Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΜΙΑ ΖΩΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

«Θερίζει» κοπάδια ο καταρροϊκός πυρετός


Τι λένε στον «Π.Τ.» ο Ν. Ιώβης Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας και ο Ν. Δημόπουλος πρόεδρος Κτηνοτρόφων Αν. Μακεδονίας-Θράκης.




Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ευλογιά που θέρισε κυριολεκτικά χιλιάδες αμνοερίφια τον περασμένο χειμώνα, εδώ και ένα μήνα περίπου έφτασε και στην περιοχή μας ο καταρροϊκός πυρετός, που πλήττει επίσης αμνοερίφια και βοοειδή.«Δημιουργούμε ζώνες ελέγχου 20 χλμ. από την κάθε εστία, αλλά είναι τόσες πολλές και αλληλοκαλύπτονται, που ουσιαστικά όλη η περιοχή είναι μία ζώνη ελέγχου», λέει στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
            «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει τόπος στην Ελλάδα που να μην έχει κρούσμα, εκτός από την Κρήτη και κάποια νησιά. Ο καταρροϊκός πυρετός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα», λέει ο κ. Ιώβης. Η ασθένεια ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, όπου εκεί υφίσταται από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν μπόρεσε να περιοριστεί.
            Μεταδίδεται κυρίως με τα κουνούπια, τις σκνίπες, τους ψύλλους, τα τσιμπούρια και άλλα αρθρόποδα, ενώ πολλά από τα ζώα που πλήττονται από την αρρώστια μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα και τα ιαθούν.

Στην περιοχή της Δράμας
            Στην περιοχή της Δράμας μέχρι έχουν εντοπιστεί περίπου 30 εστίες μέχρι στιγμές, επισημαίνει ο κ. Ιώβης και τονίζει: «Παίρνουμε συνεχώς δείγματα αίματος, βλέπουμε αν βγουν θετικά και έτσι μπαίνουν και άλλες εστίες. Στην ουσία πλέον, αυτό που κάνουμε είναι μια ζώνη ελέγχου, έναν κύκλο δηλαδή ακτίνας 20 χλμ. από την εστία. Επί της ουσίας όμως, όλη η περιοχή είναι μια ζώνη ελέγχου, γιατί πλέον αλληλοκαλύπτονται. Δεν υπάρχει δηλαδή μία περιοχή, κάπου, που να πούμε ότι δεν έχει καταρροϊκό. Αυτό ισχύει για όλη την ηπειρωτική Ελλάδα».
            Ερωτώμενος πια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τα άρρωστα, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας, απαντά. «Πολλά από τα ζώα μπορούν να περάσουν την ασθένεια και να ιαθούν, να γίνουν καλά και να επανέλθουν. Όμως περίπου το 4%-4,5% πεθαίνουν, τα υπόλοιπα αναπτύσσουν αντισώματα και γίνονται καλά. Τα ζώα που νοσούν βαριά και είναι ετοιμοθάνατα, τα θανατώνουμε για ανθρωπιστικούς λόγους, γίνεται δηλαδή ευθανασία για να μην υποφέρουν».
            Σε σχετική ερώτηση, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ευλογιά που είχε πλήξει πολλά ζώα τον περασμένο χειμώνα, επισημαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες εστίες, οι οποίες περιορίζονται αυστηρά, προς το παρόν, στην περιοχή του Νότιου Έβρου. «Δυστυχώς έχουμε εκεί πολλές εστίες, για τις οποίες ελπίζουμε ότι θα επεκταθούν και θα περιοριστούν εκεί».

Αποζημιώσεις για τα θανατωμένα ζώα
            Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι τουλάχιστον στην Καβάλα έχουν κολλήσει σχεδόν όλοι, αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. «Το θέμα είναι κατά πόσο τα ζώα κάνουν αντισώματα, τι θνησιμότητα θα έχει ο καθένας. Συνήθως, τα ζώα που είναι πολύ δυνατά, που είναι καλά ταϊσμένα, αλλά για να πούμε την αλήθεια σχεδόν κανένας δεν τα ταΐζει σωστά, θα το ξεπεράσουν σχετικά ανώδυνα με μικρές απώλειες. Τα ζώα ελευθέρας βοσκής, συνήθως είναι πιο αδύναμα, και εκεί έχουμε απώλειες. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει λογαριασμό στο τέλος».
            Όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος, υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει από το 2013 για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπου κάποιες εταιρείες αναλαμβάνουν την καύση των ζώων, με τη διαφορά ότι όταν τους καλείς να τα πάρουν δεν πληρώνεις τίποτα.

            «Οι συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, προκειμένου να αποζημιωθούν κάποια στιγμή, όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, τα ζώα θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πριν αν όντως ο θάνατός τους προήλθε από τον καταρροϊκό πυρετό και να έχει διαπιστωθεί ότι η μονάδα έχει όντως πρόβλημα. Δεν πρέπει να πετάει τα ζώα μόνος του και να πιστεύει ότι θα αποζημιωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ