιαννακίδη, του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Ξανθόπουλου, του δημάρχου Δράμας κ. Κ. Χαρακίδη, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και πλήθους κόσμου.
            Στη συνέχεια, ακολούθησαν στις 11.30 αποκαλυπτήρια προτομής του Συνταγματάρχη Νίκο Μιχαλόπουλου-Αρκαδικού στην πλατεία του Αρκαδικού. Την αποκάλυψη της προτομής έκαναν ταυτόχρονα ο κ. Καράογλου, ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Γιαννακίδης, ο κ. Ξανθόπουλος και ο κ. Χαρακίδης. Ακολούθησε μνημόσυνο και  κατάθεση στεφάνων και εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαδικού «Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος».

Στο βήματα των απελευθερωτών

            Από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της 1ης Ιουλίου, ήταν η πορεία στα βήματα των απελευθερωτών, στους δρόμους δηλαδή απ’ όπου πέρασε το απελευθερωτής Ελληνικός Στρατός και μπήκε στην πόλη της Δράμας. Η πορεία, με τμήματα του Ελληνικού Στρατούς, της στρατιωτικής μπάντας της ΧΧ ΤΘΜ, μαθητές με ελληνικές σημαίες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και πλήθος κόσμου, ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα από τις εργατικές κατοικίες Αρκαδικού και δια μέσω της οδού Περδίκα κατευθύνθηκε προς το Μητροπολιτικό μέγαρο. Εκεί όπου ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αγαθάγγελος υποδέχθηκε την 1η Ιουλίου 1913 τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Μητρόπουλο-Αρκαδικό. Την πορεία υποδέχθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος μαζί με άλλους ιεράρχες και στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν δια την οδού Βενιζέλου στον παλαιό Μητροπολιτικό ναό, όπως εψάλει Δοξολογία. Μετά τη Δοξολογία, η πορεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ελευθερίας της πόλης, όπου χόρεψαν τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων και ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ